Om du funderar på att skaffa höns och bor inom detaljplanerat område kan det krävas tillstånd från miljöenheten. Anledningen är att det kan uppfattas som störande på grund av lukt och ljud. Självklart ska djuren även ha en bra miljö sett ur djurskyddssynpunkt.
Höns som sällskapsdjur
Om du har ett mindre antal höns, fem eller färre, och ingen tupp så räknas de som sällskapsdjur. Då behöver du inget tillstånd. Däremot måste du alltid ta hänsyn och se till att dina grannar inte störs.
Hantering av hönsgödsel
Ta hand om gödsel så att det inte stör dina grannar. Komposten ska vara tät i botten och du kan gärna blanda ned trädgårdsavfall. Komposten bör inte placeras nära vattendrag eller dricksvattenbrunnar. Gödsel från höns är mycket starkt och det behöver ligga cirka ett år innan du använder det, tänk på att lukten kan vara stark.
Ansökan
Du använder vår e-tjänst för att ansöka. Till ansökan behöver du bifoga en karta över din fastighet där du ritar in kompostens placering, hönshuset och inhägnaden. Prata gärna med dina grannar innan du skaffar höns. När vi fått din ansökan kommer vi att skicka ut information till dina närmaste grannar som får möjlighet att yttra sig.
Ansök om att hålla höns
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avgift
För handläggning och prövning av ansökan tar vi ut en avgift som motsvarar två timmars handläggning.
Våra avgifter
Den som vill ha fjäderfän (ex. höns/tupp) måste även registrera det hos Jordbruksverket.
Registrering av fjäderfän hos Jordbruksverket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skydda dina fåglar mot Fågelinfluensa
Läs om hur du skyddar dina höns och fåglar mot Fågelinfluensa.
Länsstyrelsen Stockholm om Fågelinfluensa
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Krisinformation.se om Fågelinfluensa
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.