Pojke kramar om en kvinna. Pojken har snaggat hår och en svart munkjacka, kvinnan har en grön tröja och en tatuering på armen.

Vårdnad, boende, umgänge

Det finns många olika lösningar på hur man som förälder kan vara delaktig i sitt barns uppväxt.

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Här hittar du information om vad som gäller och hur du kan söka stöd och hjälp.

Vårdnad

Om ni föräldrar är gifta med varandra när barnet föds så blir ni båda vårdnadshavare. Om ni inte är gifta när barnet föds så blir mamman ensam vårdnadshavare för barnet. Om ni vill så kan ni anmäla om gemensam vårdnad när ni bekräftar faderskapet eller senare teckna ett avtal om gemensam vårdnad genom att kontakta Familjerätten i Solna stad.

Familjerätten Solna stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skilsmässa eller separation

Om ni är gifta så ska ansökan ni skicka in ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Om ni har gemensamma barn under 16 år, eller om någon av er inte vill skiljas, så är betänketiden sex månader.

Vid en skilsmässa, eller separation så fortsätter båda föräldrarna att ha gemensam vårdnad om barnet. Om någon vill ha ensam vårdnad så måste båda komma överens om det. Då ska ett avtal skrivas som ska godkännas av den gemensamma familjerättsnämnden.

Om ni inte kommer överens så kan den som önskar ensam vårdnad ansöka om det hos domstolen.

Skilsmässa Sveriges domstolar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boende och umgänge

Efter en separation kan det ibland vara svårt att samarbeta.

Om ni till exempel har svårt att komma överens om var barnen ska bo, eller hur ofta de ska träffa er föräldrar, så kan ni vända er till familjerätten i Solna stad för att boka ett samarbetssamtal. De är kostnadsfria och frivilliga.

Genom samarbetssamtalen kan ni hitta en överenskommelse som är juridiskt bindande. Alla beslut som rör barnets vårdnad, boende och umgänge ska avgöras utifrån barnets bästa.

Stöd för familjer Solna stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer

  1. Behöver du råd eller stöd? Här finns information o...

  2. För barn som råkar illa ut eller mår dåligt är det...

  3. Här hittar du information om adoption och faderska...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?