Allmänt om Ekerö badhus

Stora simbassängen

I Ekerö badhus finns en modern 25-metersbassäng för bad, lek, motion och träning. Vi har också en multibassäng med höj- och sänkbar botten, en undervisningsbassäng, en rekreationsbassäng, en barnpool och ett café. Läs mer om våra bassänger längre ner på sidan.

Innan du går ut i badet

För att vi ska kunna hålla bassängvattnet fräscht och inte behöva använda så mycket klor behöver vi din hjälp. Följ dessa enkla regler:

  1. Klä av dig och duscha noga med tvål och schampo.
  2. Ta på dig badkläder (inga underkläder eller andra vanliga kläder i bassängerna).
  3. Nu är du redo för bassängbad!

Hygienen är viktig!

Om du undrar varför och hur smuts påverkar miljön i badhuset hittar du de flesta svaren här nedan.

Varför måste jag duscha ordentligt innan jag badar?

Det finns rester av bakterier, hudkräm, deodorant, smink och urin på kroppen. Om du duschar och tvättar dig ordentligt så hjälper du till att hålla vattnet i våra bassänger fräscht.

Måste jag använda både tvål och schampo?

Ja, alltid. Det räcker inte att bara skölja sig snabbt, då försvinner inte smutsen som du har på kroppen. Det är lika viktigt att använda schampo för att få bort hårprodukter och smuts ur håret.

Varför ska jag vara naken när jag duschar?

Om du tar på dig badkläder innan du duschar så fastnar smutsen på dem och följer sedan med ner i bassängvattnet.

Varför använder simhallen klor i vattnet?

Klor behövs för att rena badvattnet. Ju mer smuts det finns i vattnet desto mer klor behövs.

Varför luktar jag klor efter badet?

Klor dras till smuts så om du inte tvättade dig noga innan badet så luktar du klor. Vill du slippa klorlukten ska du tvätta dig mer noggrant innan badet.

Liten, snabb NO-lektion om trikloramin

När smutsen reagerar med klor bildas trikloramin som kan ge dig röda ögon eller problem med andningen om du har astma. Utan smuts ingen trikloramin.

Fem olika bassänger

Japp! Vi är så stolta över att vi har hela fem olika bassänger. Alla med sina unika egenskaper, allt för att det ska passa de flesta. Du kan läsa mer om dem här under.

25-metersbassängen

I vår 25-metersbassäng kan du motionssimma. Temperaturen i bassängen är cirka 27 grader.

Motionssim (rundsimningsbana)
I vår snabba bana tar man hänsyn till de andra som vill simma antingen långsammare eller snabbare. Ha god kontakt med dina medsimmare för att tillsammans skapa en god stämning. Badvärdarna är inga ordningsvakter men hjälper gärna till om ni så önskar. Prata gärna med dem.

Här finns ett hopptorn som är 3 meter högt och en svikt som är 1 meter hög. Det finns även en klättervägg som är cirka 4 meter hög.

Hopptornet, svikten och klätterväggen är öppna när personal finns på plats, främst på lördagar och söndagar mellan klockan 11.00 - 16.00.

Ingen lek efter 17.00.

Multibassängen

Här är vattnet varmare (30 grader) och bassängen har en höj- och sänkbar botten som går mellan 0-200 cm.

Djupet är 110 centimeter i normala fall och du har möjlighet att utföra dina egna träningsprogram eller bara röra dig i varmt vatten. Här kommer simskola, vattengympa och annan vattenträning att hålla till. Det finns en hiss och en tillgänglighetsanpassad trappa ner i vattnet.

Undervisningsbassängen

Här är det mellan 30 grader och 90 centimeter djup. Den här bassängen har oftast öppet för allmänheten. Här kan du simträna och leka med den som föredrar en grundare bassäng.

Rekreationsbassängen

Vårt härliga bubbelbad. Här är det 33 grader varmt. Den består av flera delar, en bubbelpool en större yta med en bubblande bänk i vattnet och se upp för vattenparasollet när det sätter igång!

Barnbassängen

För våra allra minsta har vi ett område med ett litet lekland med rutschkanor och andra spännande vattenupplevelser. Bassängen är endast är 30 centimeter djupt. Här håller vattnet 30-32 grader.

Från och med hösten 2023 kommer det gå att boka 25-metersbassängen, multi- och undervisningsbassängen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?