Skolplikt och frånvaro

Två barn som skriver i en skrivbok.

Alla barn i Sverige har rätt att gå i skola och ska enligt lag fullfölja sin skolgång. Om problem med skolfrånvaro uppstår så finns det ett delat ansvar som vi beskriver på denna sida.

Information och skolplikt och frånvaro

Skolplikten börjar höstterminen det år barnet fyller sex år och upphör oftast efter nionde klass. Om det finns särskilda skäl så kan barnet få börja i skolan vid sju års ålder. Den obligatoriska skolan består av förskoleklass, grundskola (årskurs 1-9) och anpassad grundskola.

Riktlinjer för skolplikt och skolpliktsbevakning Pdf, 137.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Skolan i Sverige är avgiftsfri.

Vem ansvarar för att barnet går i skolan?

Ansvaret är delat. Du som förälder ansvarar för att barnet kommer till skolan. Huvudmannen, alltså den som ansvarar för skolan där barnet går, ska bland annat se till att barnet går till skolan och deltar i utbildningen. Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse eller motsvarande om det är en fristående skola.

Ansvar för skolplikt på Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolfrånvaro

Om en elev har upprepad eller längre frånvaro ska rektorn starta en utredning kring frånvaron för att förstå orsakerna och kunna sätta in rätt stöd. Det är elevens mentor som gör utredningen tillsammans med eleven, vårdnadshavaren och elevhälsan.

Det finns rutiner för hur Ekerös kommunala skolor ska hantera skolfrånvaro och vilka insatser som skolan ska göra. Arbetet sker i sju steg som vi beskriver här nedanför. En närmare beskrivning av vårt arbete med närvaro finns i dokumentet "Närvarorutin".

Närvarorutin Pdf, 476.1 kB, öppnas i nytt fönster.

  • Om en elev har upprepad eller längre frånvaro kontaktar elevens mentor eleven och vårdnadshavare och bjuder in till ett möte för att prata om orsaken till frånvaron.
  • Skolan erbjuder eleven stöd i skolan och följer upp eventuell frånvaro.
  • Om en elev uteblir från skolan vid mer än tre tillfällen under en termin på grund av sjukfrånvaro kallas elev och vårdnadshavare till möte hos skolsköterska.
  • Alla lärare registrerar elevernas närvaro och frånvaro vid varje lektion. Ogiltig frånvaro skrivs in i terminsbetygen.

  • Om eleven fortsätter att utebli från skolan trots stöd och samarbete mellan lärare, elev och vårdnadshavare, anmäler skolan frånvaron till Elevhälsoteamet och en utredning om frånvaron inleds.
  • Elevhälsoteam finns i alla skolor. Teamet består av rektor, specialpedagog, kurator, skolsköterska och skolpsykolog. Elevhälsoteamets roll är att bidra till att alla elever får rätt stöd för att klara skolan.

  • Anledningen till elevens upprepade eller längre frånvaro ska snabbt utredas.
  • Utredningen av frånvaron görs av mentor tillsammans med elev, vårdnadshavare och elevhälsan.

  • Frånvaroutredningen ska vara klar inom fyra veckor. Den ska leda till en handlingsplan som ska öka elevens närvaro i skolan.
  • Skolan, eleven och vårdnadshavar ska göra en uppföljning av handlingsplanen minst en gång i månaden.
  • Handlingsplanen avslutas när eleven har inte längre har någon ogiltig frånvaro.

  • Om elevens frånvaro inte minskar, trots de insatser som skolan gjort, kan rektor efter samråd med elevhälsoteamet kontakta Ekerö Närvaroteam för möjlighet till ytterligare stöd.
  • Närvaroteamet kan stödja skolans personal, eleven och vårdnadshavare och vid behov samordna insatserna runt eleven. Läs mer om Närvaroteamet längre ner på sidan.
  • Insatser från Närvaroteamet planeras i nära samarbete med skolan, elev och vårdnadshavare.

  • Vid behov ska skolan samverka med socialtjänsten, hälso- och sjukvården och andra samhällsorgan.
  • Om eleven behöver stöd från flera olika instanser kan rektor kalla socialtjänst och hälso- och sjukvård till ett så kallat SIP-möte där man tillsammans med elev och vårdnadshavare tar fram en gemensam plan för stöd till eleven. Eleven och vårdnadshavaren behöver då lämna samtycke till informationsutbyte mellan myndigheterna.
  • Om skolpersonal misstänker att en elev riskerar att fara illa är skolpersonalen skyldig enligt lag att anmäla oron till socialtjänsten.

