Lunch & mat
I Ekerö kommun tycker vi att det är viktigt med bra mat till alla. Vår vision är att ge alla en livslång positiv relation till mat.
Vi serverar alla kommunens skolor, förskolor och äldreboenden lunch. Totalt är vi 55 professionella kockar och biträden som lagar mat åt cirka 5 500 barn, ungdomar och äldre varje dag.
Ansvaret för inköp, tillagning, servering och personal ligger hos vår centrala organisation Matproduktion.
Mat och miljö
För oss är det viktigt att arbeta med miljö- och hållbarhet. Vi serverar vällagade vegetariska alternativ och försöker att välja svenskodlat eller ekologiskt efter säsong. Vi använder bara svenskt kött och fågel. Fisken vi serverar är MSC-märkt eller ansvarsfullt odlad.
Vi arbetar med att minska matsvinnet. Vi skapar nya rätter av rester från dagen före, planerar vår servering och ökar förståelsen för frågan hos våra matgäster.
Meny & planering
När vi planerar våra menyer utgår vi från en grundmeny som våra egna kockar har tagit fram utifrån Livsmedelsverkets råd. Den uppdateras sedan varje halvår och är en grund för alla skolkök. Varje skolkök kan sedan fritt utforma recept och smaksättning på sitt eget vis.
Specialkost
Ibland kan medicinska, etiska eller religiösa skäl göra att du inte kan äta maten som serveras på ordinarie meny. Vi erbjuder alternativ mat om du lämnat in en ansökan om specialkost, eller MER-kost som vi kallar det. Förkortningen kommer ifrån M=medicin, E=etik och R=religion.
Du beställer MER-kost genom att fylla i en blankett och lämna den till skolan. Blanketten ligger i vår e-tjänst under "Grundskola & Särskola". Att laga specialkost kräver noggrannhet och koncentration i köket, därför är det viktigt att bara de som verkligen har skäl ansöker om MER-kost.
Ekerörätten
I samband med Offentliga måltidens dag 2023 presenterades Ekerörätten. Den är en rätt framtagen av kockarna Max Johansson, kökschef i Träkvista skola och Peter Jacobsén kökschef Ekgårdens äldreboende.
Rätten ska väcka intresse för Ekerös lokala råvaror. Basen är råvaror från Mälaröarnas skafferi där det gröna är i fokus på tallriken och köttet serveras som tillbehör tillsammans med misoäpple och ingefärslingon.
Både vilt och pumpa har stor potential och bör tas om hand i större utsträckning. Pumpa kan man göra så mycket med utöver att ha som dekoration på Halloween, det är en bra råvara, säger Peter Jacobsén
Svinnlådan
I början av 2023 lanserade vi "svinnlådan". Vi ger kommunens anställda och skolelever möjlighet att fylla medhavd matlåda med det som blivit över vid lunchserveringen och som annars hade kastats. Vi har valt att inte sälja matlådor på plats för att undvika onödig klimatpåverkan.
Matsvinn är ätbar mat som slängs i onödan. Bakom varje tugga på tallriken ligger många timmars arbete för att odla, transportera och tillaga maten. Alla intäkter från försäljningen går tillbaka till skolorna för att stärka hållbarhetsarbetet ännu mer.
Det går att köpa svinnlådan måndag - fredag, sista kvarten av respektive skolas lunchservering.
Skolmjölksstöd
Mjölken som serveras i våra förskolor och skolor betalas delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket genom ”skolmjölksstödet” som delas ut av Jordbruksverket.
Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.