Nu kan du som är från Ukraina folkbokföra dig

Ukrainas flagga

Migrationsverket kommer inom kort att skicka ut skriftlig information till alla ukrainare i Sverige om folkbokföring. Personer som har flytt kriget i Ukraina och har varit i Sverige med uppehållstillstånd i minst två år kan nu folkbokföra sig i Sverige. På Statens servicecenter får du hjälp med identitetskontroll i samband med anmälan om folkbokföring.

Europeiska unionens råd meddelade den 13 juni att det tillfälliga skyddet för ukrainare kommer att förlängas ytterligare ett år till och med den 4 mars 2026. Personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd och vill fortsätta bo i Sverige i minst ett år, ska skicka in en anmälan till Skatteverket om flytt till Sverige för att folkbokföras.

Extra öppet på Statens servicecenter för identitetskontroll vid folkbokföring

I samband med att anmälan om folkbokföring görs till Skatteverket ska en tid bokas för identitetskontroll. Statens servicecenter håller därför extra öppet för identitetskontroll vid folkbokföring nu på lördag den 29 juni på Kungsholmen och i Sundbyberg.

Statens servicecenter Sundbyberg lördag 29 juni mellan klockan 08.00 - 14.00

Boka tid på Sundbybergs servicekontor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statens servicecenter Kungsholmen lördag 29 juni mellan klockan 08.00 - 16.00

Boka tid på Kungsholmens servicekontor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Observera att tidsbokning krävs!

Folkbokföring

Du som har kommit till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina har haft möjlighet att ansöka om ett samordningsnummer eller anmäla flytt till Sverige för att bli folkbokförd i Sverige.

Personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd sedan två år tillbaka och vill fortsätta bo i Sverige i minst ett år, ska nu skicka in en anmälan till Skatteverket om flytt till Sverige för att folkbokföras.

Läs mer om folkbokföring i Sverige:

Personer från Ukraina kan nu bli folkbokförda på Statens servicecenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om flyttanmälan och folkbokföring på Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utökad rätt till utbildning och skolplikt

Ukrainska flyktingar får utökad rätt till utbildning. Bland annat omfattas barnen av skolplikt i Sverige och vuxna har rätt till utbildning inom Kommunal vuxenutbildning (komvux).

Det som krävs är alltså att man uppfyller kraven för att bli folkbokförd för att rätten till utbildning och skolplikt ska inträda, inte att man faktiskt har blivit folkbokförd och fått ett personnummer.

Information om utökad rätt till utbildning på Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studielån och studiebidrag

När en person folkbokfört sig och börjar studera finns även möjlighet att få stöd från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Det finns olika stöd som studiebidrag, studiehjälp och studielån.

Personer från Ukraina som fått uppehållstillstånd med stöd av EU:s massflyktsdirektiv och som folkbokfört sig i Sverige har inte rätt till svenskt studiestöd enbart genom det. Ukrainska medborgare som söker om asyl och beviljas flyktingstatus i Sverige kan ha rätt till svenskt studiestöd vid studier. Läs mer om det under "Särskilda skäl":

För dig som kommer från ett land utanför EU/EES eller Schweiz på CSN Länk till annan webbplats.

Mer information inom området

  1. Barn som håller i en vuxen hand.

    Vad roligt att du vill vara med och stärka trygghe...

  2. Solnedgång.

    Sedan 2020 genomförs årliga trygghetsmätningar i R...

  3. Catrine Kimerius Wikström, Lokalpolisområdeschef och Adam Reuterskiöld (M), Kommunstyrelsens ordförande.

    Med syfte att göra Ekerö kommun till en ännu trygg...