Det är naturligtvis inte tillåtet att fuska.
Vad menas med fusk?
Fusk är när du bryter mot ”Regler vid skrivningar/prov” eller med otillåtna hjälpmedel försöker vilseleda vid en uppgift, ett prov eller någon annan situation där din kunskap ska bedömas. Otillåtna hjälpmedel är exempelvis fusklappar, anteckningar, mobiltelefoner, surfplattor, datorer eller böcker. Ibland är vissa hjälpmedel tillåtna vid ett prov. Då får du information om det i förväg. Det är inte heller tillåtet att under ett skriftligt prov prata med andra eller att skriva av och lämna in en text som mer eller mindre är identisk med någon annans.
Vad menas med plagiat?
Att plagiera något betyder att man använder andras arbeten för att få texterna att framstå som sina egna. Det kan exempelvis vara redan tryckta texter eller information från Internet, diagram, bilder, tabeller eller datorprogram. Det är förstås inte heller tillåtet att köpa eller låna färdiga uppsatser av andra och sedan lämna in dem i eget namn. Det är du själv som ska skriva och lämna in uppgifter till din lärare.
De källor som du använder måste du redovisa för att texten inte ska betraktas som olaglig. Det gäller även om du översätter texten från ett annat språk, om du använder delar av en text eller om du endast byter ut några ord från originaltexten.
Vad händer om jag fuskar eller plagierar?
För att förhindra otillåten plagiering av material från Internet eller andra dokument använder vi plagiatkontroll. Skrivna rapporter och inlämningsuppgifter genomgår automatiskt plagiatkontroll.
Om en lärare misstänker att du har försökt att fuska, är läraren skyldig att anmäla det till rektorn. Resultatet, för den som fuskat, kan bli att ett kursmoment inte bedöms eller att kursen som helhet inte bedöms. Vid upprepat fusk kan du bli avstängd från kursen. Beslut om avstängning tas av kommunens rektor för vuxenutbildning.