Adoption, faderskap och föräldraskap

En man med skägg bär på en flicka. Båda skrattar. Mannen har en keps och man anar en tatuering under tröjan. De är på en äng. 

Här hittar du information om adoption, faderskap och föräldraskap.

Faderskap och föräldraskap

Om ett par som inte är gifta får ett barn är det familjerättens uppgift att fastställa vem som är den andre föräldern. Syftet är att säkra barnets rätt till försörjning, rätten till båda föräldrarna, arv och barnets rätt att veta sitt ursprung. 

När ett barn föds skickar skatteverket ett meddelande till familjerätten som i sin tur kontaktar dig för att bekräfta eller utreda föräldraskapet. Som blivande föräldrar kan ni själva kontakta familjerätten innan barnet föds för att bekräfta föräldraskapet. Sedan 1 januari 2022 kan ni även bekräfta föräldraskapet digitalt med bank-id via Skatteverkets e-tjänst. 

Ekerö kommuns familjerätt är gemensam med Solna Stad och Sundbyberg Stad och har sina lokaler i Solna.

Adoption

Du kan adoptera ett barn tillsammans med din partner eller som ensamstående. De vanligaste adoptionerna är internationella adoptioner och adoption av din partners barn. Grundregeln är att de som ska adoptera ska ha fyllt 25 år och helst inte vara äldre än 42 år.

Börja med att kontakta familjerätten för bokning av ett informationssamtal. Sedan kommer ni att få en föräldrautbildning. Efter det kan ni ansöka om medgivande till adoption hos familjerätten.

Ekerö kommuns familjerätt är gemensam med Solna Stad och Sundbyberg Stad och har sina lokaler i Solna.

Mer information inom området

  1. Ungdomar som håller om varandra.

    Behöver du råd eller stöd? Här finns information o...

  2. Ett barn som sitter på en mur i solnedgång.

    För barn som råkar illa ut eller mår dåligt är det...

  3. En kvinna och ett barn som står panna mot panna

    Det finns många olika lösningar på hur man som för...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?