För barn

Ungdom som hoppar högt i luften utomhus.

I Ekerö finns massor av saker att göra för barnen. Allt från lekplatser och skateparker till sköna dopp i våra badplatser. Eller varför inte låta ditt barn prova en idrott eller kulturaktivitet? Du vet väl att du kan söka bidrag för ditt barns fritidsaktivitet genom "Fritid på lika villkor"?

Fritid på lika villkor

En aktiv fritid är viktig. Det är många föreningar och organisationer som nu samverkar för att stötta barn, unga och familjer i vår kommun som inte har råd med en aktiv fritid. Här under hittar du information om vilka som är med och vart du kan vända dig om du själv eller någon du känner har det tufft och inte har råd med avgifter för fritidsaktiviteter, fritidsutrustning eller liknande.

Här nedan ser du vilka föreningar och organisationer som det går att söka bidrag hos.

Ekerö IK

Ekerö IK har möjlighet att stötta utövare i Ekerö IK med aktivitetsavgiften för respektive säsong och utövare. Vi har till viss del även möjlighet att ge stöd för inköp av utrustning till utövarna i den aktiviteten.

Pengarna som Ekerö Ik kan använda för detta ändamål är avsedda för aktiviteter inom Ekerö IK. Fondens pengar är begränsade och kan inte stötta ett livslångt idrottande inom klubben.

Läs om fonden på Ekerö IK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök via mejl till e-post: idrottpalikavillkor@ekeroik.se

Glöm inte att skriva ditt namn, vilken avgift du söker bidrag för och skriv också varför du söker bidraget.

Ekerö pastorat

Ekerö pastorat stödjer "Fritid på lika villkor" för barn och unga som inte har råd med meningsfulla fritidsaktiviteter.

De pengar vi har för detta ändamål kan bara användas för barn, ungdomar och familjer som bor inom pastoratets geografiska område (Adelsö, Munsö, Lovö, Ekerö).

Vårdnadshavare eller kontaktperson kan ansöka om bidrag genom att kontakta diakon Margith Gorji per e-post: margith.gorji@svenskakyrkan.se , telefon direkt: 08-560 38 727 eller växel: 08 560-38 700

Färingsö församling

Färingsö församling stödjer "Fritid på lika villkor". Stödet består i första hand av hjälp med att göra en ansökan eller finnas som en länk till övriga aktörer men i speciella fall kan även visst ekonomiskt bistånd ges för en möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter.

Stöd kan enbart ges till sökanden med otillräcklig ekonomi som bor inom församlingens geografiska område (på Färingsö). Om vi inte kan bidra ekonomiskt till den sökande och om den sökande vill, kan vi hänvisa vidare till andra samverkansparter inom initiativet ”Fritid på lika villkor”.

Vårdnadshavare eller kontaktperson kan ansöka om bidrag genom att kontakta diakonassistent Sandra Malmborg per e-post: sandra.malmborg@svenskakyrkan.se, telefon direkt: 08-564 209 50, eller växel: 08-564 209 20.

Föreningen FVO

Föreningen FVO ger råd och ekonomiskt stöd till privatpersoner som har det tufft ekonomiskt. Många som söker är barnfamiljer och ofta till barnens aktiviteter eller en allmän ekonomisk förstärkning.

För att söka stöd ska du ha ett svenskt personnummer och en bostad (men inte äga den).

All information om vad som gäller för dina inkomster och hur du gör när du ansöker hittar du på hemsidan. Där finns också filmer som visar hur det går till.

Hitta information och ansök på FVO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du ha hjälp med ansökan eller har någon annan fråga är du välkommen att ringa. Vi har vanligtvis telefontid tisdagar och torsdagar klockan 10.00 - 12.00 på nummer 08-411 33 31.

Majblomman

Majblomman delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Hur mycket pengar som kan delas ut till barn och unga i vår kommun är beroende av hur många majblommor som sålts genom den lokala föreningen. Om pengarna i lokalföreningen är slut kan inga pengar delas ut. Majblomman stöttar barn folkbokförda i Ekerö kommun till och med det år barnet fyller 18 år.

Vårdnadshavare gör ansökan. Det kan handla om fritidsaktiviteter, kläder och skor exempelvis. Däremot lämnar Majblomman aldrig stöd till körkort, utlandsresor, id-handlingar, möbler, mat eller annat som inte kan kopplas till det enskilda barnet som till exempel elräkningar.

