Bli klimatsmart

Händer som håller i en planta.

Det finns ett stort intresse för att leva mer hållbart och minska sina klimatavtryck. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan göra miljö- och klimatsmarta val i vardagen.

Att leva klimatsmart

Det finns en hel del saker du kan göra för att leva mer hållbart. Även mindre förändringar i din vardag kan göra skillnad. Här hittar du information och tips för hur du kan konsumera mer miljömässigt hållbart, samt hur olika produkter påverkar miljön.

Miljö och hållbarhet på Hallå konsument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta tillvara på solen

Ekerö kommun har som mål att alla nya kommunala byggnader ska ha solceller på taket. Solceller är ett bra alternativ för dig som vill ha förnybar energi. Äger du din fastighet kan du sätta upp solceller eller en solfångare på ditt eget tak.

Ät miljö- och klimatsmart mat

Varje år kastar Sveriges hushåll 200 000 ton mat som går att äta. Det innebär massor av onödig miljö- och klimatpåverkan. Istället för att bara läsa bäst-före-datumet - se till att smaka och lukta på maten.

Det är också viktigt att tänka på vilken mat du väljer. Närodlade livsmedel innebär kortare transporter och kan bidra till ett levande landskap. Ekologiska varor odlas utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel.

Vegetarisk mat påverkar klimatet och miljön mindre än produkter från djurlivet och ett tips för en mer hållbar livsstil är därför att äta så mycket vegetariskt som möjligt. Det finns också flera hälsovinster med att äta mycket grönsaker, exempelvis löper vegetarianer lägre risk att drabbas av högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer. Om du vill äta kött, minska mängden och välj svenskt naturbeteskött.

Om köttets hälsorisker, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spara vatten och energi

Ett enkelt sätt att leva mer klimatsmart är att sluta slösa. Vattenbrist är ett problem i många delar av Sverige. För att spara på vattnet kan du exempelvis vattna din trädgård med regnvatten, använda eco-program på tvättmaskinen och diskmaskinen och inte låta vattenkranen rinna i onödan.

Spara vatten, Hav- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Minska din elanvändning, Energirådgivningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Res miljösmart

Det är självklart bra att gå och cykla så mycket som möjligt, både för hälsan och miljön. Ibland krävs dock andra transportmedel, om du då kan välja kollektivtrafik är det bra. Minska flygandet och åk tåg istället.

Semestra klimatsmart, Klimatsmartsemester Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plastbanta

All plast är inte farlig, men ibland tillsätts farliga ämnen för att till exempel göra plasten mjuk, vilket innebär att vissa plastsorter är problematiska ur ett hälso-och miljöperspektiv. Plast kommer från råvaran olja, som ju inte är förnybar och därmed bidrar till klimatförändringarna.

Plasten bryts med tiden ner till små, små delar, mikroplast, som skadar djur och natur. För att inte utsätta dig och naturen för plastens skadeverkningar kan du plastbanta! Välj helt enkelt andra material än plast om du kan, eller välj återvunnen plast.

Cirkulera mera!

Visste du att ditt avfall är en råvara?

Om vi källsorterar fler förpackningar så kan vi använda ännu mer material flera gånger. Matavfall blir biogas och plast blir nya produkter. Visste du till exempel att pappret i en tidning kan återanvändas hela sju gånger?

Gröna påsen för matavfall

Ge bort saker du inte vill ha

Istället för att slänga saker som du inte längre använder kan du ge bort eller sälja – det finns nästan alltid någon som vill ha.

Här på Ekerö finns det till exempel en Byta/Sälja-grupp på Facebook där du kan sälja och byta saker du inte längre använder.

Har du saker som är för fina för att slänga och som någon annan skulle ha glädje av?

Lämna gärna dem i återbrukscontainern, Återbruket, på Skå återvinningscentral.

Håll koll på kemikalier

Din klimatpåverkan

Är du intresserad av att se vilket klimatavtryck du gör baserat på din livsstil?

Kolla in ditt klimatavtryck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information inom området

  1. Vitsippor.

    Vi arbetar ständigt för att skärpa vårt miljö- och...

  2. Skå återvinningscentral med olika behållare för avfall.

    Besök på Skå återvinningscentral ingår i ditt avfa...

  3. Återvinningsstationen vid Träkvista. Stora gröna containrar står uppradade bredvid varandra.

    Ekerö kommun ansvarar för kommunens återvinningsst...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?