Närlundaskolans matrester får nytt liv

Angelica och Åse bredvid varandra i köket i Närlundaskolan. Angelica håller upp ett bläck med pastagratäng. Ugn i bakgrunden. 

Kantarellsåsen blir till soppa och den kokta potatisen får nytt liv i smashed potatoes. Några exempel på hur kockarna i Närlundaskolan gjort matsvinn till en viktig och självklar punkt på matagendan.

Det är febril aktivitet i köket. Här har kockarna Angelica Hjertman (kökschef) och Åse Tropp (kock) varit igång några timmar innan vi dyker upp efter åtta på morgonen.

Ända sedan Angelica började jobba i Närlundaskolan för tre år sedan har matsvinn haft en central plats i matplaneringen, Angelica berättar:

- Att jobba med matsvinn har blivit en naturlig del i vår matlagning. Vi tänker alltid hur vi kan använda matsvinnet och skapa något nytt av det som inte äts upp.

Bra för miljön, plånboken och kreativiteten

Att minska på matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, till exempel står matsvinn för mellan 8–10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Varje år slänger hushållen i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person*.

För Angelica och gänget i köket är det förutom det viktiga arbetet för miljön, också en budgetfråga. Ju mer mat de kan återanvända, desto mindre behöver de köpa in. Men även kreativiteten får sig en skjuts:

- Det är ett otroligt roligt sätt att jobba på. Vi tittar på den mat som blir över och funderar vad vi kan göra av den, vi försöker alltid ha något som vi vet att barnen gillar. Vi får använda fantasin på ett sätt vi annars inte gör, säger Angelica.

Lagar maten i omgångar

I stället för att laga klart all mat och låta den stå i varmluftsugnar lagar de maten i omgångar. Då finns det alltid fräsch mat till barnen plus att de inte lagar för mycket mat som de sedan riskerar att behöva slänga.

Och matsvinnsrätterna är populära bland barnen:

- Barnen gillar det vi lagar av matsvinnet. Vi får planera och se till att de rätterna inte bara serveras till de som äter först. Vi får portionera ut det under dagarna så att alla klasser får chansen att äta maten vi lagar från matsvinn.

Tävling för att öka medvetandet hos barnen

Att alla skolor har en utmaning att barnen slänger för mycket mat är ingen hemlighet. För att öka medvetandet bland barnen anordnar skolan hälsoveckor. Här samarbetar kockarna i köket med personalen på hela skolan, där kockarna går runt i klasserna och pratar om vikten av mat. De arrangerar också en tävling:

- Varje klass fick varsin svart sopsäck att slänga sina rester i. Efter en dag vägde vi innehållet och räknade ut hur många gram mat som hade slängts per barn. Den klass som slängt minst mat per barn vann och fick glass som belöning. En rolig tävling som engagerade barnen och förhoppningsvis fick dem att tänka till.

Nästan en rätt om dagen

Förutom att matsvinnet väcks till nytt liv med nya maträtter, är ”soppköket” något som har introducerats på menyn:

- Vi serverar dagens soppa i stort sett varje dag. Den har ofta basen i något som vi lagat tidigare. Till exempel är kantarellsoppan gjord på överbliven kantarellsås från pannbiffarna. Dessutom tycker barnen det är kul. De tar soppa som förrätt och leker att de äter på restaurang.

Piffa till matsvinnet

För en barnfamilj kan rester från middagen vara en naturlig del av matlagningen, till och med planerat så att det finns tillräckligt till matlåda dagen efter. Men Angelica tror att vi alla kan ”piffa” till matsvinnet i stället för att bara äta det som det är, till exempel:

  • Överblivet kokt ris kan bli stekt ris med grönsaker.
  • Kokt potatis kan bli smashed potatoes.
  • Överbliven köttfärs kan användas till gulaschsoppa.
  • Morötterna förvandlas till morotssoppa.
  • Pasta från gårdagen blir till pastagratäng.

Fria händer och samarbete är nyckeln för skolans arbete

Att jobba med matsvinn och sätta det i barnens medvetande tar tid och engagemang. Därför är förtroende och samarbete två nycklar i framgångsreceptet för Närlundaskolan, Angelica avslutar:

- Så länge vi håller budget har vi fria händer att skapa vad vi vill. Det är kul att få jobba med de förutsättningarna. Vi i köket driver arbetet med matsvinn, men skolan har bra pedagoger som lyfter vikten av att inte kasta mat. Dessutom har vi kockar och måltidsbiträden som ser värde i maten.


Film: Pastagratäng med basilikasås och soltorkade tomater.

Recept på matsvinn – kockarna tipsar

  1. Lägg överbliven kokt potatis i en skål.
  2. Blanda ihop med ost, salt, peppar och dill.
  3. Lägg ut på ugnsform och tryck till med handflatan.
  4. Ripla smör över potatisarna och in i ugnen 15 minuter på 180 grader.

  1. Lägg gårdagens pasta och valfria grönsaker i en matmixer.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Mixa ihop med ägg och forma sedan till pastabiffar.
  4. Stek i olja.

Kantarellsås

  1. Stek lök i kastrull och lägg i kantarellerna.
  2. Fyll på med matlagningsgrädde och kantarellfond.
  3. Krydda med Timjan.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Kantarellsoppa

  1. Stek palsternacka och lök i kastrull.
  2. Häll i kantarellsåsen.
  3. Toppa med grädde och mixa ihop.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Västerbottenkräm

  1. Blanda riven västerbottenost med crème fraiche och salt. Rör ihop.