En man i blå skjorta och vit t-shirt och en ungdom med brunt hår i profil bakom.

Kurser och utbildningar för föräldrar

Är du förälder och vill utvecklas i ditt föräldraskap? Här ser du kurser och utbildningar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Våra kurser

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder vi en föreläsningsserie på temat föräldraskap. Föreläsningarna berör tre principer som du kommer långt med som stöd i ditt föräldraskap.

Träff 1: 5.1 och uppmärksamhetsprincipen

Två grundläggande principer i att bemöta och stötta barn. Dessa kan användas i en mängd olika situationer. Men som alltid, träning ger färdighet. Men med de två principerna kommer du långt. Vi berättar hur.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träff 2: LBF (Lyssna - Bekräfta - Fånga)

Vi föräldrar gör gärna tvärtom. Följden blir lätt irritation, tjat och motstånd. Vänder vi på det går det ofta lättare. När något har hänt, när barnet befinner sig i konflikt eller i tid av oro blir det extra viktigt att kunna bemästra LBF. Så lyssna bekräfta fråga, men spara till dina råd till barnet ber om det.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träff 3: Gränser och förutsägbarhet = minskar stress

Får man till punkt ett och två ovan brukar gränser och regler accepteras lättare. Men barn gör misstag och som i de flesta fall blir lärande. Det behöver vi skapa utrymme för, med bland annat egna gränser och marginaler i vardagen.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När? Måndagar 19/9, 26/9 och 3/10 klockan 18.00-19.00.
Var? Tappströmskolans lilla matsal, Tappströmsvägen 3, 178 32 Ekerö
Övrigt: Anmäl dig per träff. Föreläsningarna är fristående men bygger på varandra, därför ger det mest om du deltar vid samtliga tillfällen.

Syftet med kursen är att stärka relationen mellan vuxen och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra. ABC Tonår genomförs i form av fem gruppträffar som leds av utbildade ledare. Träffarna är 2.5 timme och varje grupp har mellan 10–15 deltagare. Utbildningen är gratis.

Alla barn i centrum- ABC

De flesta föräldrar kan känna igen sig i situationer där relationerna sätts på prov. Hur hanterar vi bråk och protester? Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur skapar vi harmoni kring matbordet? En sak är säker. Ingen förälder är ensam om funderingarna.

ABC Tonår - gratis utbildning för föräldrar

Att vara förälder till en tonåring kan vara både spännande och utmanande. Kursen ABC Tonår grundas i kunskap om föräldraskap, aktuell forskning och FN:s barnkonvention. Innehållet bygger också på vad föräldrar själva vill lära sig mer om och vad tonåringar tycker att föräldrar behöver veta.

Innehåll: ABC tonår

Träff 1 – Vara tillsammans

  • Att vara tonårsförälder
  • Hitta sätt att ha tid ihop med din tonåring

Träff 2 – Bra samtal

  • Lyssna och bekräfta din tonåring
  • Kommunicera på ett lugnt sätt

Träff 3 – Välja en lugn väg

  • Må bra som förälder och minska stress
  • Hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt

Träff 4 – Hantera problem

  • Att stå kvar som förälder även när du ställs inför utmanande situationer

Träff 5 – Uppföljningsmöte

När? Under våren 2023 är det dags för nya kurser. Vi uppdaterar med datum så fort det är bestämt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?