
Radon
Radon är en luktfri och osynlig gas som finns naturligt i marken och kommer in genom sprickor och otätheter i husgrunden. Radon kan också komma från blåbetong som användes i husbyggen fram till 1975. Gasen kan också finnas i brunnsvatten och spridas till luften vid till exempel spolning i toaletten.
Höga radonvärden kan vara skadligt för din hälsa. Vi rekommenderar att du gör en radonmätning om du inte tidigare gjort någon mätning eller om det var mer än 10 år sedan den senaste mätningen.
Beställ en radonmätning
Mätsäsongen för radon startar den 1 oktober och pågår fram till den 30 april. En mätning måste pågå minst två månader (60 dagar), helst tre, för att få ett bra medelvärde. Sista dagen för att påbörja en mätning är 1 mars.
Om du väljer att mäta med hjälp av Ekerö kommuns upphandling med företaget Radea, så kostar det från 290 kr per mätpaket för långtidsmätning, minst 60 dagar. Radea skickar även en kopia av mätresultatet till miljöenheten.
Om du inte vill beställa via kommunens upphandling så kan du hitta andra mätföretag på Swedac.
Radonhalt och bidrag för sanering
Radonhalten kan variera kraftigt mellan olika hus i samma område och det kan även skilja mellan olika lägenheter i samma fastighet.
Det är olämpligt med radonhalter över 200 Bq/m³ luft och därför är det viktigt att sätta in åtgärder om det är förhöjda halter. Radonhalten i inomhusluft ska vara så låg som det är rimligt och möjligt. Det gäller både bostäder och allmänna lokaler.
Om du äger ett hus och är i behov av radonsanering så finns det bidrag du kan söka.
Om du bygger nytt
- Om du bygger nytt, eller bygger om, är det viktigt att bygga tätt så att radonet inte kan tränga in i bostaden. Det är också viktigt att kontrollmäta när bygget är klart.
- Om du bygger nytt så krävs en långtidsmätning och för att få ut ett slutbevis för ditt bygge så behöver du skicka en kopia på radonmätningen till bygglovsenheten.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?