Kriminella lockar barn och unga via sociala medier

Det blir allt vanligare att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk genom sociala medier som TikTok, Instagram och Snapchat, och på spelsajter som Roblox och Fortnite. Här hittar du information om hur det går till och vad du ska vara vaksam på.
Alltför många barn i Sverige dras in i kriminella gäng, en del är så unga som 10 – 12 år. Rekryteringen, som tidigare skedde huvudsakligen på gator och torg, sker nu ofta digitalt och kan gå mycket fort. Att vi bor ute på Mälaröarna är inget vaccin för unga mot att bli indragna i kriminella nätverk.
Här vill vi dela material som polisen har tagit fram och som vänder sig till yrkesverksamma och föräldrar. Du hittar också information om vad du som känner oro kan göra, och hur vi arbetar i Ekerö.
Råd till föräldrar och andra vuxna
- Föräldrar och andra vuxna behöver vara insatta och delaktiga i vad deras barn gör i sociala medier och på spel som Roblox och Fortnite. Intressera dig för och ta del av barnens mobilanvändning.
- Du är viktigast för ditt barn – som vuxen är du en oerhört viktig person i barnets liv, även om barnet inte alltid visar det. Det är du som kan se, fråga och lyssna.
- Alla vuxna kan bidra i arbetet för våra barn och unga. Engagera dig, exempelvis som nattvandrare, var aktiv i civilsamhället eller anmäl dig för att bli kontaktperson.
- Känner du oro för att ett barn håller på att dras in i kriminalitet? Anmäl din oro till socialtjänsten så att barnet och familjen kan få stöd.
Gängsnacket - en guide för föräldrar och andra vuxna
Gängsnacket har tagits fram av polisen och Länsstyrelserna, och är till för yrkesverksamma, föräldrar och andra betydelsefulla vuxna. Den finns på svenska och har översatts till nio andra språk. Gängsnacket visar också vilka tecken du bör vara uppmärksam på.
Gängsnacket - en guide för föräldrar och andra vuxna Länk till annan webbplats.
Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet
Kriminella nätverk utnyttjar barn för sina syften. Här berättar polisen om hur det går till och varningssignalerna du som vuxen ska se upp med.
Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet Länk till annan webbplats.
Varningstecken att vara uppmärksam på
- Om ditt barn börjar ljuga eller dölja saker.
- Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
- Kommer hem med nya kläder eller ny telefon.
- Slutar be dig om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
- Skickar eller tar emot misstänkt många eller stora betalningar.
- Börjar ha två sim-kort eller två mobiltelefoner.
- Laddar ner krypterade chattappar, såsom Signal eller Telegram.
- Uttrycker sig annorlunda, har nya åsikter och värderingar.
Så här arbetar Ekerö kommun
Hela samhällets insatser behövs för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga miljöer. Ekerö kommun följer utvecklingen noga, och det pågår ett arbete på flera olika nivåer inom vår organisation.
- Vi har sedan länge ett nära och väl fungerande förebyggande samarbete mellan skolan, socialtjänsten, polisen, Ung i Ekerö och föreningslivet med flera.
- Kommunen deltar även regelbundet i en större länsövergripande samverkan, tillsammans med bland annat Länsstyrelsen Stockholm, Polismyndigheten, Region Stockholm och länets övriga kommuner. Syftet är att dela information och få en god omvärldsbild för att tillsammans kunna agera ändamålsenligt och kraftfullt.
- Inom vår organisation arbetar vi tillsammans för att ge god utbildning och skapa en meningsfull fritid och mötesplatser åt Ekerös unga.
Ta hjälp eller tipsa
Ta hjälp om du upptäcker något som kan tyda på att barnet har kontakt med kriminella eller är på väg att utföra ett brott. Vänta inte med att söka hjälp om du är orolig. Du kan också lämna anonyma tips.
- Kontakta socialtjänsten. Ring Ekerö Direkt på 08-124 571 00, be dem koppla dig.
- Kontakta polisen på 114 14 för att lämna tips. Ring alltid 112 om det är akut.
- Prata med skol- och fritidspersonal, ditt barns idrottsförening eller andra föräldrar.
Råd och stöd-samtal
Det kan vara svårt att veta hur man ska agera som förälder. Ibland kan en utomstående samtalspartner hjälpa till att sortera i situationen. Öppenvården i Ekerö kommun erbjuder Råd och stöd, en insats upp till fem träffar där du som förälder kan få komma och prata om situationer som har uppstått i vardagen och tillsammans resonera kring olika strategier. Stödet är kostnadsfritt och det journalförs eller registreras inte.