En person som klipper häcken med en röd elektrisk häcksax.

Träd och buskar

Träd och buskar är trevligt att ha på sin tomt men det innebär även ett ansvar. En enkel sak som att klippa häcken kan också rädda liv.

Träd på egen eller grannes tomt

Vi får ofta frågor om vad som gäller för träd som står på grannens tomt. Det kan handla om grenar som sträcker sig över tomtgränsen eller rötter från grannens träd som växer in på den egna tomten. Det bästa är att du talar med din granne och försöker komma överens. Om det inte fungerar kan du vända dig till en jurist för att ta reda på vilka möjligheter som finns. Kommunen kan inte ta sådana ärenden då det är ett ärende mellan privatpersoner. Läs mer om träd i jordabalken.

Jordabalken på Sveriges riksdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plantera på rätt ställe

Stora buskar och träd bör planteras minst två meter innanför tomtgränsen. Du bör ta marginal för hur stora de blir när de har vuxit klart. Mindre buskar och häckplantor bör placeras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen.

Fri sikt

Det är du som fastighetsägare som måste hålla efter växtligheten i din trädgård. Träd och buskar får inte skymma sikten och inte heller dölja vägskyltar.

Följ dessa enkla regler!

Genom att hålla efter träd och buskar så minskar risken för trafikolyckor.

Om du har utfart mot gatan:

Se till att växtligheten inte är högre än 80 cm och ger en sikttriangel som sträcker sig minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan.

Om du har en hörntomt:

Om tomten ligger i en korsning mellan två bilvägar ska växtligheten inte vara högre än 80 cm och ge en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.

Om du har en tomt utmed en gata:

Tänk på att häckar och buskar ska växa inom ditt tomtområde. Om träd eller buskar sträcker sig ut över gatan eller gångbanan ska det finnas fri höjd för trafikanterna. Den fria höjden som krävs är:

  • minst 2,5 meter över gångbana
  • minst 3,2 meter över cykelväg
  • minst 4,6 meter över körbana.

Informationen finns även i vår broschyr "Klipp häcken" som du kan skriva ut och dela med dig av.

Klipp häcken Pdf, 150.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?