Pojke kramar om en kvinna. Pojken har snaggat hår och en svart munkjacka, kvinnan har en grön tröja och en tatuering på armen.

Vårdnad, boende, umgänge

Det finns många olika lösningar på hur man som förälder kan vara delaktig i sitt barns uppväxt. Här hittar du information om vad som gäller och hur du kan få och söka stöd och hjälp.

Vårdnad

Om ni föräldrar är gifta med varandra när barnet föds så blir ni båda vårdnadshavare. Om ni inte är gifta när barnet föds så blir den som fött barnet ensam vårdnadshavare.

Om ni vill så kan ni anmäla om gemensam vårdnad när ni bekräftar faderskapet eller föräldraskapet. Ni kan också teckna ett avtal senare om gemensam vårdnad genom att kontakta Familjerätten i Solna stad.

Ekerö kommuns familjerätt är gemensam med Solna Stad och Sundbyberg Stad och har sina lokaler i Solna.

Skilsmässa eller separation

Om ni är gifta så ska ni skicka in ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Om ni har gemensamma barn under 16 år, eller om någon av er inte vill skiljas, så är betänketiden sex månader.

Vid en skilsmässa eller separation så fortsätter båda föräldrarna att ha gemensam vårdnad om barnet. Om någon vill ha ensam vårdnad så måste båda komma överens om det.

Barn har rätt till båda sina föräldrar.

Svårt att komma överens om boende och umgänge?

Om ni inte kan komma överens om var barnen ska bo, eller hur ofta de ska träffa er föräldrar, så ska ni vända er till familjerätten i Solna stad. Där kan ni få hjälp med:

 • samarbetssamtal
 • skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge
 • föräldrautbildningen Barn i föräldrars fokus (BIFF)

Ni får information om vilka stöd- och hjälpinsatser som finns att få. Ni får också hjälp att försöka få till en lösning som ni båda kan acceptera. Alla beslut som rör barnets vårdnad, boende och umgänge ska avgöras utifrån barnets bästa. Det är kostnadsfritt att besöka familjerätten i Solna.

Ekerö kommuns familjerätt är gemensam med Solna Stad och Sundbyberg Stad och har sina lokaler i Solna.

Mer information inom området

 1. En kvinna och ett barn som står panna mot panna

  När falsk information sprids är det viktigt att rä...

 2. Ungdomar som håller om varandra.

  Behöver du råd eller stöd? Här finns information o...

 3. Ett barn som sitter på en mur i solnedgång.

  För barn som råkar illa ut eller mår dåligt är det...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?