Anhörig, stöd & avlastning

Två händer som tillsammans håller ett hjärta.

Om du vårdar eller hjälper någon nära som är äldre, långvarigt sjuk, eller har en funktionsnedsättning så kan du behöva anhörigstöd för att underlätta för dig.

Vem kan få anhörigstöd?

Du kan få anhörigstöd om du ger stöd till någon nära (familj, släkt eller vän) som har fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, missbruks- eller beroendeproblem eller någon som är äldre.

Du som hjälper, stödjer och vårdar en närstående kan själv behöva stöd.

Vilket stöd kan jag få?

Behovet av stöd kan se olika ut för olika personer. Med stöd menar vi olika former av insatser som fysiskt, psykiskt eller socialt underlättar din situation som anhörig.

Anhöriga till personer med kognitiv sjukdom eller demenssjukdom som har behov av stöd kan kontakta vår demenssamordnare, telefon: 08-124 572 85 eller Ekdungens dagverksamhet, telefon: 08-124 577 69.

Café Tänkvärt är en öppen mötesplats för dig som anhörig och för dig som befinner dig i ett tidigt skede av demenssjukdom.

Anhöriga till personer med missbruk- eller beroendesjukdomar som har behov av stöd kan kontakta Öppenvården. Öppenvården erbjuder stödsamtal och ett anhörigprogram där du tillsammans med andra får konkreta verktyg för hur du kan bemöta din anhörige och ta hand om dig själv. Fyll i e-tjänsten "Råd och stöd vuxen" eller ring telefon 08-124 570 09. Om vi inte kan svara just då så hör vi av oss.

Utbildningslägenhet på Ekgården för seniorer och deras anhöriga. Där kan ni se och prova olika typer av fysiska och digitala hjälpmedel. Ni kan också få råd om vilka produkter och tjänster som passar just era behov bäst.

Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (Nka), erbjuder en navigeringskurs om demens för anhöriga.

Läs mer på Nka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anhörigkonsulent - finns för att stötta dig som anhörig

I Ekerö kommun finns en anhörigkonsulent som kan stötta dig som anhörig och ge information om olika stöd du kan ha nytta av. Anhörigkonsulenten samarbetar med socialförvaltningen och vårdcentralerna, Svenska kyrkan och frivilligorganisationer.

Vår anhörigkonsulent når du dagtid via mejl: anhorig@ekero.se eller telefon: 08 -124 570 11.

Information om stöd till anhöriga Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Vilket stöd och avlastning erbjuder kommunen?

För en del insatser behövs ett beslut om bistånd. Kontakta kommunens socialtjänst om du vill ansöka om:

Fyra vågade livet – en film om anhörigskap

Vad händer när livet drastiskt förändras och slår in på en annan väg? När det inte blir som vi tänkt oss. När vi står inför svåra beslut. Hur ska vi hantera fortsättningen på våra liv?

I filmen Fyra vågade livet berättar anhöriga om att leva med en sjuk partner.

Medverkande: Rune Pettersson, Inga Mattson, Mona Eriksson och Arne Hellberg. Dragspel: Martin Höglund. Regi: Margaretha Wikholm. Producent: Pia Nilsson Anhörigkonsulent, Ekerö kommun. Filmproduktion: New Generation film. Ett samarbete mellan Ekerö kommun, PRO, SPF och Röda Korset i Ekerö Kommun. Filmen hade premiär under Nationella anhörigdagen 6 oktober 2008. Filmen är textad men inte syntolkad.

Mer information inom området

  1. Äldre kvinna som gungar och ler.

    Du som är äldre ska få den hjälp och det stöd som ...

  2. Äldre person ler mot en yngre person i vårdkläder.

    Att glömma är naturligt och det är något vi alla g...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?