Flera projekt på gång på södra Färingsö

En drönarbild från området Enlunda - Svanhagen

Flygfoto över södra Färingsö

Just nu har vi många projekt på gång som berör hela eller delar av södra Färingsö. Här under kan du läsa mer om respektive projekt, vad de har för tidplan och hur de förhåller sig till varandra.

Vi arbetar med en fördjupad översiktsplan över hela södra Färingsö och ett planprogram för en ny väg mellan Enlunda och Svanhagen. Samtidigt har vi också flera detaljplaneprojekt i gång inom området, och flera som väntar på att få starta.

Fördjupad översiktsplan

Det finns ett stort intresse av att bygga på södra Färingsö och vi bedömer att intresset kommer att öka ytterligare när Förbifart Stockholm är klar. Det ökade intresset tillsammans med kommunens mål om att bli 35 000 invånare till 2030 innebär att vi behöver göra en grundlig analys av området och hur det ska utvecklas framöver. Gränsdragningen för området går norr om Stenhamra, Skå flygfält och Barnbyn.

Flera delar av södra Färingsö är redan bebyggt. Det gör att vi måste vara försiktiga med den obebyggda mark som finns kvar. Vi behöver göra avvägningar mellan ny bebyggelse och att bevara jordbruksmark, natur- och kulturmiljöer eller områden för lek och rekreation.

När den fördjupade översiktsplanen är klar kommer det stå beskrivet var ny bebyggelse bör placeras och vilka områden som bör bevaras och inte bebyggas.

När nya bostäder byggs och fler invånare flyttar hit ökar också behovet av service som till exempel skolor, särskilda boenden för äldre och ytor för fritidsaktiviteter. Den fördjupade översiktsplanen kommer innehålla förslag på platser för de funktionerna. Vi kommer också beskriva hur områden för rekreation och friluftsliv kan utvecklas, var kopplingar saknas för gång och cykel och hur vi ska ta hänsyn till olika värden, till exempel natur och kultur, när vi utvecklar södra Färingsö.

Vad är en fördjupad översiktsplan?

En fördjupad översiktsplan är inte juridiskt bindande till skillnad från en detaljplan. Men den är vägledande och viktig för det arbete som kommer att ske i framtiden med att ta fram detaljplaner.

Tidplan

  • Samråd: kvartal 2, 2024
  • Granskning: kvartal 3, 2024
  • Antagande och laga kraft: kvartal 1, 2025

Läs mer om den fördjupade översiktsplanen på södra Färingsö

Planprogram

I kommunens översiktsplan finns ett utpekat vägreservat för en ny väg mellan Svanhagen och Enlunda. Målet med planprogrammet är att noggrant utreda den utpekade dragningen av en ny väg, jämföra alternativa dragningar och i detalj föreslå den mest lämpliga dragningen.

Vägen kommer dels bestå av en helt nybyggd väg, dels av befintliga vägar som breddas. En ny och bredare väg i södra Skå behövs av flera anledningar. För att skapa trafiksäkra miljöer, bättre framkomlighet för buss- och biltrafik och för att en gång- och cykelväg ska anläggas. Vi planerar för en väg med låg hastighet och lantlig karaktär.

Längs med det förbättrade vägnätet planerar vi också för ny bostadsbebyggelse, dels på obebyggd mark dels på avstyckade bostadsfastigheter. Om det är lämpligt eller inte med avstyckning kommer att utredas i kommande detaljplaner.

Nya bostäder är viktigt för att bidra till kommunens befolkningsmål och för att öka antalet anslutningspunkter för kommunalt vatten och avlopp. Fler anslutningspunkter minskar kostnaden för varje enskilt hushåll. Att bygga ut vägar, vatten- och avloppsnätet är kostsamt. De som får nytta av de nya vägarna och av kommunalt vatten och avlopp behöver vara med och betala.

Vad är ett planprogram?

I förhållande till den fördjupade översiktsplanen kan man säga att planprogrammet är något mer detaljerat och sträcker sig över ett mindre område. Samtidigt är planprogrammet, precis som den fördjupade översiktsplanen, inte juridisk bindande utan fungerar som strategiskt och vägledande underlag i kommande detaljplanearbeten.

När planprogrammet är klart kan påbörjade detaljplaner färdigställas med stöd från det som vi har utrett i programmet. Programmet pekar ut etapper och utbyggnadsordningen för väg, vatten och avlopp vilket behövs för att utbyggnaden ska ske effektivt och i rätt ordning. Vissa kommande detaljplaner kommer därför behöva invänta andra detaljplaner.

