Person som vandrar i höstig skog. Solen skiner genom träden.

Det är populärt att vandra i vår kommun. Här får du tips på vandringsleder!

Naturområden, vandringsleder och parker

Här hittar du information om fina grönområden att ströva i, vandra i och hika i.

Ekerö kommun har en underbar natur, klart du ska ut och vandra och upptäcka våra vackra leder!

Här finns naturreservat med gamla ekar, bevarad blandskog och parker. Vi har ett kulturlandskap som berättar om viktiga händelser och platser från forntid till nutid. Det är aldrig långt till Mälaren och det finns många möjligheter till bad på badplatser och naturstränder.

Missa inte Naturkartan som du kan ladda ner som app. Det finns en egen sida för Ekerö och där hittar du våra vandringsleder, naturreservat, badplatser och elljusspår.

En del naturreservat tillhör länsstyrelsen fast de ligger i Ekerö och dem hittar du om du söker på Stockholms län.

Naturkartan Stockholms län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter till friluftsföreningar i vårt föreningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var rädd om naturen!

Om du planerar att ta med dig en matsäck så tänk på att du aldrig ska slänga överbliven mat i naturen. Packa istället ned en extra påse för eventuellt skräp som du tar med dig när det är dags att gå hem igen.

Fler tips för att vara rädd om naturen på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välj område

Eldgarnsö vandringsled, Färingsö

En vacker vandringsled genom naturreservatet på Eldgarnsö, längst upp på Färingsö. Här finns det gott om gamla ekar och lindar. Det finns även många sällsynta växter som till exempel misteln. Leden är 6,2 km lång.

Ekerö/Munsöleden, Ekerö

En rejäl vandring som sträcker sig hela vägen från Träkvista och går att dela upp i två delar.

Del 1: Träkvista - Menhammar, cirka 26,9 km. Här vandrar du med skogen på ena sidan och vattnet på den andra. Passa på att ta en paus vid Skytteholms kursgård med golfbana och servering.

Del 2: Kärsösund - Sjöängen, cirka 21,6 km. Den här sträckan passerar två mindre insjöar där du kan passa på att ta ett svalkande bad.

Adelsö vandringsled, Adelsö

Variationsrik led i gröna landskap nära vattnet på den norra delen av ön, 16 km lång.

Svartsjöviken och Svartsjöslott slottspark, Färingsö

Leden går förbi det vackra slottet och den 500-åriga slottsparken och vidare längs strandängarna med det art rika fågellivet. Leden är 5,7 km lång.

Lovö fornstig, Lovö

Världsarvet Drottningholm ligger intill denna vackra vandringsled som sträcker sig genom ett kulturlandskap med stor variation. Hela leden är 16,4 km lång.

Adelsö-Sättra, Adelsö

Här finns gammal, orörd granskog och marken är täckt av mjuk mossa. Under februari-maj kan du hitta den sällsynta bombmurklan. Det finns en grillplats nere vid vattnet där man också kan ta sig ett dopp.

Eldgarnsö, Färingsö

Varierad natur på liten yta. Särskilt fint om våren då hagarna blommar och den fridlysta misteln syns i trädkronorna. I lövskogen finns ett rikt insekts- och fågelliv.

Väsby hage, Munsö

Här finner du pampiga ekar i betesmarker där du kan ströva fritt. Det finns ovanliga fågelarter och badklippor samt en kommunal badplats som ligger söder om reservatet.

Bonavik, Munsö

Det går en promenadväg runt hela reservatet som tar cirka en timme att gå. Den sträcker sig utmed vattnet och in i gammal skog av ås-tall. Det finns en anlagd grillplats och en liten strand. Vissa delar av stigen är brant då den sträcker sig över Uppsalaåsen.

Husby, Munsö

Här möts du av en orörd del av Upsalaåsen, en rullstensås. Här finns också fornlämningar från yngre järnåldern. Botaniskt värdefulla tallar som är närmare 140 år gamla finns också att beskåda.

Huvududden, Munsö

Den här delen av Uppsalaåsen är en av de vackraste. En kilometer lång stig löper utmed åsryggen fram till en fantastisk utsiktsplats över Mälaren där det finns både bad- och eldplats.

Lovö

Här finns både odlade marker, skogar, stränder och om du vill lotsas runt kan du välja att följa Fornstigen, läs mer under Vandringsleder här ovan.

