Pojke kramar om en kvinna. Pojken har snaggat hår och en svart munkjacka, kvinnan har en grön tröja och en tatuering på armen.

Vårdnad, boende, umgänge

Det finns många olika lösningar på hur man som förälder kan vara delaktig i sitt barns uppväxt. Här hittar du information om vad som gäller och hur du kan få och söka stöd och hjälp.

Socialtjänstens ansvar

Barn och unga har rätt till en trygg uppväxt. Om det finns risk för att barn och unga har en otrygg uppväxt så har samhället ett ansvar att se till att barnet får det skydd och stöd det behöver.

På Socialstyrelsens webbplats finns samlat material översatt till flera språk riktat till vuxna och ungdomar som kommer i kontakt med socialtjänsten. Svensk socialtjänst arbetar för att barn ska få sina rättigheter och behov tillgodosedda.

Vårdnad

Om ni föräldrar är gifta med varandra när barnet föds så blir ni båda vårdnadshavare. Om ni inte är gifta när barnet föds så blir mamman ensam vårdnadshavare för barnet. Om ni vill så kan ni anmäla om gemensam vårdnad när ni bekräftar faderskapet eller senare teckna ett avtal om gemensam vårdnad genom att kontakta Familjerätten i Solna stad.

Familjerätten Solna stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skilsmässa eller separation

Om ni är gifta så ska ni skicka in ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Om ni har gemensamma barn under 16 år, eller om någon av er inte vill skiljas, så är betänketiden sex månader.

Vid en skilsmässa, eller separation så fortsätter båda föräldrarna att ha gemensam vårdnad om barnet. Om någon vill ha ensam vårdnad så måste båda komma överens om det. Då ska ett avtal skrivas som ska godkännas av den gemensamma familjerättsnämnden.

Svårt att komma överens om boende och umgänge?

Om ni inte kan komma överens om var barnen ska bo, eller hur ofta de ska träffa er föräldrar, så ska ni vända er till familjerätten i Solna stad för att boka ett informationssamtal.

I samtalet får ni information om vilka stöd- och hjälpinsatser som finns att få. Ni får också hjälp att försöka få till en lösning som ni båda kan acceptera. Alla beslut som rör barnets vårdnad, boende och umgänge ska avgöras utifrån barnets bästa.

Informationssamtalen är kostnadsfria och bokas via familjerätten i Solna.

Familjerätten Solna stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information inom området

  1. När falsk information sprids är det viktigt att rä...

  2. Behöver du råd eller stöd? Här finns information o...

  3. För barn som råkar illa ut eller mår dåligt är det...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?