När föräldrar och elever delar skolbänk

Lärare stående framför tavla med olika matteformler.

Matteläraren Sanae El Youssoufi i sitt klassrum.

På Tappströmskolan har matteläraren Sana El Youssoufi under de senaste sex åren erbjudit mattekurs för föräldrarna till hennes högstadieelever. Syftet är att ge dem verktygen för att bättre kunna stödja sina barn med matten, och göra läxläsningen till en mer positiv upplevelse.

I Sanas klassrum doftar det av nybryggt kaffe. Bredvid kaffetermosarna står fat med klementiner, kakor och muffins som Sana bullat upp med till de föräldrar och elever från årskurs 7 som är inbjudna denna kväll.
– Nu kommer mina änglar, säger Sana glatt när de första eleverna droppar in i klassrummet, följda av sina föräldrar.

Utforska matematikens värld tillsammans

Den här kvällen får föräldrarna en unik möjlighet att utforska den matematik deras barn arbetar med – denna gång med fokus på geometri. För många är det länge sedan de senast löste matteuppgifter, och dagens undervisningsmetoder kan kännas ovana. Genom att själva arbeta med uppgifter och diskutera lösningar får de en djupare förståelse för både ämnet och hur de bäst kan stödja sina barn i deras lärande.

– Jag insåg att elevernas möjligheter att få stöd med sina matteläxor hemma varierade stort. För att skapa en mer jämlik inlärningsmiljö och ge både elever och deras föräldrar bättre förutsättningar, bestämde jag mig för att bjuda in föräldrarna till skolan. Genom dessa träffar får vi tillsammans utforska matematikens värld och fördjupa oss i de moment som eleverna arbetar med, berättar Sana.

Eleverna tar rollen som lärare

Under två timmar arbetar Sana tillsammans med elever och föräldrar med olika matematiska uppgifter. Från början var dessa lektioner enbart riktade till föräldrar, men för ungefär ett år sedan började även eleverna delta. Det har skapat en ny dynamik, där barnen själva får kliva in i lärarrollen och förklara sina resonemang för sina föräldrar.

Mitt i en uppgift hörs plötsligt ett fniss. En mamma har just försökt räkna ut medelhastigheten, men hennes barn skakar på huvudet och säger: "Mamma, du tänker ju helt fel!". Klassrummet fylls av skratt.
– Det här är det bästa jag vet – när ni barn säger till era föräldrar "nej nej, så här ska du göra!", utbrister Sana.

Barn och föräldrar sittande vid bänkar i klassrum, längst fram läraren.

Under två timmar arbetade 18 elever och föräldrar sida vid sida, testade olika metoder och diskuterade lösningar på Sanas matematiska uppgifter.

Samarbete mellan hem och skola

Genom detta samarbete mellan hem och skola får föräldrarna en större insikt i undervisningsmetoderna och kan på ett mer aktivt sätt stödja sina barn i deras matematiska utveckling. Samtidigt stärks elevernas självkänsla och deras förmåga att uttrycka sig matematiskt när de får möjligheten att dela med sig av sina kunskaper.

För Sana är det tydligt att dessa kvällar gör skillnad, och många föräldrar visar sin uppskattning för stödet.
– När föräldrar visar att de är nyfikna och vill förstå, och kommer till dessa lektioner, då skickar de en tydlig signal till sina barn: Det här är viktigt.

Matte: bra för mer än bara skolan

Sana berättar att hennes mål är inte bara att stärka elevernas ämneskunskaper, utan även att utveckla deras förmåga att ta ansvar för sina studier, planera sin tid och förbereda sig för högre utbildning. Matematik är en färskvara – den kräver kontinuerlig träning för att kunskaperna ska befästas. Därför uppmuntrar hon eleverna att regelbundet öva hemma och använda sina matematiska färdigheter i olika sammanhang.
– Det vi lär oss här handlar inte enbart om att prestera på prov – det är kunskap och färdigheter som lägger en stabil grund för framtida studier och livet i stort.

När lektionen är slut packas anteckningsböcker ihop och kaffekoppar töms. Föräldrarna tackar Sana för lektionen innan de fortsätter att diskutera kvällens uppgifter med sina barn på vägen ut ur klassrummet. Och kanske, för första gången på länge, känns matematik lite mindre skrämmande – och lite mer spännande.