Fritid på lika villkor
En aktiv fritid ingår i barns rättigheter enligt barnkonventionen. Men för en del familjer kan det vara svårt att ha råd med föreningsavgifter och utrustning. Med initiativet ”Fritid på lika villkor” samverkar lokala föreningar, församlingar och Ekerö kommun för att fler unga ska kunna ha en aktiv fritid.
I barnkonventionen framgår att barn har rätt till bästa möjliga hälsa och lek, fritid och vila. Här är en meningsfull och aktiv fritid viktigt. Men enligt Generation Peps "Pep-rapport 2024"* framgår att 1 av 3 vårdnadshavare med låg inkomst har haft ekonomiska svårigheter att betala barnens fritidsaktiviteter.
En av de som har märkt av detta är Karin Gustafsson, integrationssamordnare i Ekerö pastorat, och initiativtagare till ”Fritid på lika villkor”.
– Vi är många inom föreningslivet, lokala församlingar och personal inom kommunen som sett ett ökat behov av ekonomiskt stöd till fritidsaktiviteter för barn i familjer med knappa ekonomiska resurser. Så initiativet kom till som ett direkt svar på den ökade efterfrågan av ekonomiskt stöd till dyra föreningsavgifter för barn och unga på öarna.
Samverkan avgörande för att möta ungas olika behov
Det hela började med den ideella föreningen Välkommen till Mälaröarna (som Karin var med och startade 2016). Genom en donation från Rotary Ekerö och prispengar från Ekerö kommun för ”Årets eldsjäl 2023” kunde man starta ”Fritid på lika villkor”. Snart insåg man att det inte bara handlar om att ha ekonomiska medel att stötta med, utan att samverkan mellan flera aktörer är helt avgörande för att barn och unga ska kunna fångas upp.
– Om en förening avslår en ansökan behöver de kunna hänvisa vidare till annan organisation som har medel att stötta med. Många familjer behöver snabba besked om de kan få ekonomiskt stöd för ett sommarläger, simskola och så vidare, förklarar Karin.
Karin satte därför ihop en samverkansgrupp med representanter för Välkommen till Mälaröarna, Ekerö IK, Ekerö pastorat, Färingsö församling, Majblomman Stockholm, Ekerö kommuns kultur- och fritidsförvaltning samt ungdomsmottagningen och Ung i Ekerö.
Samverkansinitiativet ligger nu uppe på kommunens hemsida så att man kan se vilka föreningar som finns att kontakta. Information om samverkansinitiativet har även gått ut till alla föreningar i kommunens föreningsregister som på olika sätt kan stötta barn och unga.
– Aktörerna som medverkar i ”Fritid på lika villkor” gör en fantastisk insats genom att hjälpa barn och ungdomar till en aktiv fritid. Initiativet är ett exempel på hur vi kan åstadkomma mer för kommunens invånare genom samverkan med föreningslivet, säger Riccard Slettengren Badiali, utvecklingsledare för kultur- och fritidsförvaltningen.
– Genom ”Fritid på lika villkor” kan både föreningsaktiva och kommunanställda vägleda barn och familjer som inte har råd att betala för fritidsaktiviteter till att ansöka om stöd från olika fonder. Denna typ av samverkansnätverk gör det också möjligt för föreningar och kommunen att lära känna varandra bättre och tillsammans utveckla verksamheter och initiativ för att möta olika behov, såsom vi har gjort under pandemin och för människor på flykt, fortsätter Riccard.
*) PEP-rapporten 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.