Våra recept
Många frågar efter recept på våra klassiska rätter som "slottets äppelpaj" och vårt saftiga, mörka bröd som vi serverar på lunchen.
Här delar vi med oss av några populära recept. Lycka till!
Ekebyhovs slottspaj
500 g smält smör
12-13 dl vetemjöl
4 dl socker + knappt ½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Ca 1,5 kg äpplen i skivor/ringar, varvade med 1 dl socker och 2 tsk kanel. Eller rikligt med rabarberbitar, varvade med socker och lite potatismjöl.
Smält smöret på svag värme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i det smälta smöret och arbeta ihop degen.
”Tumma” ut 2/3 av degen i en vanlig stor långpanna. ”Picka” botten med en gaffel.
Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i ganska tjocka ringar eller riktigt stora klyftor.
Lägg flera lager äpplen på varandra ovanpå degen i långpannan. Strö lite socker och kanel mellan varven. Smula till sist över den sista tredjedelen av pajdegen.
Grädda pajen mitt i ugnen, 25-30 minuter i 225 grader. Serveras med vaniljsås, vaniljvisp eller glass!
Ekebyhovs slotts mörka bröd
(till en formlimpa)
0,5 liter filmjölk
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1,8 dl sirap
1 msk bikarbonat
5 dl rågsikt
Blanda alla ingredienser i en skål. Häll upp i en bakform. Grädda ca 60 minuter i 160 grader.
Ekebyhovs kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
100 g smält smör
Rör ihop allt till en jämn smet. Häll i en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper i botten. Grädda ca 30-25 minuter i 150-175 grader.
Serveras med vispgrädde!
Havrebollar
2 msk starkt kaffe
125 g mjölkfritt smör (rumsvarmt eller smält)
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl havregryn
Pärlsocker alternativt riven kokos
Blanda alla ingredienser utom pärlsocker/kokos och forma till bollar, valfri storlek. Rulla bollarna i pärlsocker eller kokos.
Det blir cirka 10-15 bollar, beroende på storlek. Täck över och låt svalna i kylskåp.
Havrebollarna passar veganer, gluten- och laktosintoleranta. Bra va!