Nya regler om sopsortering

Ett fyrfackskärl

Efter ett beslut från regeringen finns det nya regler för insamling av förpackningsavfall och hur hushåll ska sortera sitt förpackningsavfall från senast 2027. Beslutet är ett steg i att nå upp till klimatmålen genom att göra det enklare för var och en att källsortera.

Det nya beslutet kommer att påverka hur vi sorterar sopor i kommunen på flera sätt. Bland annat hur du ska sortera ditt förpackningsavfall hemma hos dig och hur kommunens ska ta hand om det.

Vanliga frågor och svar

Fastighetsnära insamling (FNI)

De nya reglerna innebär att förpackningsavfallet ska hämtas i direkt anslutning till ditt boende, du får alltså närmare till återvinningen. Det kallas för fastighetsnära insamling (FNI). Reglerna träder i kraft från och med 2027 men kan komma att införas tidigare än så, många kommuner i Sverige har redan startat med FNI. Det här kommer att innebära en förändring i hur du ska hantera dina sopor och ditt förpackningsavfall.

Läs mer om regeringens beslut på regeringens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Olika lösningar för enskild och gemensam sopsortering

FNI-lösningen kommer att se olika ut beroende på vilken typ av sopsortering du har.

Enskild sopsortering

Du som bor i småhus och har egen soptunna idag kommer att få två nya sopkärl med fyra fack i varje. I en del områden kan det bli aktuellt att ha en gemensam lösning tillsammans med sina grannar. En gemensam lösning kan till exempel vara i en mindre byggnad eller annan form av uppställningsplats. Vilka områden som kommer att få gemensamma lösningar undersöker vi just nu.

De som redan har gemensamma lösningar idag kommer fortsatt ha det.

Gemensam sopsortering

De som delar soptunnor med sina grannar idag kommer att få en gemensam insamlingsplats där varje avfall kan sorteras ut var för sig.

Många har redan idag tillgång till full sortering i gemensamma miljörum. De som inte har det behöver ordna ett utrymme för det innan 2027.

Ditt avfall är en resurs

Bakgrunden till beslutet är att fler källsorterar när insamlingen blir enkel och finns nära till hands. Många förpackningar som hade kunnat återvinnas hamnar i dag i papperskorgen. Enklare insamling och sortering av förpackningar gör att producenterna kan återvinna mer avfall. Det bidrar i sin tur till en mer resurseffektiv hantering av avfall eftersom behovet av nya råvaror blir mindre och det gör att koldioxidutsläppen minskar. Syftet med det nya sättet att sortera är att:

  • öka återvinningen av förpackningar
  • säkerställa att förpackningsavfall tas hand om på ett miljö- och hälsomässigt tillfredsställande sätt.

Återvinningsstationer

De nya reglerna innebär också att kommunen från och med årsskiftet 2023/2024 har tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall vid återvinningsstationerna. Det innebär inte någon förändring för dig som privatperson.

Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar och gå att använda på samma sätt som nu. De är tänkta som ett komplement, främst för stora och skrymmande förpackningar som inte får plats i fyrfackskärlen.

Vanliga frågor och svar om FNI

Det beror på ett beslut som regeringen har fattat om nya regler för insamling av förpackningsavfall och hur hushåll ska sortera sitt förpackningsavfall. Beslutet är ett steg i att nå upp till klimatmålen genom att göra det enklare för var och en att källsortera. Det ska öka återvinningen av förpackningar och säkerställa att förpackningar tas om hand på ett bra och miljövänligt sätt.

I "Förordningen om producentansvar för förpackningar", kapitel 6, står mer specifikt om kommunernas nya ansvar.

Förordningen om producentansvar för förpackningar på Riksdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ökad service

Det nya insamlingssystemet innebär en högre service för dig. Det blir lättare att sortera och du behöver inte åka i väg för att slänga dina förpackningar utan kan lösa det på hemmaplan. Det blir lätt att göra rätt.

Ökad sortering

Systemet med fastighetsnära insamling ger bättre förutsättningar för ökad källsortering av förpackningar. Erfarenhet visar att källsorteringen ökar när det blir enklare att lämna ifrån sig det sorterade avfallet. FNI-lösningen är miljövänlig, resurseffektiv och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Hållbart och kostnadseffektivt

Bättre sortering leder till ökad återvinning och renare material. Med god kvalitet på insamlat material kan mer material cirkuleras och återvinnas till nya produkter. Det är miljövänligt och resurseffektivt.

Resorna med bil till återvinningsstationer minskar när förpackningar och returpapper kan lämnas vid fastigheten. Sophämtningen får också färre transporter genom att insamling av förpackningar sker i samma system som upphämtningen av mat- och restavfallet.

Vi beslutar om en ny avgift för avfallshanteringen varje år. Hur avgiften kommer att se ut när vi inför fastighetsnära insamling kan vi inte svara på i dagsläget.

Som kommuninvånare betalar du för insamling av mat- och restavfall. Producenterna betalar för insamling av förpackningar. Så är det fördelat idag och så kommer det fortsätta att vara.

Nej. Det är obligatoriskt för alla i hela Sverige att följa de nya reglerna om fastighetsnära insamling.

Miljöboxen blir kvar

Ja den kommer att finnas kvar.

Saknar du en Miljöbox kan du kontakta Roslagsvatten för att få en. Kontaktuppgifter till Roslagsvatten:

Gröna påsen försvinner

Den gröna påsen försvinner. Istället kommer du sortera matavfallet i komposterbara papperspåsar, och slänga dem i ett separat fack eller kärl för just matavfall.

Förpackningsavfall

Med förpackningsavfall menas tomma förpackningar gjorda i metall, plast och papper, färgat och ofärgat glas samt returpapper.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?