Ansök digitalt på Majblomman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mälarö Hockeyförening

Mälarö Hockeyförening har en möjlighet att stötta utövare och föräldrar för att få till att barnen idrottar och får vara en del av en gemenskap. En meningsfull fritid skapar en plattform för ett liv och bekantskaper och lärande som påverkar allas vardag. Vi försöker skapa aktiviteter inte bara genom hockeyträning utan anordnar läger, skridskodisco, disco och andra roliga aktiviteter för att få barn i rörelse.

Vi kan stötta med aktivitetsavgiften om man hjälper till med andra mindre sysslor som granförsäljning, cafépass eller liknande.

Vi erbjuder också alla medlemmar att betala efter eget val som Swish, faktura eller delbetalning för att underlätta ekonomin.
Vi har vi flera förråd med utrustning där man kan låna utrustning gratis. Det är många medlemmar väljer att skänka sin utrustning till vår förening.

I dagsläget är det bara medlemmar i Mälarö Hockeyförening som kan få bidrag. Fondens pengar är begränsade och ges bara ut till de som verkligen behöver det. Vi lånar ut utrustning i den mån det finns.

Vårdnadshavare gör ansökan via mejl till e-post: info@malarohockey.se

Glöm inte att ange:

  • Namn på medlemmen
  • Ålder
  • Motiv för ansökan
  • Vad ni kan hjälpa till med, exempelvis caféverksamhet, granförsäljning med mera.

Skå IK

Vi vill att alla ska kunna idrotta jämlikt och på lika villkor. Alla ska ha samma förutsättningar att kunna utöva sin idrott.

Vi kan ge stöd för utgifter som medlemskap, aktivitetsavgift, utrustning med mera upp till en viss summa. Vi stödjer i huvudsak barn och unga, men vi tittar på alla utifrån aktuell situation med hjälp av fonder, förbund och "Fritid på lika villkor" ser vi hur vi kan hjälpa individen.

Vi stödjer förutsättningar som bidrar till idrott inom föreningen. Däremot delar vi inte ut pengar.

Ansök genom att mejla till e-post: kansliet@skaik.se

Glöm inte att skriva ditt namn, kontaktuppgifter och vad du söker bidrag för.

Välkommen till Mälaröarna (VtM)

Det är viktigt för barn att ha en aktiv och meningsfull fritid. Därför vill föreningen "Välkommen till Mälaröarna" hjälpa barn, unga och familjer som inte har råd med fritidsaktiviteter.

Vi hjälper barn, ungdomar och familjer som bor i vår kommun och inte har råd med viktiga fritidsaktiviteter.

Läs om hur vi kan hjälpa till på Välkommen till Mälaröarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vårdnadshavare, eller god man, ska göra ansökan genom att skicka ett mejl till e-post: vtm@malaroarna.org

Glöm inte att ange:

  • Vem eller vilka behöver ekonomiskt stöd?
  • Vad är det för fritidsaktivitet? Om aktiviteten är i en förening, vilken?
  • Om stödet gäller utrustning: vad är det som behövs och vad kostar det?
  • Om stödet gäller en deltagaravgift: vad kostar det, när och hur ska den betalas? Till vilket konto eller person?
  • Skicka med intyg som berättar om barnets situation och behov av ekonomiskt stöd. Intyget kan komma till exempel från lärare, skolsköterska, kurator, socialsekreterare, ledare eller kontaktperson i en förening, församling eller trossamfund.

Vill ni också stödja "Fritid på lika villkor"?

Om er förening eller organisation vill vara med i samverkan för "Fritid på lika villkor" kan ni kontakta integrationssamordnare Karin Gustafsson, Ekerö pastorat, per e-post: karin.gustafsson@svenskakyrkan.se. Vi behöver veta namnet på er förening eller organisation, vilka ni kan stödja och med vad. Berätta också eventuella begränsningar i stödet och hur man söker stöd hos er.

Hitta en idrott eller förening

I vårt föreningsregister kan du hitta idrottsföreningar och organisationer om ditt barn är intresserad att prova på en aktivitet. Allt från fotboll, ishockey, innebandy och dans till scoutföreningar, E-sport eller att lära sig allt om film.

Upplev Ekerö med hela familjen

Vi har samlat allt vad du och barnen kan göra i Ekerö utan att vara med i lag eller förening. Badplatser, naturupplevelser, cykling, padel och mycket, mycket mer. In och titta och hitta er favorit på öarna.

Vad är på gång?

I vår evenemangskalender kan det också finnas tips om aktiviteter för barn

Hjälpte informationen på den här sidan dig?