Ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer

Bild på broschyren Om krisen eller kriget kommer

De närmsta dagarna kommer du att få hem en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.

Varför skickar MSB en ny broschyr?

Förra gången ”Om krisen eller kriget” delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och Sverige har blivit medlem i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare. Därför fick MSB regeringsuppdraget att ta fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.

Vad ska du som privatperson göra?

I den nya broschyren får du konkreta råd om hur du som privatperson kan förbereda dig, och vad du ska göra om krisen eller kriget kommer. Läs broschyren, ta till dig informationen och se till att spara den.

Broschyren kommer också att skickas till digitala brevlådor under vecka 49-50, och går även att läsa på MSB:s hemsida. Från 18 november kommer broschyren även att finnas digitalt på flera språk, på lätt svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift.

Lär mer om broschyren på MSB:s hemsida. Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om MSB:s broschyr

Här under hittar du de vanligaste frågorna och svaren kring MSB:s broschyr.

Kommer det att bli krig i Sverige nu?

Det finns inget omedelbart krigshot mot Sverige. Däremot har det generella säkerhetsläget försämrats över tid sedan den förra broschyren från 2018 skickades ut.

Hur pratar jag med mitt oroliga barn?

Lilla krisinfo.se har tagit fram en sida där de kommer att svara på frågor de får in från barn, som kan vara ett bra stöd.

Hur man pratar med barn på Lilla krisinfo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför måste jag ha hemberedskap för minst en vecka?

Vid en allvarlig händelse förväntas de flesta av oss klara våra grundläggande behov som mat och vatten, utan samhällets stöd i minst en vecka. Då kan samhällets hjälp istället gå till dem som bäst behöver den. Med en god hemberedskap bidrar du till att hela samhället bättre klarar en svår påfrestning. I MSB:s folder finns bra information om hur du kan förbereda sig. Du kan också läsa mer på MSB:s hemsida.

Mer information om hemberedskap på MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför finns det inte något skyddsrum där jag bor?

Inga nya skyddsrum har byggts i Sverige sedan 2002. Om du bor i ett nybyggt område kan det bero på detta. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Eftersom Ekerö kommun huvudsakligen består av landsbygd har vi inte så många skyddsrum utanför tätorten Ekerö. På MSB finns en skyddsrumskarta där du kan se var ditt närmsta skyddsrum finns.

Skyddsrumskarta på MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är VMA och vad innebär det?

VMA, eller Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem för att snabbt uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö. Det är en del av det så kallade befolkningsskyddet som MSB ansvarar för.

Bor du i ett område som saknar ljudsändare skickas oftast ett sms till mobilen om något allvarligt händer i området där du befinner dig. Du kan även bli varnad via apparna Krisinformation, SOS Alarms app 112 och Sveriges Radio Play. VMA sänds även via Sveriges Radio P4 (103,3) och SVT.

Jag har behov av stöd i vardagen. Hur kan min biståndshandläggare hjälpa i kris och krig?

Alla har ett eget ansvar för att ha en hemberedskap. Din biståndshandläggare kan hjälpa dig att identifiera de behov du kan tänkas ha. Ta gärna hjälp av nära och kära, vänner och bekanta i detta också. Biståndshandläggare kontaktas genom de ordinarie kontaktvägarna.

Hur kan jag engagera mig?

Om du vill engagera dig lokalt: Frivilliga resursgruppen, FRG, stöder och förstärker kommuner och regioners krishantering vid samhällsstörningar.

Läs på FRG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns även andra ideella organisationer som gör viktiga insatser. Du kan hitta några av dem på Frivilligforsvaret.

Hitta andra ideella organisationer på Frivilligförsvaret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När får jag min broschyr?

Utskicket till samtliga drygt fem miljoner hushåll börjar den 18 november, och pågår under cirka två veckor. Broschyren kommer även att skickas ut till digitala brevlådor, efter att den tryckta versionen delats ut. Har du inte fått en broschyr i slutet av november kan du beställa en tryckt version här på msb.se.

Har du fler frågor? Kontakta MSB:s callcenter

Du kan ringa MSB på kontorstid på telefon 0771-240 240. Du kan också mejla till broschyren@msb.se.

Mer information inom området

  1. Flygfoto över Ekerö centrum med Mälaren i bakgrunden.

    Ekerö kommun har alltid en beredskap om en större ...

  2. En person i gul varselväst står intill en krislåda som delvis är uppackad.

    Det är viktigt att vara förberedd inför en kris. D...

  3. Flygfoto över Ekerö centrum med Mälaren i bakgrunden.

    Ekerö kommun har en beredskap för kriser och allva...