- Ekerö kommun
- / Bygga, bo & miljö
- / Kartor, fastigheter och lantmäteri
- / Kart- och mättjänster
Kart- och mättjänster
Hos vår kart- och mätenhet kan du beställa kartor och olika mättjänster.
Ekerö kommun använder det nationella höjdsystemet RH2000 sedan 2016.
Välj karta
Baskarta
En baskarta är en digital karta som visar byggnader, fastighetsgränser och höjdkurvor.
Här kan du se komunnens tätorter. Om det finns en baskarta över din fastighet kan det räcka med ett utdrag från baskartan vid mycket enkla bygglov eller attefallsärenden.
Nybyggnadskarta
Nybyggnadskartan är den karta som du använder när du ska göra en situationsplan. En situationsplan behövs när du ska ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan.
I nybyggnadskartan kan du till exempel se befintliga byggnader, gränser, höjdkurvor, luftledningar och anslutningar för vatten- och avlopp. Du ser också bestämmelser för detaljplanen.
Kartan är i skala 1:500 och kan du kan få den som PDF eller DWG-fil.
Det kan ta upp till åtta veckor att ta fram en nybyggnadskarta, därför är det bra att göra beställningen i god tid. Kontakta oss om du är osäker på vilken karta som du behöver beställa.
Det finns tre olika typer av nybyggnadskarta:
- Nybyggnadskarta A. Vår fullständiga karta, den behöver du om du ska bygga en helt ny byggnad.
- Nybyggnadskarta B. Om din tomt är backig så kan du behöva Nybyggnadskarta B även för mindre byggnadsåtgärder som komplementbyggnader, tillbyggnader eller attefallsåtgärder.
- Nybyggnadskarta C. Om du planerar en mindre byggnadsåtgärd eller en gränsnära åtgärd kan en nybyggnadskarta C vara den som passar bäst.
Våra mättjänster
Här hittar du information om de mättjänster som du kan beställa hos oss.
Utstakning
I ditt startbesked står det om det om du behöver utstakning för ditt bygge.
Du kan få två olika typer av utstakning:
- Grovutsättning: Det betyder att en grov utsättning med träkäppar på marken görs innan markarbeten som till exempel sprängning, schaktning eller markutfyllnad.
- Finutstakning: Då görs en noggrann markering av byggnadens läge före schaktning och innan gjutning av grunden.
Lägeskontroll
En lägeskontroll innebär att du kontrollerar att byggnaden kommer att hamna på rätt ställe enligt bygglovet. Kontrollen gör du när formen för grunden är byggd, men innan gjutningen.
Lägesprotokollet ska sedan överlämnas sedan till bygglovsenheten för att säkerställa att allt stämmer med bygglovet. Om din bygglovshandläggare ger ok så kan du gjuta grunden.
Gränsutsättning
Du som äger fastigheten ansvarar för att gränsmarkeringar inte blir förstörd. Nya gränsmarkeringar beställer du hos Lantmäteriet.
Om du tillfälligt vill markera gränsen med träpinnar för att till exempel plantera en häck, så kan vi hjälpa till om det finns registrerade koordinater i systemet.
Övriga mättjänster
Vi kan hjälpa till med andra tjänster som till exempel transformation, det vill säga ändring av koordinatsystem.
Annan utförare?
Om du vill vända dig till någon annan än kommunens mättekniker så behöver den personen först ansöka om behörighet för det.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Tack för din medverkan! Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Senast uppdaterad: