Stöd till barn & unga

Två fältassistenter med tröjor på där det står FÄLT står och pratar med fyra unga tjejer.

Fältarna är en del av det stöd som finns hos kommunen för unga.

Här finns information om vart du kan vända dig för att få hjälp och stöd. Både stöd från kommunen och från olika organisationer.

Är du ung och behöver någon att prata med?

Här hittar du olika typ av stöd för dig som barn och ung.

Ännu mer information för barn och ungdomar på kollpasoc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hos Öppenvården kan du få stöd och hjälp utifrån din situation. Råd och stöd är en insats vi ger till de barn, ungdomar, föräldrar och familjer som känner att de behöver prata med någon om saker som händer i familjen. Vi kan ge familjen stöd i att prata med varandra, hitta nya sätt att kommunicera för att bryta gamla mönster. Viktigast är att samtalen handlar om det som är svårt just nu.

Ibland räcker det med några råd- och stödsamtal, andra gånger kan det behövas mer omfattande stöd eller behandling. Oftast kan vi erbjuda tid inom en vecka och ni kan avsluta kontakten med oss när ni vill. Våra råd och stödsamtal registreras inte på något sätt.

Om du vill komma i kontakt med oss, fyll i e-tjänsten "Råd och stöd" som du hittar här nedanför, eller ring telefon 08-124 570 09 . Om vi inte kan svara just då, så kan du lämna ett meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.

BRA-samtal är ett erbjudande till barn i åldrarna 7 - 18 år som har en förälder eller någon annan nära vuxen med psykisk ohälsa eller ett missbruk. I ett BRA-samtal får barnet möjlighet att prata med någon utanför familjen, ställa frågor och få stöd och information om det som påverkar barnet.

Om du vill komma i kontakt med oss, fyll i e-tjänsten "Råd och stöd" som du hittar här nedanför, eller ring telefon 08-124 570 09 . Om vi inte kan svara just då, så kan du lämna ett meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.

Ekerö kommun har tillsammans med sju andra kommuner gått samman för att stötta Stödcentrum Nordväst. Verksamheten vänder sig till ungdomar i åldern 10-20 år, och deras anhöriga, som blivit utsatta för eller som är vittnen till ett brott. Brottet behöver inte vara anmält och man kan vara anonym om man önskar det.

Stödcentrum erbjuder:

  • Stödsamtal, samtalen utgår från vad ungdomen själv vill prata om i anknytning till brottet med möjlighet att bearbeta brottshändelsen. Vi erbjuder samtal på plats, på telefon eller digitalt.
  • Praktiskt stöd- vi ger information om ersättningsmöjligheter och stöd i rättsprocessen, till exempel i kontakt med polis eller andra aktörer.
  • Rättegångsstöd- vi erbjuder information om hur en rättegång går till och studiebesök på Tingsrätten som förberedelse innan förhandlingen. Vi kan även följa med som stöd under rättegångsdagen.
  • Anhörigstöd. När någon i familjen utsätts för ett brott påverkar det ofta hela familjen. Närstående kan höra av sig med sina frågor och funderingar för att få råd och stöd. Även syskon kan få stöd.

När någon i familjen utsätts för ett brott påverkar det ofta hela familjen. Närstående kan höra av sig med sina frågor och funderingar för att få råd och stöd. Även syskon kan få stöd.

Stödcentrum Nordväst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fältgruppen och fältassistenterna

Känner du dig ensam, orolig, uttråkad eller upplever att du är mobbad på nätet eller i skolan eller att det är otryggt hemma? Fältgruppen vänder sig till dig mellan 12-18 år. Vi arbetar ute på skolor, fritidsgårdar och vid olika evenemang.

Med oss i fältgruppen kan du prata om allt, för nöjes skull eller om du behöver hjälp. Vi jobbar både dagar och kvällar. Du kan också nå oss på telefon.

Alla behöver vi någon att prata med ibland. Vi fältassistenter finns här för dig och lyssnar och stöttar. Vi registrerar inte våra samtal och du kan vara anonym när du ringer eller skriver till oss om du vill.

Du som är ung

Om du vill prata med en vuxen och inte vet vart du ska vända dig kan du alltid kontakta oss. Det kan gälla dig själv eller en kompis. Om vi inte kan ge stöd så kan vi hjälpa dig med att få kontakt med de som kan.

Du som är vuxen

Om du känner oro för ditt, eller någon annans barn kan du kontakta oss. Du kanske känner till miljöer där det förekommer alkohol eller droger bland ungdomar eller har andra funderingar som är kopplade till ungdomar - du är alltid välkommen att kontakta oss!

Mer om Fältgruppen

Vi fältassistenter är en del av enheten Ung i Ekerö kommun. Vi driver bland annat tre fritidsgårdar, två öppna ungdomsverksamheter och samordnar föräldravandring. Inom våra enheter möter vi många av kommunens barn, ungdomar och deras vårdnadshavare på ett eller annat sätt under en stor del av deras uppväxt. Vi samarbetar dessutom med skolor, polis, socialtjänsten, föreningar och andra viktiga aktörer som möter barn och ungdomar.

Kontakta fältassistenterna

Telefonnummer: 070-167 06 82

Eller ring våra fältassistenter direkt:

Thomas, telefon: 076-495 48 25
Nemanja, telefon: 070-161 35 92 eller  
Rudi, telefon: 070-167 35 32

Sociala medier

Instagram - Fältgruppen Ekerö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Instagram - Ung i Ekerö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mini Maria Ekerö är ett samarbete mellan Ekerö kommun och Region Stockholm. Vi erbjuder vård och stöd för unga upp till 20 år, där det finns en oro för användande av alkohol eller andra droger. Om du är orolig för dig själv eller någon annan är det bra att ta kontakt med oss så tidigt som möjligt. Du behöver inte vara säker på något när du kontaktar oss, utan det räcker med en oro eller fundering. Vi lyssnar till din situation och ger dig råd och stöd utifrån den.

