Vilda djur, skyddsjakt

En räv sitter orädd på en trädgårdstomt och tittar rakt in i kameran.

Ekerö kommun har ett rikt djurliv, vilket ibland kan orsaka problem. Här kan du läsa om skyddsjakt och om vad du själv kan göra om du har problem med vilda djur i din trädgård.

Skyddsjakt i Ekerö kommun

Det krävs tillstånd av polisen för jakt inom detaljplanelagt område.

Kommunens viltvårdare har tillstånd att arbeta med skyddsjakt. Det innebär i första hand skyddsjakt inom tätbebyggt område.

Skyddsjägarna visar omsorg och hänsyn vid avskjutningar och användning av fångstfällor. De bär legitimation och gula varselvästar med texten "skyddsjakt, eftersök Ekerö kommun".

Skyddsjakten följer jakt- och vapenlagstiftningen, vilket innebär att friska djur inte får jagas utanför Naturvårdsverkets jakttider.

Skyddsjakt på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du hittar döda fåglar eller andra vilda djur

Vilda djur och fåglar som lever fritt i naturen kan lämnas kvar i naturen om de påträffas döda. Det är bara när det gäller vildsvin eller om du misstänker att djuret i fråga kan vara infekterat med sjukdom som kan överföras till människor eller djur som du bör ta reda på hur du ska agera.

Information om döda vilda djur på jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Undvik problem med vilda djur

För att slippa problem med vilda djur så uppmanar vi dig att inte mata dem. Tänk därför på att inte lägga matrester och frukt i öppen kompost.

Varför använder vi skrämselsmällar som metod?

Skrämselsmällar är det enda som får gässen att lyfta och byta miljö, om än för stunden. Vi har prövat andra metoder men inte fått önskat resultat. Till exempel kan plastormar funka men gässen lär sig det tricket fort.

Var skjuts skrämselsmällar i kommunen?

Under sommaren har vi skjutit skrämselsmällar på badplatserna Södran och Lundhagen på Ekerö. Vi vet att de varje år kommer hit samt att allmänheten har hört av sig med klagomål.

När skjuts skrämselsmällar vid badplatserna?

Skrämselsmällar behöver skjutas vid en tidpunkt då många gäss är på plats vid en badstrand. Eftersom gässen inte landar efter klockan sker det ibland under tider då folk befinner sig på badplatsen. Att skjuta tidig morgon eller sen kväll när inga gäss finns på plats ger ingen effekt, det har vi egna erfarenheter av.

Hur går det till när kommunens skyddsjaktslag ska skjuta?

Polisen meddelas alltid innan planerade skrämselsmällar. Oavsett var det är. Vid skrämselsmällar vid badplats säger skyddsjaktlaget till alla som befinner sig på stranden. Dessvärre tar det för mycket tid att förvarna alla som bor i närliggande bostadsområden.

Varför har vi skyddsjakt av gäss?

För att få en trivsammare badmiljö. Många upplever att det är svårt att bada under perioder med mycket gäss. Gässen förorenar också stränder, bryggor och vatten.

Har ni skjutit av gäss tidigare?

Ja, men eftersom det inte hjälpt tycker vi inte det är ett bra alternativ. Samtidigt kan det också vara en obehaglig upplevelse för de som befinner sig på exempelvis en badstrand.

Hur ofta städas badplatserna från avföring från gässen?

En gång per dag under sommaren. Innan simskolorna börjar på de badplatser som har simskolor. Men annars tidigt på morgonen.

Kontaktuppgifter till Ekerö kommuns viltvårdare

Olle Lagerholm, viltvårdare på Adelsö, Munsö och Ekerö
Telefonnummer: 070-379 31 96

Bo Lindh, viltvårdare på Färingsö och Lovö
Telefonnummer: 070-580 27 31

Mer information inom området

  1. Får som betar i en hage. Solen går ner bakom en lada.

    Det är ganska vanligt att ha djur och det innebär ...

  2. #flipColorOnAndOff ($flipColors $bgColor $oddColor)
  3. Ljusbrun häst ute i det fria.

    Ekerö kommun är en av de mest hästtäta kommunerna ...

  4. #flipColorOnAndOff ($flipColors $bgColor $oddColor)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?