Daglig verksamhet, sysselsättning

Personer med funktionsnedsättning tar en promenad i skogen

Ekerö dagliga verksamhet är till för dig som är över 18 år med kognitiv funktionsnedsättning och med rätt till daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service (LSS). Vi vill ge dig en meningsfull sysselsättning utifrån dina specifika förutsättningar.

Hos oss kan du välja bland många olika saker att praktisera och arbeta med. Vi har sju enheter med olika inriktningar och aktiviteter. För att ansöka om plats på daglig verksamhet vänder du dig till kommunens LSS-handläggare via socialkontorets växel. Du kan även kontakta oss för ett studiebesök så hjälper vi dig att hitta vad som passar dig bäst.

Vi samverkar med LSS-handläggare, anhöriga, gode män, boenden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, personlig assistans, skolor med mera.

Våra kontaktuppgifter

Enhetschef: Eva Hjalmarsson
Telefonnummer: 08-124 571 54 eller mejl: eva.hjalmarsson@ekero.se 

Biträdande enhetschef: Anna Sjöberg
Telefonnummer: 08-124 573 60 eller mejl: anna.sjoberg@ekero.se

Du når oss på vardagar mellan klockan 08.00 - 16.00

Ekerö dagliga verksamhets utbud

Vi har olika enheter med lite olika inriktningar. Vi beskriver dem närmare här nedanför.

Creo strävar efter att lyfta fram var och ens förmåga samt ge utrymme att förverkliga egna idéer för att nå sina mål. Här får du arbeta både med individuella och gemensamma projekt så som beställningsarbeten och utställningar. Arbetet är indelat i områdena hantverk, verkstad och media.

Hantverk

I grupper arbetar vi med olika hantverkstekniker och kreativt skapande. Du kan lära dig att sy, brodera, sticka, virka, påta och tova i ull som sedan blir till sockor, dukar, vetekuddar, necessärer och liknande.

Verkstad

I verkstan kan du arbeta med olika tekniker inom måleri, teckning, skulptur, textil, glasfusing och träarbeten.

Media

I mediadelen kan du arbeta med dator, Ipad, fotografering, skriva texter, redigera bilder, göra inlägg på Instagram, frågesporter och egna arbeten som exempelvis skapa en kokbok eller en kalender.

Eken är en arbetsplats för dig som är i behov av sysselsättning i mindre grupp och med eget rum. Här får du arbeta utifrån en tydlig struktur där målet är att erbjuda meningsfulla arbetsuppgifter i en trygg och lugn miljö.

Våra huvudsakliga arbetsuppgifter är återvinning. Vi har arbetsuppgifter både ute i kommunen samt inne på verksamheten. Vi arbetar med stöd av individuella scheman över arbetsdagen.

Målet är att du ska utföra dina arbetsuppgifter så självständigt som möjligt med kontinuerligt stöd av personal. Här erbjuds du en individuellt utformad verksamhet där innehållet anpassats efter just dina behov, dina önskemål och din dagsform.

En arbetsplats på Floravägen är för dig som är i behov av enskild sysselsättning och med eget rum. Här är dagen utformad med struktur och förutsägbarhet. Vi jobbar med meningsfulla arbetsuppgifter utifrån din dagsform och med lågaffektivt bemötande.

På Floravägen arbetar vi med kommunens egna verksamheter. Arbetsuppgifterna kan vara att arbeta med tvätteri inom äldreomsorgen, transportera mat till förskolor, packa upp och organisera förbrukningsvaror, återvinning, trädgårdsarbete samt arbete i vårt eget kök.

 

På Hundterapin arbetar vi tillsammans med att utbilda privata hundterapiförare och terapihundar (sociala tjänstehundar). De positiva effekterna att få vara med och arbeta tillsammans med hundar är många. Genom att ta del av hundterapin ökar både det fysiska och psykiska välbefinnandet.

Du kan välja att vara med i grupp där vi tränar på matte, svenska, ledarskap, social interaktion, koncentration, koordination och hundträning. Du kan även välja att ha enskild terapi där du kan få avslappningsterapi och en möjlighet att umgås med hunden i ett mindre sammanhang.

Hundterapin finns i samma lokal och samarbetar med Hundpatrullen. Hundterapin riktar sig till alla på Ekerö daglig verksamhet, det kan vara att enskilda deltagare kommer till Hundterpin eller att Hundterapin besöker enheterna.

