I mitt jobb får jag vara del av något större

Lediga jobb

Som familjehemssekreterare hjälper Philip Lage Vianna barn och unga som far illa att få rätt typ av stöd från trygga, stabila familjer. Det bästa med hans jobb är samarbetet med kollegorna – och att kunna hjälpa utsatta barn och ungdomar att få det stöd de behöver.

I Philips roll som familjehemssekreterare ingår att rekrytera, utreda och handleda familjerna som hjälper barn som far illa på grund av hemförhållanden eller eget beteende. Det kan antingen vara i rollen som familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson. Som familjehemssekreterare har han ett nära samarbete med barnhandläggare, där de brukar jobbar två och två i pågående ärenden. Något som Philip uppskattar, eftersom man då tillsammans hjälps åt att se och förstå behoven, och anpassa insatserna därefter.

Philip tog sin socionomexamen år 2010. Under årens gång har han främst arbetat inom försörjningsstöd och med ensamkommande barn. När den här tjänsten på Ekerö kommun dök upp för fyra år sedan kändes det rätt på flera plan, berättar han – inte minst att få arbeta direkt med de vuxna som på olika sätt hjälper dessa barn och ungdomar.

Samtal mellan familjehemssekreterare och person.

En stor del av Philips arbete som familjehemssekreterare handlar om att ge handledning åt befintliga familjehem, jourhem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner. Både enskilt och i grupp.

Vad gillar du mest med ditt arbete?

– Mötet med de fantastiska medmänniskor som går från att vara en helt vanlig person eller familj till att göra ett otroligt värdefullt och meningsfullt arbete med några av mest utsatta i samhället. Det är en häftig känsla att få följa och vara en del av hela den processen, från familjens intresseanmälan till pågående uppdrag.

När känner du att du gör skillnad?

– Jag känner ju i mitt jobb att jag får vara en del av något större - på samhällsnivå, kommunal nivå, individnivå… Det är själva drivkraften som gör att jag vill jobba med de här frågorna. Varje dag som jag kommer till jobbet vet jag att min insats behövs och gör skillnad.

Om du skulle rekommendera någon att jobba i vår kommun, vad skulle vara anledningen?   

– Jämfört med andra arbetsplatser som jag har varit på, skulle jag säga att Ekerö kommun har ett fint omhändertagande av sina medarbetare. Det är en respektfull och god stämning på arbetsplatsen som gör det kul att komma till jobbet. Det har ingen betydelse vilken titel eller befattning du har, eller vilken förvaltning du tillhör – vi är alla jämlika och schyssta mot varandra. Jag upplever även att det här är en arbetsplats där man har nära till dialog och samarbete med varandra och värdesätter varandras kompetenser.

Steget behöver inte vara långt från en nyfiken fråga 'om man kan hjälpa till på något sätt' till att man kliver in i rollen som uppdragstagare och gör ett fantastiskt jobb för utsatta barn och unga.

– Det finns även tid och utrymme för hjälp, stöd och vidareutveckling beroende på vart man befinner sig i sin arbetssituation. Det mesta brukar gå att lösa och man känner sig aldrig ensam, vilket är en fin känsla som jag uppskattar mycket. Tillsammans är vi en helhet.

Vad tycker du är bäst med att arbeta här?

– För mig är det en speciell känsla att arbeta för Ekerö kommun eftersom jag är uppvuxen här. Det känns fint att få möjligheten att komma tillbaka hit senare i livet, äldre och klokare, och med en livserfarenhet som jag hoppas kan göra skillnad för andra människor. Det känns som att cirkeln är sluten och att jag har kommit hem för att stanna.

Faktaruta

Namn: Philip Lage Vianna

Ålder: 38 år

Bor: Vällingby

Gör: Familjehemssekreterare på socialförvaltningen.

Bästa smultronställe i Ekerö kommun? Jag gillar ”ängen” mellan Atrium och Träkvista skola. Där kan man t.ex. spela kubb, gå på hundpromenad, sparka boll, blicka ut över det öppna fältet... Jag har varit mycket däromkring som barn och jag kommer gärna tillbaka dit som vuxen. Det ger en känsla av nostalgi och lugn inom mig.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?