Ny regel om blöjbadbyxor för små barn

Tre stycken färgglada badblöjor på ett stengolv.

För att garanter en trevlig badstund i rent vatten inför vi regler om obligatoriska blöjbadbyxor på alla barn under 4 år.

Ny regel från 1 december

Från och med den 1 december måste alla barn som är under 4 år bära blöjbadbyxa av flergångsmodell när de badar hos oss. Det gäller även om barnen är torra i vanliga fall. Många barn har så roligt i bassängen att de glömmer av att de behöver gå på toa eller håller sig in i det sista. Det är därför viktigt att alla småbarn har blöjbadbyxa men också att barn som är något äldre uppmanas att gå på toa med jämnamellanrum

Varför inför ni denna regel?

Tyvärr händer det relativt ofta att vi får bajs i våra bassänger. Därför behöver vi hjälpas åt så att det inte händer så ofta. När det händer är det viktigt att man direkt gör oss i personalen uppmärksam på det. Många gånger är det inte den vars barn som bajsat i bassängen som gör oss uppmärksamma på att det hänt och då vet vi inte hur länge som bajset varit i bassängen. Det är mycket viktigt för oss att sätta in rätt åtgärder direkt för att förhindra smittspridning.

Vad gör ni när det är bajs i en bassäng?

Vi har mycket tydliga regler vi måste följa. Bassängen och området runtomkring stängs av och städas noggrant. Om det rör en mindre bassäng tömmer vi ur vattnet för att städa bassängen och därefter kan den fyllas på igen. Vi testar vattenkvalitén och när vi ser att den är bra så öppnar vi bassängen igen.
I en större bassäng fiskas de hela bitarna upp sedan höjs klorhalten i bassängen, det kallas för chockklorering, efter det behöver klorvärdet återgå till det normala och tester på vattenkvalitén genomföras, därefter går det att bada igen.

Vad händer om man har badat i en bassäng med bajs?

Förutom att det kan kännas äckligt att ha badat med bajs så är förhoppningsvis påverkan på de badande liten eller ingen. Men om den som bajsar i vattnet har bakterier i bajset är risken vara stor att de som badat i vattnet blir smittade. Det är därför viktigt att inte komma till badhuset om man är magsjuk eller har diarré. Precis som på förskolan eller skolan ska man ha varit frisk i minst 48 timmar innan man besöker oss.
Nu har vi skrivit om bajs men allt ovan gäller även om någon skulle kräkas i bassängen.

Hur påverkar det badhusets verksamhet?

Att göra rent efter bajs är procedurer som tar många timmar och som innebär stora kostnader för kommunen. Men den största påverkan är alla de besvikna och ledsna besökare som inte kan bada som planerat.

Vi hoppas att vi denna gång har varit så tydliga att alla förstår den hur viktigt det är att följa den här regel och ta sitt ansvar.

Välkommen till en trevlig badstund i rent vatten!
Önskar personalen på Ekerö badhus.