Två kockar lagar mat i ett skolkök. Den ena kocken håller upp ett fat med ugnsgrillade rotsaker.

Lunch & mat

I Ekerö kommun tycker vi att det är viktigt med bra mat till alla. Vår vision är att ge alla en livslång positiv relation till mat.

Vi serverar vi alla kommunens skolor, förskolor och äldreboenden serverar lunch. Totalt är vi 55 professionella kockar och biträden som lagar mat åt cirka 5 500 barn, ungdomar och äldre varje dag.

Ansvaret för alla inköp, tillagning, servering och personal ligger hos vår centrala organisation Matproduktion.

Mat och miljö

För oss är det viktigt att arbeta med miljö- och hållbarhet. Vi serverar vällagade vegetariska alternativ och försöker att välja svenskodlat eller ekologiskt efter säsong. Vi använder bara svenskt kött och fågel. Fisken vi serverar är MSC-märkt eller ansvarsfullt odlad.

Vi arbetar med att minska matsvinnet. Det gör vi genom att bland annat skapa nya rätter av rester från dagen före, planera vår servering och öka förståelsen för frågan hos våra matgäster.

Meny & planering

När vi planerar våra menyer så utgår vi från en grundmeny som våra egna kockar har tagit fram utifrån Livsmedelsverkets råd. Den uppdateras sedan varje halvår och är en grund för alla skolkök.

Varje skolkök kan sedan fritt utforma recept och smaksättning på sitt eget vis.

Specialkost

Ibland kan medicinska, etiska eller religiösa skäl, göra att man inte kan äta maten som serveras på ordinarie meny.

Vi erbjuder alternativ mat om du lämnat in en ansökan om specialkost, eller MER-kost som vi kallar det. Förkortningen kommer ifrån M=medicin, E=etik och R=religion.

Att laga specialkost kräver noggrannhet och koncentration i köket. Därför är det viktigt att bara de som verkligen har skäl MER står för, ansöker om MER-kost.

Du beställer specialkost, MER-kost, genom att fylla i en blankett och lämna den till skolan. Blanketten ligger i vår e-tjänst under "Grundskola & Särskola".

My Berensson, kostchef

Telefonnummer: 08 124 574 32 
E-post: my.berensson@ekero.se

David Haag, biträdande kostchef

Telefonnummer:  08 124 571 36
E-post:  david.haag@ekero.se

Elizabeth Magnusson, biträdande kostchef

Telefonnummer: 08 124 571 90
E-post: elizabeth.magnusson@ekero.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?