Hos oss arbetar sjuksköterska och behandlare som erbjuder olika typer av stöd anpassat efter ungdomar och deras familjer. Du kan bland annat få hjälp med:

  • rådgivning
  • substansbruksbedömning
  • motiverande samtal
  • familjesamtal
  • anhörigsamtal
  • att komma i kontakt med läkare
  • att komma i kontakt med psykolog.

Ring oss på telefonnummer: 08-123 474 10 (knappval 2).
Telefontider: måndag - fredag kl. 09.00-12.00.
Adress: Bryggavägen 8, i samma lokaler som Ungdomsmottagningen (UMO) endast bokade tider.

Vid akut oro utanför våra telefontider hänvisar vi till Maria Ungdoms akutenhet på S:t Görans sjukhusområde.
Telefonnummer: 08-123 474 10 (knappval 1).
Adress: Finsens väg 1.

Du som är mellan 12 och 22 år är välkommen till oss. Alla besök är gratis och vi har tystnadsplikt. Vi som jobbar här är barnmorskor, kuratorer, gynekolog och allmänläkare. Hos oss kan du prata om till exempel:

  • ensamhet, relationer, nedstämdhet, ångest, stress, identitet, övergrepp och våld
  • det mesta som har med kroppen att göra som pubertet, mens, identitet, graviditet, sex, din penis eller vagina och andra frågor som handlar om din kropp
  • preventivmedel och dagenefterpiller eller testa dig för graviditet och könssjukdomar och hämta gratis kondomer.

Alla kontaktuppgifter hittar du på ungdomsmottagningens webbplats.

Följ med Erik som visar dig Ekerös ungdomsmottagning!

"Hela jag" är en stödgrupp för barn i åldrarna 7 – 12 år som har en förälder med psykisk ohälsa eller missbruk.

Träffarna sker i grupp en gång i veckan vid tio tillfällen mellan klockan 15.00 – 17.00.
I gruppen arbetar vi tillsammans med övningar utifrån olika teman. Exempel på teman är familjen, psykisk ohälsa, missbruk, känslor, självkänsla, förändring och framtid. Vi använder oss av kreativa metoder som skapande, lek och med samtalet som kraft.

Genom gruppövningarna får barnen möjlighet att förstå sig själva, sina känslor och reaktioner bättre. De får dela erfarenheter och tankar med andra barn i liknande situation vilket kan minska känslan av ensamhet, inge hopp och stärka barnets självkänsla.

Om du skickar in en intresseanmälan så tar vi som gruppledare kontakt med dig för att bjuda in till ett första möte tillsammans med dig och ditt barn. Anmäl ditt intresse i e-tjänsten här nedanför.

Om du har frågor, ring Öppenvården på 08-124 570 09 och lämna ett meddelade så blir du uppringd.

Annat stöd till barn & ungdomar:

Bris

Bris, barnens hjälptelefon, kan du ringa dygnet runt. Du kan ringa om du känner dig ensam, rädd eller mobbad. Om du upplever hot eller våld eller på annat sätt har det svårt och vill prata med någon kan du också ringa.

Bris är till för dig som är under 18 år. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen och är gratis.

BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nätvandrarchatten

För dig mellan ungefär 12 och 25 år.

Chatta med oss måndag, onsdag, torsdag och söndag mellan klockan 19.00 - 22.00, året om!

Du är välkommen om du bara vill småprata med någon trygg vuxen, eller om du vill prata om något som känns svårt och jobbigt för dig. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du kan vara helt anonym

Natvandrarchatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tjejjouren

På tjejjouren.se kan du chatta med tjej- och ungdomsjourer som jobbar med att stötta och stärka ungdomar. Jourerna har öppet alla dagar i veckan och du behöver inte uppge ditt namn. Där hittar du även en frågelåda där du kan läsa svar på frågor som har mejlats in till jourerna.

Tjejjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mår du dåligt i din relation?

På ungarelationer.se och svartsjukaärinteromantiskt kan du chatta och få stöd och information om du är under 20 år och blir utsatt på olika sätt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maskrosbarn - ung och har det jobbigt hemma?

Har du en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld? På Maskrosbarn kan du både chatta eller få annat stöd.

Maskrosbarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du någon nära dig som sitter i fängelse?

Bufff finns för dig som har mamma, pappa eller en annan familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård.

Oavsett hur just du känner så är det bra att veta att det finns någon att prata med, du kan alltid ringa Bufff.

Bufff Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsatt för hedersrelaterat våld och förtyck?

Är du 13–26 år och upplever hedersrelaterat våld eller förtryck så kan du få stöd och hjälp hos Origo. Du kan vara anonym.

Origo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns mer hjälp för dig på sidan om hedersrelaterat våld och förtryck som du hittar längre ner.

Har du eller ditt barn rätt till stöd enligt lagen om stöd och service (LSS)?

Mer information inom området

  1. Händer som håller i en blomma.

    Du som är utsatt för hedersrelaterat våld och fört...

  2. Händer som håller i en blomma.

    Våldsbejakande extremism är det begrepp som använd...

  3. Barn i solnedgång vid en äng.

    Ibland finns det behov för barn och unga att byta ...