Inför och under studier

En person som håller i en penna och skriver på ett papper.

Här hittar du mer information om planering och stöd inför, och under, dina studier.

Bra saker att känna till

Här hittar du information som kan vara bra att känna till innan du ansöker om plats vid vuxenutbildningen. Om du saknar någon information så får du gärna kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på sidan.

 Studiemedel

Studiemedel är ett ekonomiskt bidrag för att du ska ha råd att studera. Det består av två delar - ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka.

Läs mer om studiebidrag på CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du studerar på grundskole- eller gymnasienivå så kan du ansöka om studiemedel hos Centrala Studie Nämnden, CSN . Du behöver studera på minst 50 procent för att ha rätt till studiemedel.

Innan du kan få din första utbetalning måste du intyga att du går på den utbildning som du ska enligt de uppgifter som står i beslutet från CSN. Det kallas för att du lämnar en studieförsäkran. Det är den skola som du studerar vid som ska rapportera till CSN, inte Ekerö Vuxenutbildning.

Från och med 1 juli 2025 gäller Gy25 för dig som ska studera på gymnasienivå inom vuxenutbildningen. Förändringen innebär bland annat att du kommer att studera ämnen i olika nivåer i ställer för kurser.

Ändrad betygssättning

Att läsa ett ämne i olika nivåer är på många sätt likt att läsa kurser. Exempelvis finns kurserna svenska 1, svenska 2 och svenska 3. I Gy25 kallas motsvarande för svenska nivå 1, svenska nivå 2 och svenska nivå 3. Du får betyg efter varje nivå men det är det sista godkända betyget i ämnet som gäller när du är klar med ämnet.

Tanken är att du som elev ska få längre tid på dig att lära dig ett ämne innan det slutliga betyget sätts. Betyget ska därför bättre visa på dina kunskaper i slutet av dina studier.

Titta gärna på filmen om Gy25 på Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi hjälper dig att kartlägga ditt kunnande inför utbildning eller prövning inom Komvux. Kartläggningen är övergripande och görs innan du:

  • påbörjar en utbildning
  • genomgår en validering eller
  • genomgår en prövning.

Kartläggningen gör du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Den ska hjälpa till att identifiera områden som du kan validera.

En inledande kartläggning syftar till att ta reda på om du har har kunskaper inom ett område eller en bransch som du kan validera inom vuxenutbildningen. Ett exempel kan vara att du har arbetslivserfarenhet från att ha arbetat inom vården men saknar formell utbildning för att tituleras undersköterska. Om kartläggningen visar att du har kunskaper som kan valideras får du möjlighet till en prövning för betyg i en eller flera kurser (eller del av kurs), istället för att läsa hela kursen. På så vis kan din utbildningstid bli betydligt kortare.

Om du är intresserad kan du boka tid hos studie- och yrkesvägledningen i vår e-tjänst

En prövning innebär att du tentar av ett ämne eller kurs. Prövningen är gratis om du har fått betyget F i kursen under vuxenutbildningen.

Du som är folkbokförd i Ekerö kommun och vill göra en prövning ska kontakta Hermods AB.

Hermods Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du inte har betyg i språk eller matematik och är osäker på dina kunskapsnivåer kan du göra ett nivåtest. Det ligger sedan till grund för på vilken nivå du kan starta dina studier på. Vi testar dina kunskaper i skriv-, läs- och talförståelse.

Om du vill veta mer kontakta oss på vuxenutbildningen, se längst ner på sidan.

Du har rätt att få stöd under din studietid. Skolan är skyldig att uppmärksamma och erbjuda extra anpassningar till elever som behöver det. Exempel på extra anpassningar kan vara:

  • användning av talsyntes, ljudböcker eller digitala läromedel
  • stöd för att komma igång med arbetet
  • extra tydliga och konkreta instruktioner
  • hjälp med att strukturera uppgifter och följa upp arbetet
  • stöd i form av studieteknik eller studiehandledning
  • anpassade examinationerna genom att erbjuda skriftligt eller muntligt prov. Du kan också bli erbjuden examinationer oftare och kortare.

Om du behöver ytterligare stöd är det också möjligt att få träffa en specialpedagog.

Om du vill förbereda skolan på vilket stöd du behöver inför dina studier är du välkommen att kontakta oss. Om du inte har förberett oss innan är det bra om du redan vid kursstart informerar din lärare om dina behov av stöd och anpassningar.

