
Elda utomhus och inomhus
Här kan du läsa mer om vad som gäller om du ska elda trädgårdsavfall och om du ska elda med ved.
Elda utomhus
Vad du får elda utomhus
I Ekerö kommun finns det inga särskilda eldningsveckor, det är tillåtet att elda året om. Du får elda torrt trädgårdsavfall om det inte kan komposteras, till exempel ris, kvistar och grenar.
Vad du inte får elda utomhus
Du får inte elda löv, gräs och annat avfall som orsakar stora mängder rök. Inför valborgsmässoafton ska du som ska anordna en större eld eller majbrasa anmäla det till Södertärns brandförsvarsförbund (SBFF).
Södertörns brandförsvarsförbund - valborgseldar
Om det råder eldningsförbud så får du inte elda alls. Det är Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) som lämnar uppgifter om eldningsförbud.
Södertörns brandförsvarsförbund - aktuellt
All eldning sker på egen risk och du får inte elda så att det orsakar stora mängder rök. Se till att släcka elden före mörkrets inbrott.
Tänk på igelkottarna!
Tänk på att det kan finnas igelkottar som bor i rishögarna. Vid valborg sover vissa igelkottar ännu beroende på var i vårt avlånga land rishögen finns, andra har fött sina unga och söker skydd för dem.
Flytta lite på rishögen innan du tänder elden.
Elda inomhus
Det är mysigt att kunna tända en brasa när det är kallt ute. Tänk också på att rök från vedeldning innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen. Röken innehåller till exempel sot och partiklar. Barn och andra känsliga personer är extra utsatta. Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan.
Elda på rätt sätt
- Veden ska vara lagom torr. Fuktig ved ökar hälso- och miljöfarliga ämnen.
- Undvik att elda om röken rör sig direkt mot en grannes hus. Du är ansvarig för att inte störa dina grannar när du eldar.
- Om du bor nära andra så ska du bara använda din kamin för trivseleldning. Med det menas eldning vid enstaka tillfällen, eller högst två gånger i veckan 2-4 timmar per tillfälle.
- Du får inte elda avfall, spånplattor eller impregnerat/målat virke.
Tack! Genom att elda på rätt sätt så bidrar du till:
- en bättre hälsa för människor i din omgivning
- minskad klimatpåverkan
- att spara pengar
- minskad risk för sotbränder.
Se Naturvårdsverkets film om att elda på rätt sätt - Tänd i toppen
Mer om hur du eldar rätt på Naturvårdsverket
Mer bra information om eldning
Tips från MSB om hur du skyddar dig mot brand
Läs mer
Hjälpte informationen på den här sidan dig?