  • Om vårdnadshavare inte tar sitt ansvar för att eleven ska fullgöra sin skolplikt kan hemkommunen besluta om böter.
  • Böter kan endast bli aktuellt efter att skolan fullgjort sitt ansvar att erbjuda eleven den undervisning och det stöd som eleven har rätt till.

Närvaroteamet

Närvaroteamet består av skolpsykologer, specialpedagoger och en lärare. Närvaroteamets uppdrag är att stödja skolor och rektorer i arbetet med elever som av olika anledningar har långvarig eller omfattande frånvaro från skolan.

Arbetet planeras utifrån elevens individuella behov. Målet är att hitta lösningar som gör det möjligt för eleven att återgå till en fungerande skolsituation igen. Närvaroteamet har en egen lokal i Ekerö Centrum. Där kan de träffa elever som inte kommer till sin skola. Teamet har också möjlighet att göra hembesök eller träffas på andra plaster.

Närvaroteamet kan också ha en samordnande roll i kontakter med andra instanser som till exempel hälso- och sjukvård och socialtjänsten. Syftet är att få en helhet runt elevens situation och stöd.

Stallverksamheten

För en del elever med hög frånvaro i skolan kan stallet vara en trygg plats att komma till. Genom vår verksamhet "Skolnärmande via häst- och stallaktivitet" (Stallverksamheten) kan dessa elever få stöd att ta steget vidare till en fungerande skolgång.

Förlängning av skolplikt

Om en elev har gått om en årskurs ska skolplikten förlängas. Det vill säga om eleven inte har börjat den högsta årskursen under sitt tionde skolår (eller elfte skolår i specialskolan) så ska en ansökan om förlängd skolplikt skickas in. Går eleven på en kommunal skola i Ekerö kommun är det rektor som fattar beslut. Kontakta rektor för ytterligare information.

Om eleven går på en fristående skola i Ekerö eller i en skola utanför Ekerö kommun är det Ekerö kommun som beslutar efter ansökan från vårdnadshavare. Ta kontakt med rektor på aktuell skola för vidare information.

Rätt att slutföra skolgången

Om skolplikten upphör innan eleven hunnit avsluta årskurs nio och eleven inte uppnått kunskapskraven har eleven rätt att slutföra utbildningen. Ta kontakt med skolans rektor för mer information.

Om eleven går på en fristående skola i Ekerö eller i en skola utanför Ekerö kommun är det Ekerö kommun som beslutar efter ansökan från vårdnadshavare. Ta kontakt med rektor på aktuell skola för vidare information.

Avsluta skolan tidigare

En del elever uppnår kunskapskraven i förväg, alltså före de normalt går ut årskurs nio. Då upphör även deras skolplikt i förväg. Går eleven på en kommunal skola i Ekerö kommun är det rektor som fattar beslut. Kontakta rektor för ytterligare information.

Om eleven går på en fristående skola i Ekerö eller i en skola utanför Ekerö kommun är det Ekerö kommun som beslutar efter ansökan från vårdnadshavare. Ta kontakt med rektor på aktuell skola för vidare information.

Fullgöra skolplikten på annat sätt

Elever kan få fullgöra skolplikten på annat sätt än vad som anges i skollagen. Då är det vissa förutsättningarna som krävs. Kraven är att:

  • eleven är folkbokförd i kommunen under studietiden
  • den alternativa utbildningen framstår som ett fullgott alternativ till den utbildning som eleven normalt får
  • kommunen får insyn i den skola eleven ska gå
  • att synnerliga skäl finns.

Om kommunen beviljar fullgörande av skolplikt på annat sätt, sköter elevens tidigare skola tillsynen och följer upp så att eleven får den utbildning som hen har rätt till. Kommunen betalar inte för elevens utbildning.
Ansökan om fullgörande av skolplikt på annat sätt ska göras i god tid.

Om kommunen har tagit ett beslut som du inte håller med om så kan du överklaga beslutet.

Det finns två typer av överklaganden:

1. Är beslutet lagligt?

Överklaganden enligt kommunallagen – laglighetsprövning

2. Rör beslutet dig?

Överklaganden enligt speciallagstiftning – förvaltningsbesvär

Här får du hjälp med att överklaga Öppnas i nytt fönster.

Mer information inom området

  1. Två barn som skriver i en skrivbok.

    Här hittar du information om hur du gör för att sö...

  2. Barn som skriver.

    Här hittar du information om inflytt, utflytt elle...