En hyllning till Äldreomsorgslyftets studenter

Två leende personer

Mahsa Asadi och Albulena Hajrullahu från Ekgården, två av Äldreomsorgslyftets studenter som båda läser till undersköterska.

För att höja kompetensen inom äldreomsorgen kan anställda i Sverige sedan 2020 studera på betald arbetstid. Nyligen gavs den senaste kullen av studenter i Ekerö kommun en flygande start under en ceremoni som innehöll både hyllningar och givande möten mellan nya och färdiga studenter.

Söderströmsgårdens matsal fylldes av förväntan och nyfikenhet när medarbetare, boende och anhöriga samlades för att lyfta de studenter som nyligen påbörjat sin resa inom Äldreomsorgslyftet. Under ceremonin, som hölls under Söderströmsgårdens julmarknad, bjöds det på hyllningstal av äldreomsorgens verksamhetschef Hien Duong.

– Det här är en hyllning till våra medarbetare som kombinerar sina studier med jobb. Det kan vara ganska tufft att hänga med på jobbet och allt som händer där, och samtidigt hinna med sina studier. Jag hoppas att era chefer här från Ekerö hemtjänst, Söderströmsgården och Ekgården, är lika stolta som jag är, sade Hien Duong.

Tre leende personer

Joyce Josiane Muteteri, flankerad av Hien Duong (till vänster) och Söderströmsgårdens enhetschef Päivi Leponiemi.

På scenen delade också två studenter med sig av sina erfarenheter. En av dem var Joyce Josiane Muteteri, en av de som nyligen börjat studera till demensspecialiserad undersköterska.

– Det är komplexa behov hos personer med demens där det behövs kunskap för att bättre förstå vad som händer, och hur man kan hjälpa. Genom mina studier vill jag öka min kompetens, bli redo att möta både boende och anhöriga ännu bättre, och ge en passande god vård och omsorg för en bättre livskvalitet, berättade Joyce Josiane Muteteri.

Två personer på scen, den ena håller i en mikrofon

Maria Gillholm intervjuas på scen av Hien Duong.

Vi fick även höra från Maria Gillholm, en av de studenter som redan läst klart inom äldreomsorgslyftet, och som idag är färdig demensspecialiserad undersköterska.

– I vår verksamhet på Söderströmsgården har vi inte bara fantastiska kollegor. Utan även en fantastisk ledning, som har trott på mig och gett mig förutsättningar för att växa och utvecklas. Så att vi kan ge våra pensionärer här en bättre tillvaro.

Tal hölls även av socialnämndens ordförande, Ove Wallin (C). Han menade att satsningar som Äldreomsorgslyftet möjliggör utbildning och utveckling som skapar trygghet och värdighet för våra äldre.

– Vi som kommun ser hur viktigt det är att kunna vidareutbilda sig, och är stolta att kunna erbjuda det. Som undersköterska kommer ni att spela en avgörande roll för våra äldre i den omsorg ni ger. Jag hoppas att ni känner er stolta, och inspirerar andra att också vidareutbilda sig, sade Ove Wallin.

Person håller i mikrofon och papper.

Socialnämndens ordförande, Ove Wallin, var en av de som höll tal.

Om Äldreomsorgslyftet

  • Äldreomsorgslyftet är en nationell satsning som lanserades av regeringen år 2020 för att möta bristen på utbildad personal inom äldreomsorgen.
  • Det ger anställda inom den kommunalt finansierade äldreomsorgen möjligheten att utbilda sig under arbetstid, t.ex. till undersköterska eller specialistundersköterska. Omfattar all äldreomsorg, inkl. privata vårdbolag.
  • I Ekerö kommun har 17 medarbetare avslutat sina studier till undersköterska (12) och specialistundersköterska (5) inom Äldreomsorgslyftet.
  • Med start denna höst har även fem språkombud utbildats inom Äldreomsorgslyftet.