En pappersbåt som flyter på vattnet.

Tvätta båten

Behöver du tvätta din båtbotten? Här guidar vi dig till att tvätta din båt på ett så miljövänligt sätt som möjligt för att minska läckage av miljögifter till våra mark- och vattendrag.

Hur du ska tvätta din båt beror på vilken slags färg den är målad med. Här kan du läsa om vad som gäller för just din båt.

Hur ska jag tvätta min båtbotten?

Målad med biocidfärg

Om din båt är målad med en biocidfärg som innehåller miljöstörande ämnen (exempelvis koppar, zink, tributyletenn eller bly) så får du bara tvätta båten i en tvättanläggning med avancerad rening. Alternativt så ska tvättvattnet samlas upp och lämnas in som farligt avfall.

Målad med färg godkänd för insjöar

Om din båtbotten är målad med en båtbottenfärg som är godkänd för insjöar så får du inte tvätta båten med högtryckstvätt ovan mark och vatten. Använd istället en hink med vatten och en svamp eller borste för att ta bort påväxten. Undvik andra rengöringsmedel.

Omålad båt

Om din båt är omålad eller om du har sanerat båtbotten från gammal biocidfärg så får du tvätta båten med högtryckstvätt, eller besöka en borsttvätt eller båtbottentvätt.

Hitta din närmaste borsttvätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på!

Du får inte använda miljöfarliga kemikalier när du tvättar, polerar, vaxar eller gör liknande underhållsarbeten. Oftast räcker det med vatten.

Det finns många andra lösningar som du kan använda istället för båtbottenfärg för att skydda båtbotten mot påväxt.

Du kan till exempel använda skrovduk, båtlift eller att ta upp båten på land eller trailer när du inte använder den.

Läs mer

  1. Kemikalier finns överallt. Kemikalier kan vara far...

  2. Att tvätta bilen på garageuppfarten kan vara skadl...

  3. Kemikalier finns överallt. Vissa är farliga och di...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?