Hon lotsar våra ukrainska flyktingar i det svenska samhället

Kvinna som blickar mot horisonten.

Karolina Nyhäll, Ekerö kommuns samordnare för ukrainska flyktingar.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för drygt två år sedan har Ekerö kommun tagit emot närmare 100 anvisade flyktingar från Ukraina. Vi pratade med Karolina Nyhäll, vår samordnare för ukrainska flyktingar, för att höra hur kommunen jobbat med mottagandet under denna tid.

Karolina Nyhäll började arbeta i Ekerö kommun i samband med öppnandet av ett evakueringsboende i Stenhamra för ukrainska flyktingar. Som samordnare är Karolinas huvuduppdrag att lotsa nyanlända ukrainare i det svenska samhället, och i vår kommun.

I början låg fokus på att ordna med bostad, stöd inför barnens skolgång och förskola samt möjlighet till SFI (svenska för invandrare), annan språkträning samt stöd i att söka arbete. I samband med mottagandet under 2022 och 2023 slöt även lokalsamhället upp, berättar Karolina.

– Det skedde en massiv mobilisering för att förmedla kläder, möbler, husgeråd, skafferivaror och hygienprodukter som skänktes till de ukrainska flyktingarna. Det här var möjligt tack vare ett enormt engagemang från kommuninvånare och olika aktörer i kommunen.

Skola och sysselsättning

I dag går alla barn i skolan, och många av de vuxna har arbete på hel- eller deltid.

– Men alla har inte jobb, och många har endast tillfälliga arbeten. Det är vanligt med språksvårigheter för denna grupp som väldigt sällan pratar andra språk än ukrainska och ryska, även om de i övrigt ofta är välutbildade och väldigt arbetsvilliga, säger Karolina.

En viktig punkt framöver är därför att hitta fler potentiella arbetsgivare som vill och kan anställa ukrainska personer, och här pågår ett samarbete tillsammans med arbetsmarknadsenheten.

Två leende kvinnor, den ena håller ett anteckningsblock och den andra en laptop

Karolina Nyhäll (till höger) tillsammans med Karin Gustavsson från Svenska Kyrkan – en av många aktörer som Karolina samverkar med – under en öppen mottagning för ukrainska flyktingar i februari i år.

Kommunens långsiktiga mål är att människor från Ukraina som anvisats till vår kommun ska känna sig trygga, trivas i kommunen och ha en meningsfull sysselsättning. Med tanke på uppdragets omfång krävs mycket samverkan med aktörer både inom och utanför kommunen. Det kan vara allt från socialförvaltningen och Ekerö Bostäder till Svenska kyrkan och Migrationsverket.

Lotsning i den svenska byråkratin och föräldraskap i Sverige

Karolina har sedan hon började som samordnare haft mottagningstid en eftermiddag i veckan. Där kan ukrainare boka tid för att få stöd i olika ärenden som frågor om fakturor, blanketter som ska fyllas i, frågor som rör ärenden till Migrationsverket, med mera.

– Vi har tidigare även haft informationskvällar för alla ukrainare i Ekerö kommun, som handlade om massflyktsdirektivet. Nu sker den informationen löpande när ny information kommer eller nya frågor uppstår.

Under februari och mars i år hölls en första föräldrautbildning ”Att vara förälder i Sverige” för ukrainska föräldrar, ett samarbete med öppenvården och socialförvaltningen. Sju föräldrar deltog, och förhoppningen är att få erbjuda den till fler ukrainska föräldrar.

– Kursen var uppskattad, ett tillfälle att få dela erfarenheter och lära sig mer om hur det är att vara förälder i Sverige, hur den svenska föräldraförsäkringen fungerar och så vidare.

Vad händer framåt?

Enligt Migrationsverket är det tillåtet att resa till Ukraina under en kortare tid för att undersöka förutsättningarna för ett eventuellt återvändande utan att anvisningen för den skull upphör. Det är då viktigt att kommunen informeras i samband med sådana resor och vid permanent återvändande.

Massflyktsdirektivet, som trädde i kraft i mars 2022, innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU, och gäller fram till mars 2025. Till hösten ska man på EU-nivå besluta hur man ska hantera massflyktsdirektivet därefter.

Under tiden fortsätter Karolina sitt jobb med att hjälpa de som flytt hit från Ukraina att hitta sin plats på Mälaröarna.

Tidslinje för flyktingmottagandet från Ukraina i Ekerö kommun

  • Mars 2022 Evakueringsboende i Stenhamra öppnar. Där tog kommunen emot flyktingar tillfälligt i väntan på att de skulle åka vidare till den kommun som skulle ta emot dem mer permanent.
  • I augusti 2022 upphörde boendet att vara ett evakueringsboende. De som då bodde kvar där blev anvisade till kommunen. En anvisning innebär att kommunen ansvarar för att flyktingen har en bostad att bo i så länge massflyktsdirektivet gäller. Idag gäller det fram till mars 2025.
  • Under 2022 och 2023 har ett par familjeåterföreningar kunnat ske i dialog mellan kommunen och Migrationsverket.
  • Fram till våren 2023 flyttade de boende successivt ut till egna bostäder och i maj 2023 stängde boendet i Stenhamra helt. Idag bor det 52 vuxna och 38 anvisade barn i kommunen i enlighet med massflyktsdirektivet.
  • Ekerö kommun har totalt tagit emot 96 ukrainare varav 6 har återvänt till Ukraina eller annars lämnat Sverige.
  • Utöver de som anvisats av migrationsverket till Ekerö finns det ganska många egenbosatta flyktingar från Ukraina i kommunen.

Mer information & frågor

Anna-Klara Lindholm 04.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun