Chefen på Ekebyhovs slott om 400-årsjubiléet

Personer i 1700-talskläder i en trappa.

I trappan framför Ekebyhovs slott ser vi Agneta Asp (t.v.) tillsammans med medarbetare från fritids- och kulturförvaltningen, iförda kläder från olika epoker från 1700-talet och framåt.

I september firade vi Ekebyhovs slotts 400-årsjubileum, varav 40 varit i kommunens regi. Men vad är väl ett slott utan människorna som gör det levande? En som varit med längre än de flesta är Agneta Asp, enhetschef på Ekebyhovs slott.

Vi träffade Agneta för att höra om jubileumsveckan – och hur det är att vara chef på ett slott!

Hur länge har du jobbat på Ekebyhovs slott?

Jag har jobbat länge nu! Är nu inne på 25:e året och blev snabbt enhetschef. När jag började på slottet fanns det endast en hushållsspis i köket för matlagning. Det var inte alla dagar vi hade gäster, och då endast kommunens anställda. Så jämfört med idag, var det riktigt magert. Mycket av den utveckling som skett under åren har skett i en kreativ personalgrupp men även i direkta möten med människor. Sen har Ekerö kommun satsat enormt på byggnaden, med olika renoveringar både in- och utvändigt.

Efter 25 år på slottet, hur kändes det att arrangera ett 400-årsjubileum?

Som det levande kulturarv Ekebyhov är var det så otroligt kul att få lyfta det! Med hjälp av grymma kollegor i kulturförvaltningen och föreningslivet blev hela jubileumsveckan en riktig succé. Jag hade aldrig förväntat mig så många besökare – vi hade knökfullt på alla arrangemang under hela veckan.

Ekebyhovs slott Intresseförening och Ekebyhovs slotts vänförening bidrog stort med organisationen, utställningar, föreläsningar och guidningar. Och inte minst på finaldagen, med servering, marknadsstånd, uppträdande, pomologer och bidrag till gåvor. Alla var så engagerade!

Det finns en sådan kärlek till Ekebyhov, och många eldsjälar och föreningsmedlemmar som har jobbat helt ideellt under delar av de 40 år sedan verksamheterna startade – dem ville vi tacka! Ekebyhov slott har ju en unik modell, med Ekerö kommuns verksamheter under veckorna och på helgerna arrangerar föreningslivet sina aktiviteter. Många är förvånade över att det funkar. Det har inte alltid varit smärtfritt, men efter 40 år av samarbete – och framför allt nu efter jubiléet – är vi mer sammansvetsade än någonsin.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är komplext, kreativt och aldrig tråkigt. Jag får dessutom vistas i en unik miljö och bidra till vårdandet av ett historiskt arv. Det är otroligt familjärt och kärleksfullt, både i arbetsgruppen, i relation med gäster, föreningar och kommunens alla anställda. Sen har jag det roligt med mina medarbetare, de har en härlig humor och värme!

Älskar alla möten och särskilt det som är oväntat – gäster som dyker upp från ett tidigare liv och de filminspelningar vi har haft. För att nämna några; ”Det okända” och ”Mirakel”, som ju blev en underbar julkalender!

Läs mer om jubileumsveckan här:

Ekebyhovs slott firar 400 år - Ekerö kommun (ekero.se) Länk till annan webbplats.