Vi vill att du ska vara nöjd med din skola och utbildning. Om du har frågor, synpunkter eller upplever svårigheter i skolarbetet ska du i första hand vända dig till din lärare. Även annan personal på skolan, som exempelvis studie- och yrkesvägledare, kan lyssna och hjälpa till.

Om du har pratat med din lärare men inte ser någon förbättring, kan du ta nästa steg och kontakta rektorn på skolan. Rektorns roll är att säkerställa en trygg, inkluderande och kvalitativ utbildning.

Om du fortfarande inte är nöjd vill vi att du kontaktar oss på vuxenutbildningen. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på denna sida.

Kurslitteratur (böcker som du behöver för att klara utbildningen) behöver du köpa själv. Tänk på att det kan finnas bra begagnad kurslitteratur att köpa!

Det är naturligtvis inte tillåtet att fuska.

Vad menas med fusk?

Fusk är när du bryter mot ”Regler vid skrivningar/prov” eller med otillåtna hjälpmedel försöker vilseleda vid en uppgift, ett prov eller någon annan situation där din kunskap ska bedömas. Otillåtna hjälpmedel är exempelvis fusklappar, anteckningar, mobiltelefoner, surfplattor, datorer eller böcker. Ibland är vissa hjälpmedel tillåtna vid ett prov. Då får du information om det i förväg. Det är inte heller tillåtet att under ett skriftligt prov prata med andra eller att skriva av och lämna in en text som mer eller mindre är identisk med någon annans.

Vad menas med plagiat?

Att plagiera något betyder att man använder andras arbeten för att få texterna att framstå som sina egna. Det kan exempelvis vara redan tryckta texter eller information från Internet, diagram, bilder, tabeller eller datorprogram. Det är förstås inte heller tillåtet att köpa eller låna färdiga uppsatser av andra och sedan lämna in dem i eget namn. Det är du själv som ska skriva och lämna in uppgifter till din lärare.

De källor som du använder måste du redovisa för att texten inte ska betraktas som olaglig. Det gäller även om du översätter texten från ett annat språk, om du använder delar av en text eller om du endast byter ut några ord från originaltexten.

Vad händer om jag fuskar eller plagierar?

För att förhindra otillåten plagiering av material från Internet eller andra dokument använder vi plagiatkontroll. Skrivna rapporter och inlämningsuppgifter genomgår automatiskt plagiatkontroll.

Om en lärare misstänker att du har försökt att fuska, är läraren skyldig att anmäla det till rektorn. Resultatet, för den som fuskat, kan bli att ett kursmoment inte bedöms eller att kursen som helhet inte bedöms. Vid upprepat fusk kan du bli avstängd från kursen. Beslut om avstängning tas av kommunens rektor för vuxenutbildning.

Om du har frågor och funderingar om studier eller yrkesval så är du välkommen att kontakta studievägledarna här på Ekerös Vuxenutbildning.

Läs mer om studie och yrkesvägledning här

När sista ansökningsdagen har passerat går vi igenom alla ansökningar som kommit in och skickar besked om du får gå utbildningen. Om det i brevet står att du är beviljad att gå utbildningen så betyder det alltså att du är behörig och godkänd för att gå den utbildningen som du sökt.

Cirka två veckor innan kursen startar får du en kallelse från skolan. I vissa fall, till exempel för grundläggande kurser kan kallelsen från skolan komma senare, närmare kursstarten. Kontakta skolan om du inte får någon kallelse.

Ibland blir inte utbildningen av. Det beror i så fall på att:

  • det är för få sökande till en utbildning
  • det är för många sökande till en utbildning. Då behöver vi göra ett urval.

Om du inte får gå den utbildning du är beviljad får du ett brev från skolan. Kontakta oss i så fall så försöker vi hjälpa till.

E-post vuxenutbildningen@ekero.se

Telefonnummer 08 124 574 00

Telefontider:
Måndagar och tisdagar klockan 14.00 - 15.00
Onsdagar och torsdagar klockan 10.00 - 11.00

Rektor: Tina Jacobsson
E
-post: tina.jacobsson@ekero.se

Mer information inom området

  1. En man bär ett isblock på ryggen

    Är det dags att byta yrke? Här berättar vi om yrke...

  2. En person som håller i en penna och skriver på ett papper.

    På vuxenutbildningen i Ekerö kommun kan du studera...

  3. En person som håller i en penna och skriver på ett papper.

    Här får du mer information om olika utbildningar i...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?