Gröna påsen och matavfall
I Ekerö kommun har vi Gröna påsen för matavfall. Om du använder den så kan vi återvinna matavfallet. Behöver du fler? Knyt en påse runt din soptunna så får du en ny rulle i samband med nästa tömning, eller hämta på Skå återvinningscentral.
I Ekerö kommun slänger vi 84 kg matavfall per person och år, totalt cirka 2 400 ton. Det kan driva en biogas-bil 115 varv runt jorden!
Vad får jag slänga i Gröna påsen?
Det är mycket som går att återvinna! Men för att inte biogödseln ska bli förorenad ska du bara lägga sådant som kan brytas ner i Gröna påsen. Det kan vara matrester, potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump. Känner du dig tveksam över vad som får slängas i gröna påsen finns det en enkel sorteringsguide:
Det här går bra att slänga i Gröna påsen:
- tillagade och råa matrester
- frukt- och grönsaksrester, skal
- kött- och fiskrester, ben och rens
- bröd, pasta, ris och äggskal
- smör, olja och annat matfett
- hushållspapper, te, kaffesump och filter.
P.S. Låt blött avfall rinna av innan du slänger det i Gröna påsen!
Släng inte det här i Gröna påsen:
- plast, blöjor eller bindor
- krukväxter, jord eller trädgårdsavfall
- vinkorkar, glass- eller ätpinnar
- damm, kattsand eller stearinljus
- tobak, aska eller tuggummi
- gamla läkemedel (lämnar du på apotek).
Knyt ihop!
När en påse är full så knyter du ihop den med en dubbelknut och lägger den i den vanliga soptunnan. Knyt ihop ordentligt så inget trillar ur.
Jag behöver fler gröna påsar
- Om dina påsar börjar ta slut så kan du knyta fast en Grön påse på handtaget på din soptunna så får du en ny rulle på locket vid nästa tömning. Klart!
- Du kan också hämta upp fler påsar på Skå återvinningscentral.
- Bor du i hyresrätt? Hyresvärden kan ringa Roslagsvatten och beställa påsar. Du hittar kontaktuppgifter lite längre ner på sidan. Har du Ekerö Bostäder som värd? I de flesta tvättstugor finns det Gröna påsar att hämta. Du kan också alltid hämta påsar på Skå återvinningscentral.
Varför ska du använda Gröna påsen?
- Du slänger mindre mat och kan minska svinnet - och sparar pengar!
- Vi sluter kretsloppet! Vi får biogödsel till våra åkermarker som kan ge oss ny mat.
- Du bidrar till framställning av biogas - det kan användas som miljövänligt alternativ för produktion av värme och el eller som fordonsgas.
Hur hanteras Gröna påsen?
Om jag har varmkompost?
Om du använder en varmkompost så behöver du inte använda Gröna påsen. Om du väljer att börja med Gröna påsen, så tänk på att du måste ha sophämtning minst varannan vecka av hygieniska skäl.