Yrkesväxling

En man bär ett isblock på ryggen

ISKARL - levererade is till kökens isskåp för att maten skulle hållas kall. Iskarlar ersattes senare av kylskåpet.

Är det dags att byta yrke? Här berättar vi om yrkesväxling. Hur det går till och vad du behöver göra.

Byta yrke - så gör du

Yrkesväxling är en möjlighet för dig som vill byta yrkesbana. Du kan antingen vidareutbilda dig inom det område du redan jobbar i eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.

Ofta innebär yrkesutbildningar korta utbildningar med en del praktik. Utbildningarna leder till yrken där det finns gott om jobb, tack vare att de anpassas efter de behov som finns eller kommer att finnas på arbetsmarknaden.

De flesta utbildningar är CSN-berättigade och för vuxna mitt i arbetslivet finns även ett omställningsstudiestöd att söka. Det är ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett tak). Om du beviljas omställningsstudiestöd, kan du få tjänstledigt i upp till ett år från ditt nuvarande jobb för att lära dig yrket hos en ny arbetsgivare och du är anställd med lön under utbildningen.

Läs mer under frågor och svar nedan.

Det finns olika alternativ för dig som vill yrkesväxla. Utbildningarna sker oftast på heltid vilket innebär att du har undervisning tre dagar per vecka och de övriga dagarna studerar du på egen hand. En del av din utbildningstid är förlagd på praktik. Du kan också välja att utbilda dig som lärling. Antingen går du som lärling bredvid en erfaren kollega, eller så sitter du i skolbänken och kombinerar det med praktik på arbetsplatser. Vissa yrkesutbildningar sker även på distans.

Om du känner dig osäker på vilken utbildning som skulle passa just dig, är du välkommen att boka kostnadsfri vägledning med en studie- och yrkesvägledare hos Komvux i Ekerö. Boka tid i vår e-tjänst nedan eller kontakta oss per mejl: vuxenutbildningen@ekero.se.

Det finns många områden att välja bland men för att nämna några: el och energi, vvs och fastighet, restaurang och livsmedel, fordon och transport, vård och omsorg och industriteknik.

Du vänder dig till Komvux i Ekerö.

Kontaktuppgifter:

Boka tid med studie- och yrkesvägledare: Tidsbokning Länk till annan webbplats.

E-post: vuxenutbildningen@ekero.se

Telefonnummer: 08 124 574 00
Telefontider:
Måndag - tisdag klockan 14.00 - 15.00
Onsdag - torsdag klockan 10.00 - 11.00

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med studiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Omställningsstudiestödet består två olika delar. Dels av ett bidrag på 80 procent av din tidigare lön, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor, längre om du studerar på deltid.

Du kan studera med omställningsstudiestöd på heltid (100 procent) eller på deltid (75, 60, 50, 40 och 20 procent).

CSN får varje år en budget för omställningsstudiestödet. När den är slut kan inte fler få omställningsstudiestöd.

Ansvarig för omställningsstudiestödet är CSN.

Läs mer och sök stöd på CSN Länk till annan webbplats.

Är det en yrkesvux-utbildning du är intresserad av kan du se kursutbudet och göra din ansökan på vår utbildningssida där vi berättar om Yrkesvux, länken nedan. Kom ihåg att du behöver bifoga dina tidigare betyg när du ansöker.

Om du behöver mer information om vilka utbildningar som finns att välja bland eller behöver vägledning för att kunna välja bokar du tid för studie- och yrkesvägledning.

När vi behandlat din ansökan kan du ta del av beslutet på "Mina sidor" på siten där du ansökte. Om du blir antagen till utbildningen så kommer din skola att skicka ut kallelse med datum och tid för uppstart cirka 2 – 3 veckor innan kursstart.

Om du vet vilken bransch du vill arbeta med men kanske inte vilka olika yrkesutbildningar som finns att välja bland kan du kika på komvux kursutbud i länken nedan.

Där kan du även göra en ansökan.

Du kan också kika på Arbetsförmedlingens webb där de presenterar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) för att bedöma möjligheterna att få jobb inom respektive yrke.

Yrkesutbildningarna startar fem gånger per år (januari, mars, maj, augusti och oktober) och ansökningsperioden stängs två månader innan kursstart.

Du har laglig rätt att vara tjänstledig för studier om du har varit anställd minst sex månader i följd eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Kom ihåg att begära tjänstledigt i god tid före studiestarten eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp tjänstledigheten i sex månader från det datum du ansökte om ledigheten.

De flesta yrkesutbildningar sker i klassrum eller som lärling men det finns ett fåtal som går att läsa på distans, till exempel undersköterska och barnskötare.

E-post vuxenutbildningen@ekero.se

Telefonnummer 08 124 574 00

Telefontider:
Måndag - tisdag klockan 14.00 - 15.00
Onsdag - torsdag klockan 10.00 - 11.00

Rektor: Tina Jacobsson
Telefonnummer: 08-124 570 30
E
-post: tina.jacobsson@ekero.se

Mer information inom området

  1. En person som håller i en penna och skriver på ett papper.

    På vuxenutbildningen i Ekerö kommun kan du studera...

  2. En person som håller i en penna och skriver på ett papper.

    Här får du mer information om olika utbildningar i...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?