Ekerö kommuns hållbarhetsstrategi 2025–2030

Kommunfullmäktige har beslutat att anta en hållbarhetsstrategi för åren 2025–2030. Strategin omfattar sex strategiska fokusområden som ska vägleda hela den kommunala organisationen i arbetet för en hållbar utveckling.
Varför en hållbarhetsstrategi?
Strategin är framtagen för att hela kommunen ska arbeta tillsammans för en hållbar utveckling – socialt, miljömässigt och ekonomiskt – för oss som bor, lever och verkar i Ekerö kommun. Den utgår från en politisk målsättning att Ekerö ska utvecklas hållbart.
Lokala fokusområden med koppling till Agenda 2030
Strategin bygger på de globala målen i Agenda 2030 och omfattar sex fokusområden som styr hur den kommunala organisationen ska arbeta för att Ekerö ska bli en mer hållbar kommun.
- Hållbar ledning och styrning
- Minskad klimatpåverkan
- Hållbar naturmiljö
- Motståndskraftig och robust kommun
- Demokratiskt och inkluderande samhälle
- Hållbar arbetsmarknad och konkurrenskraftigt näringsliv
Varje fokusområde beskriver utmaningar och möjligheter i kommunens hållbarhetsarbete samt hur det kopplas till Agenda 2030 och kommunens styrdokument. Bild hämtad från Ekerö kommuns hållbarhetsstrategi, sida 3.
Hur ska strategin genomföras?
Strategin har valt att fokusera på de områden som den kommunala organisationen och dess verksamheter själva kan påverka, till exempel
- inköp och upphandling
- arbetsmiljö och jämlikhet
- resor i tjänsten
- avfallshantering och energiförbrukning.
Strategin ska vara vägledande för handlingsplaner med konkreta åtgärder som ska genomföras på kortare sikt. Detta arbete inkluderas i det årliga budgetarbetet för att säkerställa finansiering. Den utveckling och de mål som den kommunala organisationen önskar uppnå följs upp årligen i en hållbarhetsrapport i samband med årsredovisningen.
Så togs strategin fram
Strategin utarbetades mellan 2023 och 2024 i samarbete mellan kommunens förvaltningar och i dialog med politiker. Den antogs av kommunfullmäktige den 3 mars 2025.