Kartor, fastigheter och lantmäteri
Här kan du läsa mer om din fastighet, om kartor, tomtgränser och servitut. Du hittar också information om arrende, köp och försäljning av kommunal mark.
En fastighet är ett område mark. Det som i vardagligt tal kallas för en tomt. Det kan finnas flera hus på en fastighet. En fastighetsbeteckning är det juridiska namnet på markområdet.
Namnet på fastigheten består av benämningen på stamfastigheten (ursprungsfastigheten) och en sifferkombination, till exempel Träkvista 1:299. Alla fastigheter finns registrerade hos Lantmäteriet.
Se till att ha din fastighetsbeteckning till hands när du har frågor om din fastighet. Du hittar den i dina huspapper eller lånehandlingar.
Frågor om din fastighet
Om du har frågor om gränser, förlorade gränsmarkeringar, servitut eller liknande så ska du vända dig till Lantmäteriet.
Lantmäteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Servitut
Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighet för ett viktigt ändamål.
Det kan till exempel gälla en utfartsväg eller att dra fram ledningar över grannens mark. Ett servitut är knutet till fastigheterna och gäller oavsett vem som äger dem. Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.
På Lantmäteriet kan du logga in med BankID för att se vad som finns inskrivet i fastighetsregistret avseende din fastighet. Bland annat servitut.
- Om du har frågor om ett servitut på din tomtmark så ska du kontakta Lantmäteriet.
- Om du har frågor om servitut som rör vatten så ska du kontakta Roslagsvatten.
Lantmäteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Roslagsvatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arrenden
Ett arrende är en upplåtelse av jord mot betalning. Ekerö kommun arrenderar ut mark för olika användningsområden och har idag arrenden för bland annat jordbruk, bete, båtplatser, parkeringar och olika förenings- och idrottsändamål.
Andra typer av nyttjanderätter
Ekerö kommun har även andra typer av nyttjanderätter som till exempel när man nyttjar mark utan avgift (så kallat allmän nyttjanderätt), servitut och ledningsrätter.
Dessa kan vara totala eller partiella. Om det är en partiell nyttjanderätt kan nyttjanderättshavaren behöva samsas med andra personer om användningen av egendomen.
Tänk på att:
- Om du använder kommunens mark utan att ha ett nyttjanderättsavtal så räknas det som otillåtet nyttjande.
- Det krävs att du har ett nyttjanderättsavtal för markarbeten innan du ansöker om ett schakttillstånd om du ska gräva ner eller anlägga något i marken som ska finnas kvar permanent, till exempel en ledning eller nätstation.
Om du är intresserad eller i behov av att nyttja, köpa eller sälja mark ska du vända dig till mark- och exploateringsenheten. De arbetar framför allt med att upplåta (hyra ut) kommunal mark utanför detaljplanelagt område och ansvarar för kommunens fastighetsportfölj genom inköp och försäljning av mark.
Mer information inom området
Hjälpte informationen på den här sidan dig?