"Jag måste säga att det är en väldigt fin arbetsgemenskap"

En kvinna som tittar fram bakom en bokhylla.

Katarina Skönblad är skolbibliotekarie på Träkvista skola och Munsö skola. Två av de saker hon uppskattar mest med sitt jobb är när hon lyckas väcka läslusten bland eleverna – och det tajta nätverket som hon och de andra skolbibliotekarierna i Ekerö kommun har.

Som skolbibliotekarie träffar Katarina elever och lärare från låg-, mellan- och högstadiet för att på olika sätt hjälpa dem med det som är skolbibliotekariens två huvuduppdrag: att främja läsandet och medie- och informationskunnighet.

Väcka läslust och lära ut källkritik

Att hjälpa eleverna att hitta läslusten är en viktig pusselbit i läsfrämjandet. Här jobbar Katarina mycket med bokpresentationer. Då introducerar hon åldersanpassade böcker för klasserna när de kommer på sina schemalagda besök. Ibland kan det röra sig om nyinkomna böcker, eller en genre eller tema som Katarina valt ut. Det hinner bli ganska många presentationer på ett läsår; förra året genomförde hon totalt 137 sådana presentationer.

– Det är roligt när man haft en bokpresentation och många vill läsa de böcker man presenterat – det blir som en direkt feedback på presentationen man hållit, vilket är kul, säger Katarina.

När det kommer till att undervisa eleverna i medie- och informationskunnighet, är källkritik en central del. Det blir ganska stor skillnad när man ska lära ut källkritik till någon som går i årskurs 2 och årskurs 8, berättar Katarina. I källkritik ingår även att lotsa eleverna i informationssökning på webben.

Skolbiblioteket – en plats med många funktioner

En vanlig dag kommer Katarina Skönblad in till skolbiblioteket vid 8. Ofta har hon någon klass som kommer på morgonen, för en bokpresentation eller kanske undervisning i källkritik. Vanligtvis tar Katarina emot 3–5 klasser under en dag. Lunchen äter hon med eleverna i matsalen, något som Katarina uppskattar.

Man kan få höra om vilka böcker de läser, eller frågor om när de ska få komma till biblioteket nästa gång. Få höra vad de har gjort under helgen och vad de har lärt sig för något. Jag tycker det är jättemysigt!

En kvinna visar en bok för en flicka.

Det roligaste med mitt jobb är kontakten som man får med eleverna.

Till biblioteket kommer även elever för att jobba, till exempel med grupparbeten, eller för ett inbokat möte med Katarina. Många elever från högstadiet kommer på sina lunchraster för att sitta och hänga ett tag.

De gillar de här mjuka sofforna, så de vill gärna vara där. Och det får de – om de sköter sig, säger Katarina med ett leende.

Vid halvtre brukar det lugna ner sig med besök från klasserna. Då kan Katarina lägga lite mer tid på att planera verksamheten och inköp av nya böcker. Och hålla ordning i själva biblioteksrummet; ställa ut nyinköpta böcker och böcker som lånats tillbaka. Populäraste böckerna? Det går lite trender i vad eleverna vill läsa, säger Katarina, men "Dagbok för alla mina fans" och Lasse-Maja-böckerna har stått sig under hela hennes tid som skolbibliotekarie.

Vad gillar du mest med ditt arbete?

– Det roligaste med mitt jobb är kontakten som man får med eleverna. De berättar vad de gillar att läsa och ger feedback på böcker de har läst. Jag visste att jag ville jobba med barn och unga redan när jag utbildade mig inom biblioteks- och informationsvetenskap, antingen som skolbibliotekarie eller barnbibliotekarie.

– Sen är det ett fritt och omväxlande jobb. Det är klart att det finns ramar och mål, men det finns utrymme att självständigt planera hur du vill lägga upp arbetet för att nå dit.

Och hur är det att jobba i Ekerö kommun?

Vi är en kommun med många skolbibliotek och vi har ett väldigt tajt skolbibliotekarienätverk där vi försöker ses en gång i veckan, och kan fråga varandra om allt möjligt. Jag måste säga att det är en väldigt fin arbetsgemenskap, där vi skolbibliotekarier har mycket kontakt med varandra jämfört med många andra kommuner. Det känns väldigt utvecklande. Sedan gillar jag även att vi får gott om möjligheter att fortbildas och omvärldsbevaka.

Faktaruta

Namn: Katarina Skönblad
Ålder: 40
Bor: Norra Ängby
Gör: Skolbibliotekarie på Träkvista skola och Munsö skola (två dagar i månaden).

Bästa smultronställe i Ekerö kommun: Jag har ju flera... Men ett av dem är Eldgarnsö, det är ett jättefint naturreservat.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?