Träd och buskar

En person som klipper häcken med en röd elektrisk häcksax.

Träd och buskar är trevligt att ha på sin tomt men det innebär även ett ansvar. En enkel sak som att klippa häcken kan också rädda liv. Du kan behöva se över höjden på din häck.

Träd på egen eller grannes tomt

Vi får ofta frågor om vad som gäller för träd som står på grannens tomt. Det kan handla om grenar som sträcker sig över tomtgränsen eller rötter från grannens träd som växer in på den egna tomten. Det bästa är att du talar med din granne och försöker komma överens. Om det inte fungerar kan du vända dig till en jurist för att ta reda på vilka möjligheter som finns. Kommunen kan inte ta sådana ärenden då det är ett ärende mellan privatpersoner. Läs mer om träd i jordabalken.

Jordabalken på Sveriges riksdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plantera på rätt ställe

Stora buskar och träd bör planteras minst två meter innanför tomtgränsen. Du bör ta marginal för hur stora de blir när de har vuxit klart. Mindre buskar och häckplantor bör placeras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen.

Skymmer växtligheten sikten?

Det är du som fastighetsägare som måste hålla efter växtligheten i din trädgård. Träd och buskar får inte skymma sikten och inte heller dölja vägskyltar. Tänk på att om en olycka inträffar på grund av att du inte har klippt din växtlighet så anses du ansvarig och kan bli skadeståndsskyldig.

Broschyr att printa ut om växtlighet Pdf, 659.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Följ de här enkla reglerna när du klipper din växtlighet:

Om din tomt ligger intill en väg ska dina växter, som häckar och buskar, inte vara högre än 80 cm från gatunivån inom en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vartdera hållet räknat från körbanans kant (se illustration 1).

Om din tomt ligger intill en GC-bana (gång- och cykelbana) ska dina växter inte vara högre än 80 cm från gatunivån inom en sikttriangel som sträcker sig 5 meter utmed GC-banan och 10 meter utmed körbanan. Sikttriangeln beräknas från GC-banans kant.

Om din tomt däremot ligger intill en korsning där GC-banan går parallellt med körbanan gäller minst 10 meter åt vartdera hållet räknat från GC-banans kant. Inom sikttriangeln får dina växter inte vara högre än 80 cm (se illustration 1).

OBS! Samma regler gäller även för mur, plank, staket eller annat som skymmer sikten.

Illustration 1 visar sikttriangel för dig som har hörntomt, olika förutsättningar Öppnas i nytt fönster.

Om du har utfart mot gatan ska du se till att dina växter inom sikttriangeln inte är högre än 80 cm från gatunivån. Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från utfarten (se illustration 2).

OBS! Samma regler gäller även mur, plank, staket eller annat som skymmer sikten.

Illustration 2 visar sikttriangel för dig som har utfart mot gata Öppnas i nytt fönster.

Tänk på att häckar och buskar inte ska sträcka sig utanför din tomt. Det måste finnas fri höjd för trafikanterna om träd eller buskar sträcker sig ut över gatan eller gångbanan. Det innebär att du ska hålla efter din växtlighet så att den inte breder ut sig så att sikten försämras i trafiken. En vildvuxen trädgård kan också orsaka bekymmer vid snöröjning och annat vägarbete.

Du måste också se till att trafikmärken och gatubelysning inte skyms av växtligheten.

Den fria höjden som krävs är:
Över körbana: minst 4,6 meter
Över cykelbana: minst 3,2 meter
Över gångbana: minst 2,5 meter

Illustration 3 visar fri höjd som krävs vid gång-, cykel- och körbana Öppnas i nytt fönster.

Tänk på att:

  • häckar, buskar och träd behöver klippas flera gånger per år
  • träden mår bäst om de beskärs under juli - september
  • häckklippning vintertid bör utföras i februari - mars och sommarklippning lämpligen mellan juni - augusti
  • grenar inte ska skymma gatubelysning eller gatunamn
  • små barn syns inte om din häck, mur eller ditt staket är för högt
  • häckar, buskar och träd ska växa inom ditt tomtområde
  • du ansvarar för att din växtlighet inte växer ut i gång-, cykel- eller körbanan.

Kommunens mark ska i princip kunna användas av alla. Om marken används för uppställning av privata tillhörigheter kan det uppfattas som privat mark och att den inte är till för allmänheten. Därför är det inte tillåtet att på kommunens mark exempelvis:

  • sätta upp stängsel eller hägnader
  • anlägga kompost eller slänga trädgårdsavfall
  • anlägga gräsmattor, häckar eller planteringar
  • anlägga markbeläggningar som gatsten och grus
  • lägga upp exempelvis ved, jord och grus
  • förvara båtar, bilar och husvagnar
  • uppföra byggnader som skjul och lekstugor
  • anordna lekutrustning som sandlådor, gungställningar och studsmattor.

Ditt ansvar som fastighetsägare

Du som fastighetsägare har ett ansvar för att veta var din fastighetsgräns går och hålla dig inom den. Om du är osäker på var gränsen går kan du själv ladda ner en tomtkarta för din fastighet hos Lantmäteriet. De kan även svara på andra frågor kring din fastighet.

Besök Lantmäteriets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också hitta information om tomtgränser på flera webbaserade karttjänster som till exempel Hitta.se eller Eniro.se, men tänk på att gränserna där inte är exakta och inte heller är juridiskt bindande.

Om du använder mark som inte är din

Visar det sig att du utan tillstånd använder kommunens mark kommer vi be dig att ta bort dessa olovliga anläggningar snarast och återställa marken i ursprungligt skick. Följer du inte uppmaningen kan kommunen ta till rättsliga åtgärder.

Om fordon (exempelvis bilar, släpkärror, husvagnar) ställs upp på kommunens mark utan tillstånd kan vi dela ut kontrollavgifter på plats eller ge ägaren parkeringsböter och så småningom flytta fordonet.

Om båtar ställs upp på kommunens mark utan tillstånd sätter kommunen upp en anmodan på om att flytta båten. Om du inte har flyttat den inom en månad fraktas båten till en uppställningsplats på land för förvaring och anmäls till polisen som hittegods. Båten förvaras i tre månader och skrotas sedan.

Tillfälligt tillstånd

Skulle du tillfälligt behöva använda kommunens mark utanför din fastighetsgräns, till exempel i samband med en byggnation eller liknande, kan du ansöka om ett tillfälligt tillstånd hos Polisens tillståndsenhet. För att vara säker på att du ska få ditt tillstånd ska du kontakta oss för en överenskommelse innan du gör din ansökan.

Kontakta oss via e-post: markochexploateringsenheten@ekero.se

När du träffat en överenskommelse med oss kan du ansöka om ett tillstånd hos Polisen.

Ansök om tillstånd hos Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du anmäla dålig sikt?

Om du vill anmäla skymd sikt ska du i första hand vända dig de som ansvarar för skötseln av vägen, oftast en vägförening. De ska sedan göra en inspektion och om de bedömer att det finns en olycksrisk ska de kontakta den fastighetsägare som ansvarar för växtligheten.