Anhörig, stöd & avlastning
Om du vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som är äldre, långvarigt sjuk, eller har en funktionsnedsättning så kan du behöva anhörigstöd för att underlätta för dig.
Vem kan få anhörigstöd?
Ger du stöd till någon närstående (familj, släkt eller vän) som har fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, missbruks- eller beroendeproblem eller någon som är äldre? Då kan du få anhörigstöd.
Du som hjälper, stödjer och vårdar en närstående kan själv behöva stöd.
Anhöriga till personer med demenssjukdom som har behov av stöd kan kontakta Ekdungens dagverksamhet, telefon: 08-124 577 69. Nka, Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, erbjuder en navigeringskurs om demens för anhöriga.
Anhöriga till personer med missbruk- eller beroendesjukdomar som har behov av stöd kan kontakta öppenvården Omtanken telefon: 08-124 572 38 eller telefon: 08-124 573 73.
Vilket stöd kan jag få?
Stödbehovet kan se olika ut för olika personer. Med stöd menar vi olika former av insatser som fysiskt, psykiskt eller socialt underlättar din situation som anhörig.
Anhörigkonsulent
I Ekerö kommun finns en anhörigkonsulent som kan stötta dig som anhörig och ge information om olika stöd du kan ha nytta av. Anhörigkonsulenten samarbetar med socialförvaltningen och vårdcentralerna, Svenska kyrkan och frivilligorganisationer.

Vilket stöd och avlastning erbjuder kommunen?
För en del stödinsatser behövs ett beslut om bistånd. Kontakta socialkontoret om du vill ansöka om någon av följande insatser:
- Korttidsboende för äldre
- KortidsvistelseKorttidstillsyn för barn över 12 år
- Dagverksamhet
- Daglig verksamhet
- Avlösarservice i hemmet
- Jourhem
- Familjehem
Se vår film ”Fyra vågade livet, en film om anhörigstöd ” Del 1
Se vår film "Fyra vågade livet, en film om anhörigstöd" Del 2
Läs mer
Hjälpte informationen på den här sidan dig?