Tidplan

  • Samråd: kvartal 2, 2024
  • Godkännande: kvartal 4, 2024

Läs mer om planprogrammet för ny väg vid södra Skå

Detaljplaner inom programområdet

I den här detaljplanen undersöker vi möjligheterna för fler bostäder i Söderberga. Det vi undersöker är bland annat vilka befintliga bostadsfastigheter som kan styckas av för att skapa fler bostäder. Samtidigt vill vi skydda befintliga natur- och kulturvärden vilket är en av flera faktorer som påverkar vilka fastigheter som kan styckas och i vilken omfattning.

För att kunna bygga ut området med fler bostäder finns flera obligatoriska förutsättningar. Dels behöver området bli anslutet till det kommunala vatten- och avloppsnätet som i sin tur behöver byggas ut till området, dels behöver vägarna till och inom området byggas ut. Ett förslag på vägstruktur och placering av nya bostäder tas fram i pågående planprogrammet för en ny väg genom södra Skå. När planprogrammet är klart kan vi färdigställa detaljplanen.

Tidplan

Tidplanen är inte bestämd. Arbetet med detaljplanen är prioriterat under 2024. Det innebär att vi kommer utreda förslaget vidare och jobba framåt med detaljplanen under året.

Läs mer om detaljplan för Söderberga 1:9 med flera

Här undersöker vi möjligheterna för att bygga fler bostäder och verksamheter. Precis som i Söderberga är anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet en obligatorisk förutsättning för att kunna bygga mer i området. Anslutningen till VA-nätet i Svanhagen är också beroende av att Söderberga först blir anslutet, eftersom VA-nätet kommer att byggas ut söder ifrån.

Tidplan

Tidplanen är inte bestämd. Arbetet med detaljplanen är prioriterat under 2024. Det innebär att vi kommer utreda förslaget vidare och jobba framåt med detaljplanen under året.

Läs mer om detaljplanen för Skå-Berga 1:12 med flera

Inom området för planprogrammet finns också flera positiva planbesked. Ett positivt planbesked innebär att kommunstyrelsen har beslutat att det ska starta ett detaljplaneprojekt. Innan de kan starta så behöver planprogrammet godkännas. Programmet är sedan vägledande för hur detaljplanerna blir utformade.

De positiva planbesked som finns inom området är för fastigheterna Skå-Eneby 2:10, Skå-Eneby 3:9 och Skå-Eneby 1:37. I Ekerökartan kan du se var de ligger någonstans. Klicka i ”Detaljplaner – uppdrag” och zooma till södra Färingsö så syns de i mörkröd färg. Kommunstyrelsen har också beslutat om att en detaljplan ska tas fram för norra delen av fastigheten Söderberga 1:36.

Till Ekerökartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detaljplaner och projekt intill programområdet

Den här detaljplanen berör södra delen av fastighet Söderberga 1:36, med flera.
I den här detaljplanen undersöker vi möjligheten att bygga fler bostäder och samtidigt bevara höga naturvärden. Vi undersöker också möjligheten för nya och befintliga bostäder att ansluta till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Den här detaljplanen ligger utanför området för planprogrammet, men inom området för den fördjupade översiktsplanen.

Tidplan

Tidplanen är inte bestämd. Arbetet med detaljplanen är prioriterat under 2024. Det innebär att vi kommer utreda förslaget vidare och jobba framåt med detaljplanen under året.

Läs mer om detaljplan för Söderberga 1:36 med flera

I den här detaljplanen har vi fått i uppdrag att undersöka möjligheterna för fler verksamheter att etablera sig runt K-bygg (före detta Färingsö trä). Vi undersöker också möjligheterna att bygga om korsningen Färentunavägen/Enlundavägen/Troxhammar byväg till en rondell.

Den här detaljplanen gränsar till programområdet för den nya vägen i södra Skå. Detaljplanen gör det möjligt för den nya vägen att ansluta i Enlunda och är därmed en viktig förutsättning för att resten av den nya vägen ska kunna byggas.

Tidplan

  • Granskning: kvartal 3, 2024
  • Antagande och laga kraft: kvartal 1, 2025

Arbetet med detaljplanen är prioriterat under 2024. Det innebär att vi kommer utreda förslaget vidare och jobba framåt med detaljplanen under året.

Läs mer om detaljplan för Troxhammar 7:2 med flera

Intill detaljplaneområdet för Enlunda småindustri ska Region Stockholm bygga en ny bussdepå. Detaljplanen för det här projektet är klar och väntar nu på besked om bygglov.
Bussdepån ska sedan ersätta uppställningsplatserna som nu finns i Ekerö centrum och på Bryggavägen.

Tidplan

Bygglovet för bussdepån har blivit överklagat och vi inväntar mer information om tidplan från Region Stockholm.

Byggtiden är planerad till 2,5 år.

Läs mer om Enlunda bussdepå