Skrotbilar

En övergiven bil, överväxt med mossa, står i skogen.

Ibland dyker det upp övergivna bilar som snabbt blir till skrotbilar.

En skrotbil innehåller många miljögifter som läcker ut i naturen när bilen bryts ner. Att dumpa en skrotbil i naturen är naturligtvis olagligt.

Om ett övergivet fordon hittas i naturen så är det markägaren som ansvarar för att ta bort det. Markägaren ska skicka ett brev och uppmana ägaren av fordonet att själv flytta det, flera gånger om det behövs. Om fordonet, trots brev till ägaren, står kvar efter en månad kan markägaren göra en skriftlig anmälan om hemställan till kommunen.

En hemställan är en utredning om fordonsflytt som ska fyllas i och skrivas under. Vi behöver få veta när och hur fordonsägaren är kontaktad och få kopior på eventuella anteckningar och brev. Markägaren är skyldig att betala för fordonsflytt och uppställning, om inte fordonsägaren gör detta.

Om du vill anmäla en skrotbil eller en felparkerad bil som står på kommunens mark så kan du anmäla det till QSG Bevakning AB som ansvarar för övervakningen. Ta ett foto på bilen och mejla en ordentlig beskrivning på var den står till: kundtjanst.hbg@qsg.se

På Ekerökartan kan du se vem som ansvarar för vägen. Markera Trafik & Resor i menyn till vänster i kartan och klicka i "väghållare". Den du betalar vägavgiften till är den som är väghållare.

Ekerökartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som vill skrota din bil kan vända dig till valfritt bilskrotningsföretag.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?