Hundpatrullens dagliga verksamhet passar dig som har ett stort intresse för hundar och tycker om att röra på dig. Hos oss får du titeln Hundförare och arbetar med rastning av hundar.

Vi arbetar på uppdrag av privatpersoner som bor i närområdet. Hundarna hämtas i sina hem, går en långpromenad med oss och lämnas sedan tillbaka hemma igen. Arbetet att rasta hundar sker två gånger om dagen och året runt oavsett väder.

Arbetet hos oss utförs i grupp och det är därför viktigt med ett bra samarbete med varandra och att vi värnar om gemenskap och arbetsglädje. Hos oss får alla vara med, påverka och uttrycka sin mening.

Insperia är något för dig som önskar arbetsliknande uppgifter men behöver stort personalstöd. Vi har många arbetsuppgifter och aktiviteter som du kan välja mellan. Du kan bland annat jobba med att beställa, ta emot och packa upp varor, duka, diska, tvätta, gå ärenden eller plantera och sköta växter. Förutom olika arbetsuppgifter kan du delta i aktiviteter som dans, sång, kreativt skapande, gymnastik, promenader, Duo-cykling, bakning och olika utflykter.

Tillsammans med dig ser vi till att du känner dig trygg, har roligt och utvecklas i den takt du vill. Du är med och bestämmer vad du ska göra och hur din dag ska se ut. Vi anpassar arbetsplatsen och aktiviteterna, utformar ditt personliga schema, gör egna arbetsbeskrivningar med text samt bilder efter dina behov.

I arbetet ger vi kommunikationsstöd och använder symboler utifrån dina behov. För att bibehålla och utveckla kommunikationen tränar vi regelbundet TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) genom tex teckenbingo och vid sång. Vi utvecklar även din digitala förmåga med datorer, Ipads, appar, Osmo-spel, Tovertafel, WR-glasögon och mycket mera.

Vi arbetar årstidsbaserat och firar tillsammans årets olika högtider.

Musikterapi finns enskilt för dig som individ och tillsammans med andra i grupp. Den musikterapeutiska verksamheten skapar ett tryggt rum där du kan växa som människa. Här finns möjlighet att vara lekfull, kreativ och att uttrycka sig. Det är dina resurser och behov som styr innehållet i musikterapin.

Ekerö dagliga verksamhets musikterapeut samarbetar med Ekerö bibliotek och tillsammans med dig skapar vi egna texter som vi sjunger. När vi sjunger våra sånger använder vi även teckenkommunikation samtidigt. Tillsammans sätter vi enkla rörelser till våra sånger, då blir det ännu roligare att sjunga. 

Vår kör kallas PoesiKören. I kören övar vi tillsammans varje tisdag eftermiddag i Erskinesalen. Flera i kören säger att det är kul att vara med då man har roligt och får kompisar.

På Tornvillan arbetar vi med att utföra uppdrag som vi fått av kommunen. Arbetet sker både utomhus och inomhus och kan handla om att hantera internpost, enklare flyttar, boktransporter åt biblioteken, återvinna grovsopor, affischera, sköta viss renhållning/skräpplockning samt diverse trädgårds- och parkskötsel.

Vi erbjuder arbetstränande och arbetsförberedande verksamhet med syfte att stärka din självständighet samt utveckling både socialt och arbetsmässigt. Vi hjälper dig att kartlägga dina arbetsförmågor och utveckla det du är bra på.

För att du ska trivas på Tornvillan behöver du kunna arbeta och fungera socialt i grupp och ta emot stöd av personal. För att du ska kunna delta i arbetet behöver du vara så rörlig att du själv kan ta dig fram på ett betryggande sätt i kuperad terräng, ta dig i och ur bilar samt klara av motoriska moment som att lyfta och bära.

Hur ansöker jag om daglig verksamhet?

Du kan också ansöka om daglig verksamhet genom att kontakta kommunens socialtjänst.

E-post: info@ekero.se

Telefonnummer: 08 124 571 00

Du når oss på telefon vardagar mellan klockan 08.00 - 16.30

Ska du besöka oss?

Besökstider: Måndag - fredag klockan 09.00 - 16.00 (lunchstängt klockan 12.00 - 13.00)
OBS! Socialförvaltningens reception stänger klockan 15.00 på fredagar.

Tappströmsvägen 2, Ekerö

Ska du skicka post till oss?

Box 205, 178 23 Ekerö

Avvikande öppettider och fler kontaktuppgifter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?