Community-dans tar plats i Ekerö kommun

Danskonstnären Helena Lambert och dans- och cirkusartisten Katarina Rosén

Helena Lambert och Katarina Rosén genomför communitydans-projektet "Dansakuten" i Ekerö. Foto: Margaretha Levin Blekastad

Under 2023 kommer det finnas möjlighet att delta i community-dans i Ekerö. Det är en metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans med hjälp av en danskonstnär.

I community-dans utgår danskonstnären från en plats och invånarna som bor där och lyfter fram deras berättelser. Även om ett projekt inom community-dans kan se ut på många olika sätt finns några gemensamma ramar:

  • alla medborgare är välkomna att vara med
  • danskonstnären fungerar som guide eller inspiratör
  • deltagarna får möjlighet att göra konstnärliga val
  • vägen är lika viktig som målet
  • dansen är både ett verktyg och ett konstnärligt uttryck
  • ofta har den lokala platsen en central roll i arbetet
  • deltagaren får hjälp att förmedla sin egen berättelse tillsammans med professionella danskonstnärer

I Ekerö leds communitydansprojektet Dansakuten, av danskonstnären Helena Lambert och dans- och cirkusartisten Katarina Rosén som kommer att arbeta med temat hållbart varande:

- Vi tycker att det är roligt att kunna göra en satsning på community-dans och erbjuda Mälaröborna ett möte med professionella danskonstnärer i sin hemkommun. Dansakuten är ett spännande projekt som har möjlighet att nå invånare bosatta långt ut i kommunen då Dansakuten, med sina cyklar och sitt tält, kommer att göra nedslag på olika platser runt om öarna, säger Miranda Renberg, kultursamordnare i Ekerö kommun.

Det här projektet har kunnat bli verklighet tack vare stöd av Region Stockholm. Mer information om och när det äger rum kommer inom kort.