Snart kan du sortera förpackningsavfallet hemma

Ett fyrfackskärl

Sommaren 2022 tog regeringen beslut om att Sveriges kommuner senast 1 januari 2027 ska tillhandahålla fastighetsnära insamling (FNI). Fastighetsnära insamling innebär att pappers- plast-, metall- samt färgade och ofärgade glasförpackningar ska kunna sorteras nära bostaden. Syftet med den nya lagen är bland annat att öka återvinningen av förpackningar men även att ta hand om förpackningarna på ett bra sätt ur miljösynpunkt.

- Tillgänglighet är nyckeln till ökad återvinning. När kärlen finns nära hemmet, vet vi att fler människor kommer att återvinna mer, säger Tomas Öhman, avfallsstrateg Ekerö kommun.

För villor och fritidshus har Ekerö beslutat att införa fyrfackskärl som system för den fastighetsnära insamlingen. Två 370-liters kärl kommer att tilldelas varje hushåll. Varje kärl innehåller fyra fack med möjlighet att sortera restavfall, papper-, plast- och metallförpackningar samt tidningar och glasförpackningar. Matavfall kommer också att få ett eget fack, då den gröna matavfallspåsen kommer att bytas ut mot en komposterbar papperspåse.

Att sortera förpackningar blir betydligt enklare, sorteringen sker direkt utanför hemmet och man kommer inte behöva åka till en återvinningsstation eller återvinningscentral för att slänga förpackningar. Återvinningsstationerna kommer fortsatt att finnas tillgängliga för invånarna, men kommer att vara avsedda för större och skrymmande förpackningar som inte ryms i de nya kärlen.
Målet är att påbörja införandet av fyrfackskärl under 2025-2027.

Planera utrymme för kärlen

Måtten på varje kärl är 745 mm i bredd, 1100 mm i höjd och 805 mm i djup. För att de båda kärlen ska få plats bredvid varandra krävs en yta på cirka 2 x 1 meter. Ytan behöver också vara plan och hård. I receptionen i Ekerö kommunhus står två kärl uppställda för den som vill se dem redan nu. Under våren flyttar de ut till Skå återvinningsstation.

- Det kan vara klokt att redan nu planera utrymme för de nya kärlen. Ska man ändå bygga om ett staket eller bereda plats för det kärl man har idag, planera in för de här två kärlen på en gång. Sopbilen kommer att tömma det ena kärlet varannan vecka och det andra var fjärde vecka. Om man tror att det blir svårt att få plats med två kärl bredvid varandra kan man i stället dra fram det kärl som för veckan är aktuellt att tömmas, säger Tomas Öhman.

Illustration av fyrfackskärlen

Kärlen visar hur det med fördel kan se ut när de står bredvid varandra. Ett kärl har måttet: bredd 745 mm x djup 805 mm x höjd 1100 mm

För boenden i flerbostadshus

Den nya lagen om fastighetsnära insamling (FNI) omfattar även privata och kommunala fastighetsbolag samt BRF:er och samfälligheter. De fastigheter som har tillgång till ett miljöhus eller liknande och redan sorterar ut förpackningar nära bostaden, kommer att fortsätta som vanligt. De flerbostadsfastigheter som saknar ett gemensamt miljörum uppmanas att börja planera för ett sådant, eftersom fastighetsnära insamling blir obligatorisk för alla hushåll i Sverige senast 2027.

Titta på de nya kärlen redan nu

I receptionen i Ekerö kommunhus kan du redan nu se hur kärlen ser ut.

Två fyrfackskärl står intill en vägg.