Ekebyhovs slott
Kulturmiljöer & kulturhistoria
En kulturmiljö är inte bara en historisk lämning. En kulturmiljö har spår efter människor från olika tider och miljöer som berättar något om vårt liv och bildar vårt kulturarv och vår historia.
Ekerö kommun har en spännande kulturhistoria och helt unika kulturmiljöer.
I vår kommun har kungar och drottningar bott sedan mer än tusen år och spännande delar av vår historia skrivits. Vi har två världsarv, spännande vikingalämningar och otroliga miljöer för dig att besöka. I "Kulturens övärld" kan du läsa mer om våra fantastiska kulturmiljöer och få massor av tips om du vill uppleva vår spännande kommun.
Några av våra fantastiska kulturmiljöer
Drottningholm
Drottningholm är Ekerö kommuns första världsarv. Här på Lovön har människor brukat jorden i bortåt 4000 år, men öns äldsta arkeologiska fynd är från stenåldern och mer än 5000 år gamla.
%20Drottningholm%20ext%203%20copy%20Kungl%20Hovstaterna%20foto%20Raphael%20Stecks%C3%A9n.jpg)
Foto: Raphael Stecksén
Drottningholms slott började byggas 1662 efter att det första slottet förstörts av en brand. Det var drottning Hedvig Eleonora som beställde slottet med Nicodemus Tessin d ä. som arkitekt. Idag bor vårt nuvarande kungapar Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Drottningholms slott.
Kina slott är en av världens bäst bevarade rokokomiljöer med kineserier. Slottet stod klart 1769 och här kan du se en blandning av ostindiska och europeiska föremål.
%20Kina%20ext%201%20copy%20Kungl%20Hovstaterna%20foto%20Alexis%20Daflos.jpg)
Foto: Alexis Daflos
Drottningholms slottsteater byggdes 1766 och är världens äldsta bevarade teater där scen och maskineri fortfarande går att använda.
Båt till Drottningholm Strömma kör båtar från Stadshusbron i Stockholm till Drottningholm.
Birka och Hovgården
Vårt andra världsarv Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö, där självaste kungen bodde, är en av Sveriges mest kända fornlämningar.

Foto: Claes Helander
Under tvåhundra år på vikingatiden var Birka en levande stad med myllrande folkliv och en knutpunkt för handel. Idag ser vi vikingatidens spår i de tusentals gravarna, i borgen, stadsvallen och Svarta jorden.
Birka och Hovgården på Birka vikingastaden
Birka och Hovgården på Statens Fastighetsverk
Strömma ordnar utflykter till Birka och Hovgården
Ekebyhovs slott
Ekebyhovs slott har anor från 1670-talet. Det herrgårdsliknande slottet ligger centralt på Ekerö, inte långt från Ekerö centrum.
Slottet ägs av Ekerö kommun och här händer det massor!
Här kan du äta lunch, ha konferenser, besöka helgcaféet och galleriet. Här brukar vi också ordna Valborgsfirande och Midsommarfirande.
Ekerö centrum
Ekerö centrum är ritat av den världsberömde arkitekten Ralph Erskine. Han ville skapa en ”Mälarstad” vid Tappström. Området byggdes under åren 1983–1991 och består av centrum, radhus och flerbostadshus.
I centrum finns ett kulturhus med bibliotek, galleri och en större samlingssal, Erskinesalen, där det anordnas teater, konserter, föreläsningar och bio.
Helgö och Helgöplatsen
Boplatsen på Helgö är en unik förhistorisk handels- och verkstadsplats som upptäcktes av en slump under 1950-talet.
Området består av:
- sju husgrupper
- fem gravfält
- en fornborg från 200-500 år e Kr.
Utgrävningarna pågick under nästan trettio på Helgö. Här har arkeologerna hittat unika föremål från bland annat Egypten, Indien och Rom, som visar att man handlade med världens alla hörn.
Platsen ligger strax till vänster efter bron över till Helgö. Det finns informationstavlor där du kan läsa mer om du besöker boplatsen.
Våra kyrkor
Vi har hela åtta stycken kyrkor från 1100-talet i vår kommun!
Foto: Anna Littmarck. Sånga kyrka.

Foto: Anna Littmarck. Hilleshög kyrka.
Vi har också två moderna kyrkor:
Och även:
- Drottningholms slottskyrka
från 1700-talet
Stenbrottet och Stenhuggarbyn i Stenhamra
Stenbrottet i Stenhamra har varit länets genom tiderna största stenhuggeri och har fortfarande idag en ovanligt bevarad industrimiljö från slutet av 1800-talet.
Svartsjö slott
Slottet som byggdes av Gustav Vasa brann ner i slutet av 1600-talet. På samma plats byggdes dagens Svartsjö slott. Först som lust- och jaktslott åt drottning Ulrika Eleonora.
Idag händer mycket annat på slottet; konferenser, bröllop, marknader, café och mycket mer.
Läs mer om Svartsjö slott här:
Läs mer om kulturmiljöer och världsarv
Ekerö kommuns kulturmiljöprogram
Kulturmiljöanalys Ekebyhovs slott
Läs mer
Hjälpte informationen på den här sidan dig?