En man med skägg bär på en flicka. Båda skrattar. Mannen har en keps och man anar en tatuering under tröjan. De är på en äng. 

Faderskap och adoption

Här hittar du information om adoption och faderskap.

Om ett par som inte är gifta får ett barn så är det familjerättsnämndens uppgift att fastställa vem som är den andre föräldern.

Det gäller även när två kvinnor eller två män får barn tillsammans. Syftet är att säkra barnets rätt till försörjning, rätten till båda föräldrarna, arv och barnets rätt att veta sitt ursprung.

Faderskap

När du fått barn skickar Skatteverket ett meddelande till familjerätten. De skickar i sin tur ett brev till dig för att boka en tid för att bekräfta eller utreda föräldraskapet.

Om ni föräldrar bor tillsammans så ska ni gemensamt besöka familjerätten för att bekräfta faderskapet. Det gäller även när två kvinnor får barn tillsammans. Glöm inte att ta med giltig legitimation.

Som blivande föräldrar kan ni också själva kontakta familjerätten före barnets födelse för att bekräfta faderskapet. Om ni föräldrar inte bor tillsammans eller om faderskapet är oklart så gör familjerätten en utredning.

Om ni är överens om gemensam vårdnad av barnet så kan ni anmäla det när ni besöker familjerätten.

Läs mer på familjerätten Solna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adoption

Du kan adoptera ett barn tillsammans med din partner eller som ensamstående. De vanligaste adoptionerna är internationella adoptioner och adoption av din partners barn. Grundregeln är att de som ska adoptera ska ha fyllt 25 år och helst inte vara äldre än 42 år.

Börja med att kontakta familjerätten för bokning av ett informationssamtal. Sedan kommer ni att få en föräldrautbildning. Efter det kan ni ansöka om medgivande till adoption hos familjerätten.

Familjerätten på Solna stad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adoption på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information inom området

  1. Behöver du råd eller stöd? Här finns information o...

  2. För barn som råkar illa ut eller mår dåligt är det...

  3. Är du förälder och behöver någon att prata med? Hä...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?