Ekebyhovsparken, Ekerö

Du hittar Ekebyhovsparken intill Ekebyhovs slott, inte så långt ifrån Tappströms centrum.

I parken finns Sveriges nordligaste självföryngrande bokskog. I början av 1900-talet planterades en naturpark med 80-talet olika trädslag.

Här kan du se stora buskage av Rhododendron, ett rikligt sortiment av syren och fruktträdgård och, tro det eller ej, en äppelgenbank!

Här ligger också Ekebyhovs slott som är en av Sveriges största träbyggnader från 1600-talet.

Ekebyhovs slott

Jungfrusundsåsen, Ekerö

Jungfrusundsåsen sträcker sig mellan Ekebyhov och Jungfrusund. Här finns det vandringsleder, löparspår, skidspår och ridstigar. Skogen är väldigt varierad och består av gamla tallar, pelarsalar med gran, lövskog och majestätiska ekar. För att bevara och utveckla områdets natur- och rekreationsvärden samarbetar kommunen med flera föreningar.

Karta över Jungfrusundsåsen Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Kärsön

Här finns möjlighet till bad, vandringar, frisbeegolf, med mera. Dessutom finns det en friluftskyrka, Kärsögården och Brostugan café & restaurang med minigolfbana och båtuthyrning.

Kärsögården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brostugan café & restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lovön

Lovön präglas mycket av vårt världsarv Drottningholms slott som ligger här. På Lovön finns också många lantbruk blandat med områden av skog och kulturhistoriska miljöer. Du kan också titta på fornlämningar vid bland annat Rörby och Berga. Vid Malmviken finns vackra strandpartier och blandskogsområden.

Drottningholms slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rastaborgsområdet, Ekerö

Ett vackert strövområde med vandringsleder, svamp- och bärmarker. Du kan börja din vandring vid Rastaborg där det finns parkeringsplatser.

Skytteholm, Ekerö

Ett vackert område nära vattnet med motionsleder och fågeltorn. Från fågeltornet vid Skytteholm i vikens östra del, har du fin utsikt över vassar och strandängar. Skytteholms Hotell & Konferens anläggning ligger i viken och erbjuder mat, café och övernattning.

Skytteholms hotell & konferens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stenbrottet, Stenhamra

Stenbrottet i Stenhamra har varit länets genom tiderna största stenhuggeri och har än i dag en ovanligt bevarad industrimiljö från slutet av 1800-talet.

De mäktiga dagbrotten och de många välbevarade byggnaderna – arbetarkasernerna, ingenjörsbostaden, skola och konsumbutik – visar hur ett industrisamhälle kunde organiseras och byggas upp.

Det är idag ett populärt utflyktsmål.

Svartsjö slott och park

Svartsjö slott har en förvildad gammal park med ovanliga växter. De äldsta delarna härstammar från mitten av 1500-talet.

Den engelska parkdelen anlades redan på 1770-talet och är idag, tillsammans med Drottningholm, den först planerade engelska parken i Sverige.

Runstenen intill Svartsjö slott är en av de vackraste och bäst bevarade runstenarna.

Svartsjö slott uppfördes 1735–39 som jaktslott åt drottning Ulrika Eleonora. Ritningarna var utförda av Carl Hårleman som med Svartsjö lanserade den franska rokokon i Sverige.

Svartsjö slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svartsjöviken

Strax intill slottsparken ligger Svartsjöviken, en liten fågelsjö omgiven av betes- och buskmarker.

Under månadsskiftet augusti-september rastar mycket småfåglar. Rödstrupig piplärka, blåhake och lappsparv visar sig varje år. Även en del vadare stannar till vid viken, i flockarna av tofsvipa och ljungpipare kan du hitta gluttsnäppa och svartsnäppa.

Träkvista malm, Ekerö

Strövområde, variationsrik natur.

Välj mellan att vandra uppe på kanten ovanför det gamla sandtaget, som idag är ett stort bostadsområde, Sandudden, eller på skogsvägen längs med vattnet. Missa inte den vackra Ekerö kyrka från 1100-talet som ligger nere vid vattnet vid Asknäs gård.

Mer information inom området

  1. I vår vackra kommun finns det många fina stråk att...

  2. Det är alltid trevligt att samlas runt en öppen el...

  3. I vår kommun kan du åka skidor både på konstsnö oc...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?