Ekerö kommun bjuder in till provsmakning

Ekerörätten tjusigt serverad på en tallrik

Den 19 oktober uppmärksammas den offentliga måltiden och i år lyser strålkastaren extra starkt på Ekerö. Här tillagas och serveras varje dag 6000 måltider inom förskola, skola, vård och omsorg. För att fler ska få möjlighet att ta del av måltiderna, kommer en foodtruck att åka runt på öarna den 17–19 oktober och bjuda på provsmakning av skolmaten och Ekerös nya kommunrätt ”Ekerörätten”.

Den offentliga måltidens dag är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Ekerö kommun har i år tagit detta ett steg längre med syfte att visa upp den vällagade maten som serveras i kommunen och med det ge alla möjlighet att provsmaka.

- Vi vill uppmärksamma alla våra skickliga kockar som arbetar på våra 28 kök i kommunen. Det finns mycket att förhålla sig till när kockarna ska komponera matsedlar i våra verksamheter, råvarorna ska vara närproducerade, övervägande vegetariska och ekologiska så långt det är möjligt. Därför vill vi nu bjuda in allmänheten för att ge ett smakprov på vad som faktiskt serveras i våra kök eftersom vi vet att bilden av vad som serveras inom offentliga måltidsverksamheter inte alltid är positiv. Nu hoppas vi att många tar chansen till provsmakning och att de blir positivt överraskade, säger My Berensson, kostchef Ekerö kommun.

Måltiden ska utmana smaklökarna

I uppdraget som kock i offentliga restaurangkök ingår det att måltiden ska vara en del av elevernas utbildning, den ska alltså inte enbart mätta magen. Det är en viktig del att utmana elevernas smaklökar och att inte bara servera säkra kort som pannkaka eller spagetti med köttfärssås.

- Gastronomi är en viktig del av våra liv. Den ger oss energi, glädje och njutning. Att då skapa en gastronomisk upplevelse för 14.50 kr per portion kan vara en utmaning. Men det är också en av anledningarna till att jag har valt det här jobbet. Jag kan allt om att lägga ärtskott i kors på fina krogar. Men att servera våra elever en måltid som är god och näringsriktig och dessutom inte får kosta så mycket, det är en riktigt rolig utmaning, säger Max Johansson, kock på Ekebyhovs skolan, som har jobbat på fashionabla krogen Esperanto och var med när de tog sin första Michelinstjärna.

En viktig del av offentliga måltider är att maten ska vara näringsriktig men även kunna serveras på olika sätt och efter matgästens behov. I förskolorna serveras maten vid borden, i skolorna serveras maten i bufféform med flera alternativ och salladsbord och på kommunens två äldreboenden serveras en och samma rätt men i sex olika konsistenser, beroende av varje matgästs möjlighet att inta föda.

- Den som har svårt att få i sig vätska blir till exempel serverad kaffe i geléform, berättar Peter Jacobsen, kock på Ekgårdens äldreboende, och att få pannacotta till dessert är inte ovanligt eftersom den är lättare att inmundiga än exempelvis en toscakaka.

Ekerö komponerar en egen rätt

För att ytterligare uppmärksamma ”offentliga måltidens dag” har två av Ekerö kommuns duktiga kockar, Peter Jacobsen och Max Johansson, tagit fram en helt ny rätt: Ekerörätten. Rätten baserar sig på Ekerös unika råvaror med inslag av moderna smaksättare. Den kommer att serveras i kommunens samtliga restauranger i olika tappning denna dag och det finns möjlighet att provsmaka den i foodtrucken.

Ekerörätten består av:

Terrin på potatis, pumpa och Karl-Johan
Savoykålsdolme fylld med krispiga rotselleri, stekt svamp, granatäpple, svartkål
Tillbehör: misoäpple, ingefärslingon, viltfärsbiff

Provsmakning i Foodtruck

Tisdag 17 oktober: Utanför Ekerö kommunhus kl 15-17, vi serverar dagens lunch

Onsdag 18 oktober : Utanför Stenhamraskolan kl 15-17, vi serverar dagens lunch

Torsdag 19 oktober: På Uppgårdsskolan kl 11-13, vi lanserar Ekerörätten

 

Anna-Klara Lindholm 04.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun