Lustgas: hur farligt är det?

Lustgaspatroner

Lustgaspatroner.

Användningen av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland ungdomar, även i vår kommun. Det många inte vet om är att det kan orsaka allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Vad är lustgas?

Lustgas är ett läkemedel som används som smärtlindring, till exempel vid förlossningar. Icke-medicinsk lustgas används som drivgas, huvudsakligen i gräddsifoner, och köps i silverfärgade patroner (gjorda för gräddsifoner) eller större tuber. När det används som berusningsmedel andas gasen in direkt från en gräddsifon, eller från ballonger fyllda med gasen.

Lustgasen ger ett rus på 1–2 minuter som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan också ge smärtlindring och hallucinationer.

Lustgas som berusningsmedel bland ungdomar

Enligt CAN:s nationella skolundersökning 2023 uppgav 5 procent av eleverna i årskurs 9 att de någon gång använt lustgas och 4 procent att de gjort det någon gång de senaste tolv månaderna. Motsvarande andelar för gymnasiets år 2 var 14 respektive 10 procent.

Det finns ingen åldersgräns och försäljningen av lustgas är inte olaglig, utan kan göras via nätbutiker.

– Eftersom lustgas är lagligt i Sverige tror många ungdomar att det är ofarligt. Tyvärr kan det ge allvarliga skador både på kort och lång sikt. Var observant på om du hittar gasbehållare eller ballonger, och prata gärna om riskerna med din tonåring, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö kommun.

Vilka är riskerna?

Köldskador

Gasen är väldigt kall när den kommer ut ur behållaren och kan ge köldskador. Riktigt allvarliga köldskador kan leda till att matstrupen eller luftstrupen går sönder.

Svimning

Om du andas in koncentrerad lustgas får du inte i dig något syre, vilket gör att du kan bli yr och svimma.

Nervskador

Upprepad användning av lustgas förstör vitamin B12 i kroppen. Det behövs för att bilda nya celler i hjärnan och nervsystemet. Skadorna kan orsaka domningar eller nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben. Det kan även leda till att man förlorar kontrollen över blåsan och kissar på sig.

Psykiatriska problem

Långvarig användning av lustgas kan leda till psykiatriska problem. Det kan ge ångest, psykos, personlighetsförändring och långvariga problem med minnet som kan likna demenssjukdom.

Blodproppar

Brist på fungerande vitamin B12 ökar risken för blodproppar i lungorna och hjärnan.

Mer om lustgas

Giftinformationscentralen: giftinformation.se/aktuellt/lustgas/ Länk till annan webbplats. eller ring 010-456 67 00 (måndag–fredag 09.00–17.00).

1177: 1177.se Länk till annan webbplats.

112: om läget är akut, ring 112 och begär giftinformation.

Information på andra språk/information in other languages

Arabiska/العربية Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dari/دری Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Engelska/English Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ryska/Русский Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Somaliska/Soomaali Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tigrinja/ነብሪ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ukrainska/Українська Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.