Luftföroreningar är dåliga för människors hälsa. De kan göra oss trötta, skapa allergiska reaktioner och resultera i hjärt- och kärlsjukdomar.
Luftföroreningar bidrar också till miljöproblem som till exempel klimatförändringar, försurning, övergödning och uttunning av ozonskiktet. Dessutom kan de smutsa ner. De största källorna till luftföroreningar är vägtrafik och uppvärmning. Bilavgaser bidrar också till att marknära ozon bildas. Andra luftföroreningar kan transporteras långa avstånd, till och med till andra länder.
Hur är luftkvaliteten i Ekerö kommun?
För att skydda människors hälsa och miljön och för att uppfylla EU-krav, har regeringen beslutat om miljökvalitetsnormer. De anger de högsta halter av vissa luftföroreningar som människor eller miljö får utsättas för. Luften i vår kommun är generellt mycket bra, ingenting tyder på att miljökvalitetsnormer för luft överskrids. Det beror delvis på att vi inte har några stora motorleder och de flesta vägar är lågt trafikerade i jämförelse med andra större tätorter.
Vi har sammanställt statistik om utsläpp av kväveoxider och partiklar inom kommunen i vår Miljöbarometer.
Mer om luftkvaliteten i Miljöbarometern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur övervakar vi luftkvaliteteten?
Ekerö kommun är medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund (ÖSL) som är en ideell förening som övervakar luftens kvalitet i regionen. Till regionen räknas Stockholms-, Uppsala- Östergötlands-, Gävleborgs- och Södermanlands län. Medlemmar är andra kommuner i området, de tre regionerna i området, institutioner, företag och statliga verk. Det finns också ett samarbete med länsstyrelserna i länen. Målet är att samordna regionens miljöövervakning av luftkvaliteten.
Läs mer på ÖSL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad kan du göra?
Det går inte att utesluta att luften på lokala platser tidvis blir så dålig att den kan vara skadlig för hälsan. Alla behöver därför hjälpas åt att göra det vi kan för att luften ska vara så ren som möjligt.
- Gå, cykla eller åk buss i stället för att ta bilen, när det passar.
- Välj en bil med låga utsläpp när du ska köpa ny bil.
- Kör mjukt, undvik kraftiga inbromsningar och accelerationer (att gasa kraftigt) .
- Välj dubbfria vinterdäck och se till att ha rätt däcktryck
- Använd motorvärmare när det är kallt och undvik luftkonditionering när det är varmt.
- Uppmuntra barnen att gå eller cykla i stället för att skjutsa dem med bil.