Vita snuset skjuter i höjden
Det vita tobaksfria snuset ökar i popularitet hos unga, flickor som provar narkotika fortsätter öka och den psykiska ohälsan ligger fortsatt högt bland flickor i kommunen. Det visar årets resultat från Stockholmsenkäten där 383 elever från årskurs 9 och år 2 på gymnasiet (hemmahörande i Ekerö kommun) har svarat på frågor om levnadsvanor och livsvillkor. Ekerö hade en svarsfrekvens på 90 procent vilket var högst i länet.
Men det är inte bara dystra siffror i årets Stockholmsenkät. Den visar även på att den ökade alkoholanvändningen planat ut, att Ekerös unga, och framför allt flickor, är generellt tryggare än Stockholms snitt gällande att gå ut ensam på kvällarna och fler upplever att det är härligt att leva.
Genom Stockholmsenkäten, som genomförs vartannat år, går det att på ett övergripande plan följa elevers beteende och mående. Syftet är bland annat att kommunerna ska kunna använda resultatet i drog- och brottsförebyggande insatser samt mobilisera elever, skolpersonal och föräldrar.
- Siffrorna är främst intressanta att analysera över tid, då det alltid blir tillfälliga toppar och dalar enskilda år. Men vissa frågor, såsom dem rörande psykisk hälsa är viktiga nulägesbilder som kan indikera ett behov av insatser just nu. Såväl skolans som ung i Ekerös verksamheter och ungdomsmottagningen har haft stort fokus på att arbeta på olika sätt med den psykiska hälsan bland våra unga och vi kan se att det går år rätt håll, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef Ekerö kommun.
- Vi har under året haft flera informationskampanjer om vejp och vitt snus. Vejpandet har möjligen minskat något men användningen av det vita snuset, som är en ren nikotinprodukt och lika beroendeframkallande som annan tobak, har dock tyvärr ökat bland våra unga, främst tjejer, avslutar Lena.
Utdrag ur enkäten
Alkohol
- Den ökade alkoholanvändningen för flickor i årskurs 9 från 2022 har nu planat ut. Trenden sedan 2020 är dock en stadig ökning för flickor i båda grupperna medan det planar ut för pojkar. Dock ökar antalet pojkar som storkonsumerar alkohol medan de minskar i gruppen flickor. På denna punkt ligger Ekerö årskurs 9 högt i länet för både flickor och pojkar och gör, som vanligt, sällskap med Lidingö, Nacka, Danderyd, Sundbyberg, Täby och Tyresö.
- Trenden över tid visar att fler pojkar uppger att de inte får dricka för sina föräldrar. På frågan om föräldrar dricker och om man tycker att någon dricker för mycket ligger Ekerö högt. En ny fråga är införskaffning av alkohol via sociala medier som är hela 13% för årskurs 9 och tillsammans med smuggelsprit och ”annat sätt” utgör 32%.
Narkotika
- Flickor i årskurs 9 som provar narkotika fortsätter öka (13% av 207 flickor) och ligger nu för första gången på högre nivå än pojkar (9% av 197 pojkar). Ekerö ligger här högst i länet tillsammans med tre andra kommuner.
- De allra flesta av de flickor som provat narkotika uppger att de provat cannabis och ca 50% av dessa svarar att de provat 1–4 gånger. 27% uppger att de aldrig provat annan narkotika än cannabis och 31% att de provat annan narkotika 1 gång. Den narkotika som då provats är främst ecstacy, kokain och LSD. 77% av flickorna uppger dock att de inte använt narkotika under senaste 4 veckorna. Siffrorna tyder sammantaget på en attitydförändring och normalisering av att det är okej att testa narkotika och inte bara cannabis, men att det oftast stannar vid att testa en eller ett par gånger. Trenden är dock oroande då det blir fler som riskerar att fasta i ett beroende.
Tobak
- Rökning fortsätter minska i år 2 på gymnasiet. Den ökning vi sett för årskurs 9 verkar avta. Dock ökar snusning dramatiskt sedan 2018, framför allt så kallat vitt snus. 16% av flickor och 22% av pojkar i årskurs 9 snusar dagligen eller ibland.
Psykisk ohälsa
- Ekerös flickor i år 2 i gymnasiet ligger betydligt sämre än länssnittet i alla frågor om psykisk ohälsa i år och sämre än 2022. Det visar att det dåliga måendet från deras svar i årskurs 9 från 2022 har följt med till gymnasiet.
- På den positiva sidan har andelen elever som ”ganska eller mycket ofta tycker att det är riktigt härligt att leva” ökat i samtliga grupper sedan 2022.
- Resultatet visar även att fler tjejer har kryssat i ”ganska ofta” i stället för ”mycket ofta” i dessa typ av frågor jämfört med tidigare vilket visar på att det går åt rätt håll.
Otrygghet och brott
- Ekerös unga, och framför allt flickor, är generellt tryggare än snittet i länet gällande att gå ut ensam på kvällarna, ordningsstörningar i bostadsområdet och graden av informell social kontroll.
- Vad gäller brottslighet ligger Ekerö lika eller något bättre än snittet.
Om Stockholmsenkäten
Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykisk hälsa, föräldrarelationer med mera. Undersökningen genomförs vartannat år och riktar sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2.
Enkäten är framtagen av Stockholms stad, men genomförs i merparten av länets kommuner. I år har den genomförts i 25 av länets kommuner (alla utom Österåker) och 36 374 ungdomar i 436 skolor har besvarat enkäten.
Stockholmsenkäten 2024 för Ekerö kommun (pdf) Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.